Alytiškių atliekoms – nauji konteineriai. Aikštelės jau paruoštos eksploatacijai

Alytaus mieste ir rajone jau baigta įrengti ir eksploatacijai atiduota keliasdešimt naujų antžeminių ir pusiau požeminių konteinerių aikštelių. Jų įrengimu besirūpinančio Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas pastebi, kad nauji konteineriai yra ne tik estetiškesni, bet ir gerokai patogesni.

„Labai tikimės, kad naudodamiesi naujais konteineriais, gyventojai atliekas rūšiuos geriau nei iki šiol, išrūšiuodami ne tik pakuočių, bet ir maisto atliekas, kurioms naujose aikštelėse yra įrengti atskiri konteineriai“, – sako A. Reipas, primindamas, kad išrūšiuotoms atliekoms vietos konteineriuose visada užtenka ir aikštelės būna tvarkingos.

Balandžio mėnesį eksploatacijai jau atiduota 35 Alytaus mieste įrengtos pusiau požeminės ir 9 antžeminės konteinerių aikštelės. Visose prie daugiabučių namų esančiose aikštelėse yra po 5 konteinerius, skirtus stiklo, plastiko, popieriaus, mišrioms ir maisto atliekoms.

Aikštelėse, įrengiamose ne prie daugiabučių namų, o prie kapinių, maisto atliekoms skirtų konteinerių nėra.

Naujose aikštelėse įrengtais konteineriais, skirtais antrinėms žaliavoms: popieriaus, plastiko ir stiklo atliekoms gyventojai jau gali naudotis. Maisto ir mišrių atliekų konteineriai bus pradėti aptarnauti atlikus viešųjų pirkimų procedūras ir įsigijus jų aptarnavimo paslaugą. Apie tai bus pranešta papildomai, o kol kas šias atliekas meskite į senuosius mišrių atliekų konteinerius.

Iš viso Alytaus mieste šį pavasarį numatyta įrengti 134 konteinerių aikšteles. Intensyvūs jų įrengimo darbai vyksta nuolat – artimiausiu metu Alytaus mieste eksploatacijai bus atiduota dar vienuolika  naujų aikštelių.

Naujų konteinerių aikštelių įrengimo darbai baigiami ir Alytaus rajono savivaldybėje, kuriai iki balandžio 30 dienos bus perduota 41 konteinerinė aikštelė. Alytaus rajone šių aikštelių aptarnavimą organizuoja savivaldybė.

Daugų ir Simno miestuose naujose aikštelėse taip pat įrengta po 5 konteinerius, kaimiškose gyvenvietėse ir sodų bendrijose įrengtose aikštelėse yra po 4 konteinerius – čia nėra konteinerio maisto atliekoms.

Nauji konteineriai įrenginėjami visose Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemą kuriančiose savivaldybėse. Jau nuo praėjusių metų naujomis aikštelėmis naudojasi Birštono, Lazdijų rajono ir Prienų rajono savivaldybių miestų gyventojai.

Įrengus šias aikšteles regione pradėtas atskiras maisto atliekų surinkimas iš daugiabučių namų gyventojų. „Atskiras maisto ir visų biologiškai skaidžių atliekų surinkimas yra būtinas ir gali sumažinti ne tik poveikį aplinkai bet ir atliekų tvarkymo kaštus, išvengiant atliekų deginimo“, – sako ARATC vadovas A. Reipas.

Ką mesti į maisto atliekų konteinerį?

Vaisių bei daržovių likučius, pavyzdžiui, bulvių lupenas, bananų, apelsi­nų žieves, arbatos tirščius bei pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių, išskyrus pakuotes, popierinius rankšluosčius, popierines servetėles, kambarinius augalus ir jų dalis, sodo ir daržo atliekas, piktžoles. Ir visų naudojimui netinkamų maisto produktų likučius.

Visas maisto atliekas į jų konteinerį reikia mesti su plastikiniais maišeliais, kuriuos prieš išmetant reikia sandariai užrišti!

ARATC informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *