Veisiejų fontano renesansas: užgros jau šį mėnesį

Šokantis fontanas Veisiejuose, Ančios ežere. Lazdijų TIC nuotr.

Veisiejiečiai ir miesto svečiai jau vienuolika sezonų grožėjosi grojančiu fontanu Ančios ežere. Šis fontanas buvo pirmasis Lietuvoje, kuris ne tik tryško vandeniu, bet tamsiuoju paros metu, grojant muzikai, švietė įvairiomis spalvomis. 2008-aisiais metais pasigrožėti šiuo nematytu reginiu žmonės plūdo ne tik iš visos Lietuvos, bet ir užsienio.

Ilgainiui visi priprato prie fontano, nors fontanas džiugino, bet žiūrovų sumažėjo, o vietiniai gyventojai priprato prie šio malonaus, bet tikrai nestebuklingo atributo. Tiesa, kai prieš aštuonetą metų dėl netinkamos priežiūros fontanas nugrimzdo į Ančios ežero dugną, juo vėl susidomėjo, šįkart – netgi šalies žiniasklaida. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad fontano priežiūra, kiekvieną pavasarį jo įkėlimas į ežerą, o rudenį iškėlimas reikalauja ne tik daug lėšų, bet ir atsakingo bei kruopštaus įvairių tarnybų pasirengimo.

Per vienuolika metų įrenginys gerokai susidėvėjo ir, žinoma, moraliai paseno. Dabar Lietuvoje jau nemažas skaičius miestų ir net miestelių turi įvairaus dizaino bei dydžio grojančių fontanų. O mūsiškis, veisijietiškas, vis dar džiugina vietinių gyventojų bei atvykėlių akį. Esu labai dėkingas lazdijiečiui Algirdui Kazilioniui, kuris daugelį metų prieš įplukdant mūsų fontaną, patvarkydavo elektros instaliaciją, atnaujindavo apšvietimo prožektorius ir apskritai visą mechanizmą paruošdavo darbui. Jei ne jo atsakingas darbas, mūsų fontanas greičiausiai jau rūdytų kažkur patvoryje.

Šį sezoną nusprendėme bent iš dalies atnaujinti fontano plūdurus, kad susidėvėję ir kai kur jau prakiurę jie vėl nenusitemtų viso įrenginio į dugną. O juk vien fontano karkasas sveria beveik toną. Konkursą laimėjusi vilniečių firma neseniai sumontavo naujus viršutinius plūdurus, sutvirtino senus apatinius. Tikimės, kad dabar įrenginys bus ne tik saugus, bet ir išvaizdesnis.

Neseniai, pasitelkę pagalbon didelį kraną, sunkvežimį, paprašę policijos ekipažo eismo saugumui užtikrinti, iš Veisiejų technologijos ir verslo mokyklos dirbtuvių didžiulį įrenginį atsigabenome prie Veisiejų tilto. Mat tik čia užtenka gylio fontano grimzdai. Čia jau laukė talkon atvykę trimis valtimis Veisiejų regioninio parko darbuotojas Vitas Valenta su seniūnijos darbininkų Antanu Vengrausku bei veisiejiečiai savanoriai Deimantas Čakas ir Petras Milavickas. Laikydamiesi visų karantino reikalavimų ir atstumų, jie nuleistą į vandenį fontaną nuplukdė į dislokacijos vietą prie miesto parko. Vėlgi UAB „Lazdijų vanduo“ specialistai visą įrenginį ilgais povandeniniais kabeliais prijungė prie pulto, ir pagaliau po pusės dienos vargo fontanas atgijo muzikos garsais ir įvairiaspalvių šviesų blykstėmis.

Jau nuo gegužės iki spalio – keturis mėnesius – Veisiejų grojantis šviesų fontanas į miesto parką kiekvieną penktadienį ir šeštadienį puikiam reginiui kviečia tiek veisiejiečius, tiek mūsų miesto svečius.

Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *