Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras skleidžia „Sporto virusą“

Arina Kavaliauskaitė Alytaus VSB specialistė

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras skleidžia virusą. Kokį? – pasakoja visuomenės sveikatos biuro specialistė Arina Kavaliauskaitė, kurią kalbino Vytautas Garbenčius.

Gegužės 10 dieną visame pasaulyje bus minima Judėjimo sveikatos labui diena. Tai tarptautinė diena, kurią inicijavo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dar 2000 metais, atsižvelgdama į tai, kad daugumoje ekonomiškai išsivysčiusių pasaulio šalių lėtinės neinfekcinės ligos (LNL) pasiekė  epidemijos lygį. Tai, be abejo, įtakoja spartūs gyvenimo pokyčiai, susiję su pasyviu žmonių gyvenimo būdu, nuolat mažėjančiu fiziniu aktyvumu, nesveika mityba ir didėjančiu antsvoriu. Kiekvienais metais įvairiomis akcijomis, viešais renginiais šią dieną siekiama priminti fizinio aktyvumo svarbą.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo paties žmogaus, nes sveikatą apie 50 proc. lemia gyvenimo būdas ir paties žmogaus elgesys. Fizinis aktyvumas yra viena iš svarbiausių kovos su lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis priemonių. Fizinio aktyvumo metu naudą pajaučia visas organizmas: pradedant nuo širdies ir kraujagyslių sistemos, baigiant – raumenimis, nervais ir galvos smegenimis. Raumens susitraukimo metu išmetama apie 600 hormonų, natūralių vaistų, kurie pasklinda po milijardus viso organizmo ląstelių ir stiprina jas, neleidžia joms senti.

Pasaulio moksliniai tyrimai rodo, kad fizinis aktyvumas padeda kovoti net su 26 lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis: pradedant širdies – kraujagyslių, kvėpavimo sistemos ligomis, sarkopenija ir baigiant įvairiomis psichinėmis ligomis (pvz. nerimas, depresija), neurodegeneracinėmis ligomis (pvz. demencija, parkinsonas, Alzhaimeris),  bei metabolinio sindromo ligomis ( pvz. nutukimas, II tipo cukrinis diabetas). Fizinis aktyvumas padeda užkirsti kelią lėtinėms ligos, o jei jomis jau sergama, – pagerinti žmogaus būseną.

Šiemet Judėjimo sveikatos labui diena kitokia – su daug judėjimo apribojimų, tačiau su daug galimybių sportuoti savo namuose ar kieme. Dažnai girdime nuostatą, kad sportas namuose neįmanomas. Tačiau tai ne tiesa – viskas priklauso nuo mūsų noro ir užsispyrimo. Be to, sportuodami namuose galime sutaupyti tiek laiko, tiek pinigų.

Šiuo metu namuose sportuoti galite ir kartu su Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuru  per Zoom meeting programėlę. Rytinės treniruotės nuo gegužės 6 d. vyksta pirmadieniais ir trečiadieniais 9:00 val., vakarinės treniruotės vyksta antradieniais ir ketvirtadieniais 17:30 val. Prieš prasidedant treniruotei, biuro facebook puslapyje pasidaliname nuoroda, kurią paspaudus reikia parsisiųsti į savo kompiuterį ar išmanųjį telefoną ir užsiregistruoti. Tik tuomet Jus galėsime pridėti prie grupės ir tokiu būdu matyti vieni kitus!

Pradėti aktyviau judėti amžiaus ribų nėra. Yra kultūriškai susiformavusi klaidinga nuomonė, kad sportas netinka senyvo amžiaus žmogui. Jis yra reikalingas visiems ir niekada nevėlu pradėti. Nereikėtų pamiršti labai taiklios sentencijos, kad nė vienas vaistas negali pakeisti fizinio aktyvumo, o tinkamai taikomas fizinis aktyvumas gali pakeisti dalį vaistų!

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *