Karantino laikotarpiu pirmoji į vaiko teisių gynėjų akiratį patekusi – alytiškių šeima

Asociatyvi nuotrauka.

Nors paskelbus karantiną viešumoje imta spėlioti, kad padaugės smurto atvejų artimoje aplinkoje, ypač vaikų atžvilgiu, tačiau Alytaus apskrities vaiko teisių gynėjai tokius būgštavimus paneigia. Per visą karantino laikotarpį iki šiol buvo užfiksuotas vos vienas galimo smurto prieš mažametį atvejis. Praėjusią savaitę internete buvo išplatintas vaizdo įrašas, kuriuo kaip tik ir susidomėjo vaiko teisių gynėjai. Paaiškėjo, kad tai vienos šeimos iš Alytaus istorija.

Vaizdo įraše matosi prie kompiuterio sėdinti ir su kažkuo nuotoliniu būdu bendraujanti mergina. Antrajame vaizdo įrašo plane girdėti su kažkuo veikiausiai telefonu kalbančios moters balsas. Netrukus pasigirsta, kaip moteris ima ant kažko šaukti, keletą kartų grubiai šūkaudama liepia dingti iš čia ir iš karto po to pasigirsta graudus mažamečio vaiko verkimas.

Gailiai raudodamas maždaug dvejų metų mažylis prieina prie kompiuterio sėdinčios merginos, kuri jį priglaudžia, paguodžia ir tarsteli „Oi ta mama“.

Šis internete išplatintas vaizdo įrašas nepraslydo pro vaiko teisių gynėjų akis. Tiksliau, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba gavo pranešimą iš piliečio elektroniniu paštu su vaizdo įrašo nuoroda.

Pradėjus aiškintis situaciją, paaiškėjo, jog visa tai vyko alytiškių šeimoje. Identifikuoti ją padėjo vaizdo įraše matoma mergina, kurią atpažino alytiškiai ir informavo portalo „Dzūkijos veidas“ portalą. Šaltinių teigimu, ji turi biologinių ryšių su verkiančiu mažyliu.

Tarnyboje buvo registruotas vaiko teisių pažeidimas. Pas šeimą vyko skyriaus budėtojai, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, GMP specialistai. Vaiko teisių specialistai mažametį paėmė iš jam nesaugios aplinkos ir apgyvendino saugioje aplinkoje, pas emociniais ryšiais susijusį asmenį.

Kaip teigia Alytaus apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai, pirminiais duomenimis, išorinio smurto požymių  mažamečiui pareigūnai nenustatė.  Skyriuje vertinama vaiko situacija,  artimiausiu metu bus priimti atitinkami sprendimai. Alytaus apskrities vyriausiame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo smurto prieš mažametį.

Dar vaiko teisių gyvėjai tvirtino, kad jiems ši šeima žinoma nuo 2014 metų. Jai yra šeimai taikoma atvejo vadyba, teikiamos paslaugos.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovų tvirtinimu, šiuo metu šeimoje auga vienas mažametis vaikas. Portalo „Dzūkijos veidas“ turimais duomenimis, antrajame vaizdo įrašo plane šaukianti moteris yra ne tik biologinė nuskriausto mažylio motina, bet ir daugiau vaikų, kurie su ja negyvena, gimdytoja.

Pasiteiravus, ar toks grubus bendravimo su vaiku modelis šioje šeimoje yra įprastas, vaiko teisių gynėjai tikino, kad tokia informacija dėl grubaus motinos bendravimo su nepilnamečiu skyriuje gauta pirmą kartą. Iki tos dienos, kai buvo darytas įrašas, dėl fizinio, psichologinio smurto šio vaiko atžvilgiu informacijos nebuvo gauta.

Socialinės darbuotojos teigimu, iki įvykio lankantis šeimoje pastebėta, kad vaikas aktyvus, smalsus, linksmas, noriai bendraujantis, nepriežiūros atvejų nepastebėta.

Su šeima dirbančių specialistų tvirtinimu, vienas iš mažylio tėvų dirba. Šiuo metu tėvams teikiama intensyvi mobiliosios komandos pagalba (psichologo, socialinio darbuotojo) iki įvykio tėvams  buvo rekomenduota lankyti efektyvios tėvystės įgūdžių programą, savitarpio pagalbos grupes.

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų tvirtinimu, šis galimo smurto prieš vaiką atvejis yra pirmas karantino laikotarpiu Alytaus apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriuje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *