Aviatorių pagalbos šauksmas: „Alytaus aerodromas – vėl pavojuje!“

Į žiniasklaidą trečiadienio popietę kreipėsi aviatorių bendruomenė, teikdama, kad daugiau nei 80 metų gyvuojantis Alytaus aerodromas – vėl pavojuje. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) karantino laikotarpiu parengė Alytaus aerodromo turto perdavimo Alytaus miesto savivaldybei projektą ir pateikė jį tvirtinti Vyriausybei. Jeigu šis projektas bus palaimintas, aviatorių bendruomenės teigimu, tai reikš Alytaus aeroklubo ir aerodromo veiklos sunaikinimą.

Žada toliau ieškoti teisinių priemonių

„Nepaisant to, kad teismas pasisakė mūsų klubo naudai, vistiek ieškoma būdų, kaip aerodromo žemę perimti. Tokiu sunkiu visam pasauliui ir valstybei metu ir prieš Velykas atsiranda laiko spręsti tokį klausimą, kaip perduoti Alytaus aerodromo turtą savivaldybei. Galvoja gal pandemija, Velykos ir niekas čia nepastebės, nepaprieštaraus, nesuspės į terminus ir traukinys nuvažiuos“, – portalui „Dzūkijos veidas“ sakė Alytaus aeroklubo vadovas Kęstutis Urbanavičius.

Jis tikino, kad aviatorių bendruomenė išsiuntė raštus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, Vyriausybės kanceliarijai, Premjerui. Jau kreiptasi ir į advokatų kontorą, kad jie ieškotų teisinių galimybių išsaugoti aerodromą.

„Ko gero, be teisinių priemonių negalime nieko kito padaryti. Piketų rengti negalime, peticijos išbandytos. Neabejoju, kad buvo pasinaudota tokia šiuo metu susiklosčiusia pandemijos situacija, kad negalėtume nieko daryti“, – teigė K. Urbonavičius ir pridūrė, kad aerodromą sunaikinti siekiama neatsižvelgiant į nieką, nebendraujant nei su aviatoriais, nei su juos vienijančiomis organizacijomis.

Naikinimui prieštarauja aviacijos organizacijos

„Alytaus aeroklubas, kuriam valdyti istorinis (nuo 1939-ųjų veikiantis) Alytaus aerodromas yra patikėtas iki 2078 metų, sulaukė velykinės Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) „dovanos“ – sunaikinimu grasinančių planų, kurie jau virsta dokumentais.

Šiems ŠMSM ir vietos valdžios užmojams sunaikinti Alytuje seniausią, nuo 1959 m. be pertraukų veikiančią visuomeninę organizaciją, Alytaus aeroklubą, ir siekiams nutraukti aviacinę veiklą klubui patikėtame legendiniame aerodrome, kur saugomas ir Normandijos-Nemuno eskadrilės atminimas, griežtai prieštarauja šalies aviacijos organizacijos“, – teigiama žiniasklaidai išplatintame pranešime.

17-os aviacinių Lietuvos organizacijų atstovai pasirašė dokumentą, kuriame jie prieštarauja Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl aviacijos sporto ir bendrosios aviacijos paskirties nekilnojamojo turto perdavimo Alytaus miesto savivaldybės nuosavybėn“ projektui. Esą jis yra parengtas pažeidžiant esamą teisinį reguliavimą.

Raštą pasirašiusi aviatorių bendruomenė tikina, kad ŠMSM net ir po daugybės raštų gautų iš aviacijos sporto šakas vienijančių asociacijų, po visos eilės šių asociacijų narių organizuotų susitikimų, nenori žinoti kaip ir kokiomis priemonėmis tikslus ketina pasiekti Alytaus miesto savivaldybė. ŠMSM neatrodo svarbi aplinkybė, kad Alytaus miesto savivaldybė nepajėgi pati plėtoti aviacijos sporto, niekada jokios panašios veiklos neorganizavo ir neketina to daryti nei bendradarbiaudama su perduodamą turtą nuo pat nepriklausomybės pradžios valdančiu ir prižiūrinčiu Alytaus aeroklubu nei kaip nors kitaip.

„Alytaus savivaldybės vos penkių eilučių aiškinamajame rašte prie sprendimo „Dėl sutikimo perimti valstybės turtą“ aiškiai įvardinama – perimtas turtas bus naudojamas verslumui skatinti ir investicijoms pritraukti. Šiame aiškinamajame rašte nei aerodromo statusui ar jo funkcionavimui, nei aviacijos sportui nėra skirta nei vieno žodžio“, – rašoma rašte.

Taip pat jame teigiama, kad rengiant sprendimo/teisės akto projektą, nebuvo konsultuotasi/derinta su paveikta visuomenės dalimi – kaip to reikalaujama LR teisėkūros pagrindų įstatyme.

Nepratęsė sutarčių nė su vienu aeroklubu

Nutarimo projektu numatoma perduoti valstybei nuosavybės teise priklausančius 8 pastatus, 7 lėktuvus ir 8 sklandytuvus. Esą net neužsimenama, kad pastatams yra suformuotas žemės sklypas, kurį teisėtai ir pagal paskirtį naudoja Alytaus aeroklubas.

Visą nutarimo projekte nurodytą perduodamą turtą nuo pat nuo pat 1990 m. naudoja Alytaus aeroklubas. Šis turtas jiems buvo perduotas panaudai Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (KKSD) iš Apskričių viršininkų administracijų.

Rašte toliau dėstoma, kad nuo 2017 m. pradžios šių panaudos sutarčių KKSD nepratęsė nei su vienu aeroklubu, nors to prašė ir aeroklubai, ir Federacijos, ir Lietuvos aeroklubas (LAK). Tokias panaudos sutartis atsisakė pasirašyti ir biudžetinė įstaiga Lietuvos sporto centras, kuriam, likviduojant KKSD, buvo perduotas patikėjimo teise visas minėtas VNT. Tokia padėtis tęsiasi iki šiol.

Siūlo pasirašyti sutartį 1 metams

Šiuo metu Seime yra užregistruoti net du Aviacijos įstatymo pakeitimo projektai, kuriais siūloma sugrąžinti aerodromuose esančio turto panaudos (XIIIP-4509) arba patikėjimo (XIIIP-4683) galimybes aeroklubams arba jų susivienijimams. Lietuvos aviacijos sportą ir bendrąją aviaciją prižiūri Lietuvos Aeroklubas, kurio federacijos, rengdamos varžybas, mokymus, naudojasi Alytaus aerodromo baze. LAK vienija daugiau nei 2000 žmonių, LAK yra matomas ir žinomas LR piliečiams, o LAK renginiai per metus sutraukia tūkstančius žiūrovų. Alytaus aerodromu intensyviai naudojasi akrobatinių skrydžių, sklandymo, vaikų sklandymo, aviamodelių ir kitos federacijos.

Alytaus aerodromu intensyviai naudojasi ir su Alytaus aeroklubu bendradarbiaujantys Lietuvos kariuomenės padaliniai.

Rašto iniciatoriai prašo nepritarti nutarimo projektui ir siūlo inicijuoti LRV nutarimo projektą, kuriuo Lietuvos sporto centras būtų įpareigotas pasirašyti panaudos sutartis su visais aeroklubais 1 metų laikotarpiui, kol bus išnagrinėtos visos galimybės sistemiškai išspręsti efektyvaus aviacijos sporto inventoriaus ir visų bendrosios aviacijos aerodromų naudojimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *