Karantino „vaisiai“: tūkstantiniai įstaigų nuostoliai gulasi ant savivaldybės pečių

Karantinas smogė kone visiems ir iš visų jėgų, o praėjusį balandžio mėnesį kultūros ir meno darbuotojai, kaip ir daugelis kitų, vadina „tragiškiausiu per visą veiklos istoriją“: renginiai atšaukti, patalpos neišnuomotos, nuostoliai milžiniški, vieni darbai visiškai sustojo, kai kuriuos teko perkelti į virtualią erdvę.

Alytaus miesto kultūros įstaigos – ne išimtis.

Miesto teatras vien per balandžio mėnesį dėl atšauktų ar perkeltų renginių neteko 15,4 tūkst. Eur pajamų, kovas buvęs dar nuostolingesnis – vos per dvi paskutines šio mėnesio savaites prarasta 9,1 tūkst. Eur. Už balandį darbuotojų algoms išleista per 39,7 tūkst. Eur, komunaliniams mokesčiams – 2,4 tūkst. Eur.

Didžiulius nuostolius skaičiuoja ir Kultūros centras. Atšaukti renginiai kovo ir balandžio mėnesiais pareikalavo 15,3 tūkst. Eur nuostolių. Už balandį įstaigos darbuotojų algoms prireikė per 25,4 tūkst. Eur, komunaliniams mokesčiams – 2,9 tūkst. Eur.

Alytaus kraštotyros muziejaus preliminarūs nuostoliai nuo karantino pradžios siekia iki 2 tūkst. Eur, tačiau darbuotojų algos už balandį atsiėjo apie 29 tūkst. Eur, dar maždaug 2 tūkst. prireikė komunaliniams mokesčiams sumokėti.

Nepaisant to, Alytaus miesto savivaldybės vadovai nusprendė atsisakyti kultūros darbuotojų prastovų ir jų atlyginimų sąskaita karantino nuostolių nedengti, kai tuo tarpu kai kuriose šalies savivaldybėse prastovos ir net neapmokamos atostogos buvo pasiūlytos ne tik kultūrininkams, bet ir mokytojams ar greitosios medicinos pagalbos stoties medikams.

Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė sako, jog nuo karantino pradžios Dzūkijos sostinėje neįvyko apie 180 įvairių renginių ir edukacinių užsiėmimų, o kultūros įstaigos galimai patyrė 60-70 tūkst. Eur veiklos pajamų nuostolio. Kovo-gegužės mėnesiai, kaip žinia, yra ypač gausūs kultūrinių renginių.

Nors iššūkių daug, ji džiaugiasi, kad kultūros įstaigos nepraranda pozityvumo – rengia koncertus daugiabučių kiemuose, spektaklius ir kitus renginius šalia įstaigų ar virtualioje erdvėje. Kraštotyros muziejuje nenutrūko projekto „Sodzius Dzūkijon“ darbai, ruošiamos naujos edukacijos, miesto teatre laikantis visų saugumo priemonių prasidėjo pirmosios gyvos spektaklio „Žydiška gatvelė“ repeticijos, o kultūros centre startavo administracinių patalpų remonto darbai.

Pasak vicemerės, bene labiausiai nukentėjo savivaldybės įmonė „Alytaus telekinas“, valdanti kino teatrą „Dainava“. Daugeliui darbuotojų taikomos prastovos, o neįvykus per 180 kino seansų, „Alytaus telekinas“ prarado bet kokias apyvartines lėšas. Skaičiuojama, jog kino teatras „Dainava“ nuo karantino pradžios neteko maždaug 6,5 tūkst. pajamų. Per balandį įstaiga darbo užmokesčiui išleido per 6,2 tūkst. Eur, dar 1,1 tūkst. kainavo komunalinės ir ryšio paslaugos.

„Įmonė jau gavo valstybės subsidijas už kovo mėnesį ir ketina naudotis kitomis valstybės teikiamomis pagalbos priemonėmis. Be to, ketina pradėti veiklą pagal vyriausybės rekomendacijas. Be abejo, karantininė situacija neišvengimai sukrėtė visą kino industriją, tačiau „Alytaus telekinas“ nepraranda optimizmo ir tikisi susigrąžinti žiūrovus“, – situaciją komentuoja vicemerė J. Šukevičienė, raginanti visus į susiklosčiusią situaciją pažvelgti kaip į naujas galimybes, pasitelkus kūrybiškumą bei galimas priemones.

Tiesa, nemenkus nuostolius skaičiuoja ne tik kultūrininkai. Pavyzdžiui, Alytaus sporto ir rekreacijos centras, lyginant su praeitų metų balandžiu, neteko apie 64,5 tūkst. Eur pajamų, kai tuo tarpu darbuotojų algoms išmokėti prireikė 134,6 tūkst. Eur, komunaliniams mokesčiams – 27,7 tūkst. Eur. Sustabdžius įstaigos veiklą sumažėjo komunalinės išlaidos, tačiau papildomų išlaidų turėta dėl stadione įrengto karantinavimosi vietos. Nepaisant visko, karantino laikotarpiu nuotoliniu būdu vykstančios treniruotės ir užsiėmimai šios įstaigos bei Jaunimo centro ugdytiniams nieko nekainuos, skelbia Alytaus miesto savivaldybė.

3 komentarai apie “Karantino „vaisiai“: tūkstantiniai įstaigų nuostoliai gulasi ant savivaldybės pečių

  1. “Nepaisant to, Alytaus miesto savivaldybės vadovai nusprendė atsisakyti kultūros darbuotojų prastovų ir jų atlyginimų sąskaita karantino nuostolių nedengti, kai tuo tarpu kitose šalies savivaldybėse prastovos buvo pasiūlytos ne tik kultūrininkams, bet net ir mokytojams ar medikams.” Matyt Alytaus miesto savivaldybės vadovai nežino, jog Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės medikams buvo pasiūlytos prastovos. Liūdna.

  2. Nuo kada ligoninė pavaldi savivaldybei? Pretenzijas reikia steigėjui skelbt, o ne savivaldybei.Nes akivaizdžiai prasilenkta su Vyriausybės pozicija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *