Alytaus rajono rinkimų šleifas: už dokumentų klastojimą nuteista konservatorių deleguota komisijos narė

 

Nors nuo paskutinių savivaldos rinkimų praėjo daugiau nei metai, padarytų rinkiminių nusikaltimų šleifas į dienos šviesą ėmė lįsti tik dabar, kai rinkimų karštinė pasimiršo, o rinkėjai, atsižvelgdami į išlindusias aplinkybes, jau nebeturi galimybių pakeisti savo apsisprendimų. Šleifas apgaubė ir Alytaus rajono Ryliškių rinkimų apylinkės konservatorių partijos deleguotos komisijos narės Onos Šveiterienės pečius. Teismas jai paskelbė baudžiamąjį nuosprendį už tai, kad, siekdama paveikti rinkimų rezultatus, suklastojo rinkėjų sąrašą. Moteriai paskirta laisvės apribojimo bausmė ir šimtai neatlygintino darbo valandų. Teisėsauga atsakomybės pareikalavo ir dar dviejų giminystės ryšiais su nubaustąja susijusių asmenų, kurie pateikdami melagingus parodymus, bandė dangstyti padarytą nusikaltimą balsavimų metu.

Du tyrimai nutraukti

Jau tampa įprasta, kad Alytaus rajono savivaldos rinkimai yra vieni tų, kurie garsėja žūtbūtinės pergalės siekimu net ir pasitelkiant neteisėtus metodus. Deja, gudrybėms ribų nėra, todėl visus juos išaiškinti ir įrodyti būna išties sudėtinga. Iš viso per 2019 metų Alytaus rajono savivaldos rinkimus buvo pradėti trys ikiteisminiai tyrimai. Visuose  linksniuojami galimai neteisėti išskirtinai tik konservatorių partijos atstovų veiksmai. Pritrūkus įrodymų, du iš jų buvo nutraukti.

Vienas jų buvo pradėtas dėl įvykio balsavimų laikotarpiu Miroslavo globos namuose. Buvo tiriamas trukdymas senelių globos namų gyventojui pasinaudoti rinkimų teise – esą jam buvo daromas spaudimas ir jis buvo verčiamas balsuoti už vieną iš esamų kandidatų.

Kitas panašus atvejis buvo fiksuotas Alovėje, kur policijai buvo skundžiami konservatorių partijai priklausančios Alovės seniūnės Irmos Stenionienės veiksmai, esą ji gyventoją spaudė balsuoti taip pat už vieną iš kandidatų. Pranešėjas tąkart nebalsavo, tačiau jam pareigūnai nustatė girtumą. Šie abu ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti, nes surinkti duomenys nusikalstamoms veikoms nustatyti nebuvo pakankami.

Komisijos narė balsavo už dukterį ir žentą

Tačiau konservatorių partijos oponentams – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovams pavyko nutverti vieną iš rinkiminių nusikaltimų schemų demaskuojantį atvejį, kai siekiant paveikti rinkimų rezultatus, buvo suklastotas rinkėjų sąrašas. Į teisėsaugos akiratį tąkart pateko Ryliškių rinkimų apylinkės konservatorių partijos deleguota komisijos narė O. Šveiterienė.

Paaiškėjo, kad ji įvykdė nusikalstamą veiką, susijusią su savivaldybių tarybų ir mero rinkimų dokumento suklastojimu. Komisijos narė suklastojo galutinį Makniūnų rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašą, tiek pirmajame, tiek antrajame rinkimų turuose pasirašydama už kitus asmenis, tai yra už tuo metu užsienyje buvusius savo dukterį ir jos sutuoktinį.

Nepažįstamos moters lapelis su pavardėmis

Šis atvejis išaiškėjo visai netikėtai, kai su LVŽS sąrašu į Alytaus rajono merus kandidatavęs Aurimas Truncė lankėsi vienoje iš apylinkės parduotuvių, kai prie jo priėjo nepažįstama moteris. Ji tuometiniam kandidatui padavė lapelį su pavardėmis ir pasakė, jog šie asmenys yra išvykę į užsienį, o už juos rinkimų apylinkėje buvo užbalsuota. Nepažįstamoji greitai pasišalino, todėl kandidatas net nespėjo paklausti niekuomet iki tol nematytos moters duomenų.

Vyriausiajai rinkimų komisijai ir visuomeninei organizacijai „Baltosios pirštinės“ buvo surašytas skundas, vėliau dėl šio atvejo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris galiausiai persikėlė ir į teismo rūmus. Bylą Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmuose nagrinėjo teisėjas Rimas Švirinas.

Teisme – aptakūs parodymai ir sutrikusi atmintis

O. Šveiterienė ikiteisminio tyrimo metu dėl jai inkriminuotos nusikalstamos veikos padarymo savo kaltę pripažino pilnai, tačiau jos parodymai, galimai siekiant dangstyti kitus nusikalstamos veikos procese dalyvavusius asmenis, teisme buvo labai aptakūs – negalėjo įvardyti, nei kodėl taip pasielgė, nei nurodyti kitų komisijos narių, kurie pildė rinkėjų sąrašą, kai į jį buvo įtraukti O. Šveiterienės tuo metu užsienyje buvę dukra su žentu. Taip pat moteris tikino nepamenanti, už ką balsavo kiekvienu atveju. Dar ji teigė, kad jai taip elgtis niekas neliepė, tą sugalvojo pati.

O. Šveiterienė teisme sakė, kad kai ji pasirašė rinkėjo skiltyse už dukrą ir žentą, tai ties komisijos nario parašo skiltimis dar buvo tuščios vietos, o kas vėliau ten pasirašė, ji nežino ir negalinti nurodyti.

Melagingai liudijo ir dukra su žentu

Teisme liudyti buvo iškviesti nubaustosios dukra su žentu. Šie, bandydami dangstyti padarytą O.Šveiterienės nusikaltimą, neigė tuo metu buvę užsienyje ir tikino, kad pasirašę patys. Tačiau melagingi parodymai greitai buvo atskleisti, nustačius, kad iš tiesų rinkimų laikotarpiu asmenys buvo užsienyje. Be to, buvo užfiksuota, kaip minėti asmenys telefoninių pokalbių metu tarėsi nuslėpti nagrinėjamo įvykio aplinkybes, klaidinti policijos pareigūnus ir duoti jiems melagingus parodymus bei taip apsunkinti atliekamą tyrimą.

Nuosprendis – laisvės apribojimas ir neatlygintini darbai

Teismas nusprendė O. Šveiterienę pripažinti kalta padarius nusikaltimą, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 173 straipsnio 1 dalyje, ir nubausti ją vienerių metų ir šešių mėnesių laisvės apribojimo bausme.

Atsižvelgiant į tai, kad O. Šveiterienė prieš teismą stojo pirmą kartą ir dėl savo padaryto nusikaltimo gailėjosi, jai paskirta bausmė buvo sumažinta vienu trečdaliu ir nustatyta  galutinė vienerių metų laisvės apribojimo bausmė, įpareigojant ją šios bausmės vykdymo metu būti namuose nuo 23.00 val. iki 5.00 val. ir per septynis mėnesius nuo teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos neatlygintinai išdirbti 150 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Įsiteisėjęs teismo baudžiamasis įsakymas yra neskundžiamas.

Policija ikiteisminį tyrimą pradėjo ir dėl melagingų nuteistosios dukters bei jos vyro parodymų. Pasak Alytaus policijos atstovės K. Janulevičienės, abu savo kaltę pripažino. Nors už tai maksimali bausmė yra laisvės atėmimas iki 2 metų, abu sutuoktiniai už melagingus parodymus atsipirko viešaisiais darbais. Jiems paskirta bausmė buvo sumažinta trečdaliu ir turės 4 mėnesius dirbti viešuosius darbus, po 30 valandų per mėnesį visuomenės labui.

Vienas komentaras apie “Alytaus rajono rinkimų šleifas: už dokumentų klastojimą nuteista konservatorių deleguota komisijos narė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *