Alytiškių iniciatyvos: nuo miestus ir šalis jungiančio bokšto iki himną grojančių suoliukų

Alytaus apžvalgos bokšto vizualizacija

Jau trečią kartą startavo alytiškių iniciatyvų projektas, į kurį įsitraukia vis įvairesnių gyventojų grupių atstovai – verslininkai, vaikus auginantys tėvai, studentai, svajojantys po studijų sugrįžti gyventi į savo gimtąjį miestą ir daugybė kitų. Visi jie savo idėjas miestui pasiūlė tam, kad Alytuje būtų gera gyventi ne tik jiems, bet visiems alytiškiams, kad miesto vardas sklistų net tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų ir kad auganti jaunoji karta turėtų galimybę džiaugtis aktyvia vaikyste gamtoje.

Pasiūlė miestus ir net šalis jungiantį apžvalgos bokštą

Didžiųjų alytiškių iniciatyvų projekte su savo idėja šiemet dalyvauja ir verslininkas Mantas Kilkus. Jis pasiūlė Alytuje pastatyti ne mažiau 18 metrų aukščio apžvalgos bokštą.
„Idėja kilo todėl, kad su bičiuliais dažnai pasvarstome apie Alytaus miestą. Jame nėra daug traukos objektų tiek patiems alytiškiams, tiek turistams, miesto svečiams.

Visi kalba apie tai, kad Alytus yra pramonės miestas, tačiau aš su tuo sutikti nenorėčiau. Manau, kad Dzūkijos sostinei metas šiek tiek keisti kryptį, nes yra tokia žalia, patraukli ir turinti potencialo ne mažiau nei Druskininkai ar Birštonas“, – įsitikinęs verslininkas.

M. Kilkaus teigimu, nors apžvalgos bokštai Lietuvoje nėra jokia naujiena, tačiau jo pagrindinė idėja yra net ne pats apžvalgos bokštas, o veikiau – galimybė pasižymėti, kad teko pabuvoti toje vietoje.

„Gvildename idėją, kad užlipus į bokštą, aukščiausiame jo taške, kiekvienas telefonu nusiskenuotų barkodą, pasidarytų asmenukę ir taip specialiame portale pasižymėtų, kad buvo šioje vietoje, bei prisidėtų prie vis augančios bokštų lankytojų bendruomenės. Alytus šia idėja, bei specialiais barkodais, turėtų pasidalinti su visais šalies ar net ir užsienio apžvalgos bokštais. Tai žmonėms taptų savotišku iššūkiu apsilankyti kiekviename jų. Taip mūsų miestas pradėtų iniciatyvą, skatinančią žmones keliauti tarp savo šalies ir užsienio miestų, renkant atžymas iš kiekvieno aplankyto bokšto. Tai būtų tarsi žaidimas keliaujantiems, o mūsų miestui galimybė bendradarbiauti su kitais užsienio miestais, kurie turi tokius apžvalgos bokštus. Gal net galėtume pasvajoti, kad vieną dieną Alytaus meras, Paryžiaus merui įteikia barkodą skirtą Eifelio bokštui“, – idėjomis dalijosi M. Kilkus.

Alytaus apžvalgos bokštas, verslininko įsivaizdavimu, turėtų atliepti jau miesto vizitine kortele, žymiu simboliu tapusį Alytus/Myliu ženklą, todėl bokšto viršūnėje turėtų puikuotis didžiulė, įvairiaspalvė, šviečianti širdis.

Kurioje vietoje turėtų būti pastatytas toks bokštas, svarstyti net keli variantai, tačiau galiausiai buvo apsispręsta siūlyti vietą Jaunimo parke, šalia Parko gatvės, ant kalno. „Mums pasirodė, kad tiek iš projektinės, tiek iš leidimų gavimo pusės tai būtų pati geriausia vieta. Baltosios Rožės tiltas, ar televizijos bokšto kalnas galbūt būtų net patrauklesnės vietos tokiam projektui, bet norisi išplėsti lankytinų vietų geografiją Alytuje, o tilto prieigose, bei ant minėto kalno galima išvystyti begalę kitų įdomių idėjų“, – svarstė idėjos autorius. Jis įsitikinęs, kad, pasukus galvą, į 150 tūkstančių eurų įgyvendinant tokį projektą išsitekti turėtų pavykti.

Pasiteiravus, kaip verslininkas vertina tai, kad du laimėję didžiųjų alytiškių iniciatyvų projektai iki šiol nėra įgyvendinti, jis teigė įsitikinęs, kad jie bus įgyvendinti, tik tam prireiks laiko ir dėl biurokratinių procesų, ir dėl rudenį Alytų nusiaubusio gaisro, o dabar ir dėl visą pasaulį sustingdžiusios pandemijos.

Alytuje – miesto himną grojantys suoliukai

Apie savo gimtojo miesto gerovę nuolat galvoja ir šiuo metu Vilniuje studijuojantis alytiškis Darius Šalaševičius. Jis taip pat nusprendė nuveikti šį tą prasmingo Alytaus labui ir ryžosi dalyvauti mažųjų alytiškių iniciatyvų projekte, pasiūlydamas trijose miesto vietose įrengti Alytaus miesto himną grojančius suoliukus.

„Alytus yra mano gimtasis miestas, į kurį norėčiau sugrįžti kurti savo šeimą ir namus. Ne kartą lankiausi Vilniaus vietoje, kur yra Lenkijos ambasados iniciatyva įrengtas grojantis suoliukas, skirtas Lenkijos kunigaikščiui, kompozitoriui Mykolui Kleopui Oginskiui. Atsisėdus ant suoliuko ir paspaudus mygtuką, pradeda groti šios asmenybės kūrinius, taip pat galima sužinoti plačiau, kas jis toks yra. Pagalvojau, kad tai būtų puiki idėja ir Alytaus miestui. Tai būtų traukos objektas, graži iniciatyva įprasminti miesto himną, o gal net svečiams išgirsti jį pirmą kartą ir išmokti“, – pasakojo alytiškis.

Vietos, kuriose jis siūlė tokius suoliukus įrengti, yra Baltosios rožės tiltas arba Dainų slėnis, Alytaus miesto sodas ir Jaunimo parkas.

„Dalyvauti projekte ir siūlyti savo iniciatyvą nusprendžiau ne veltui, nes Alytus man yra svarbus miestas, noriu kuo nors prisidėti prie jo gerovės, kad jame gyventi gera būtų ne tik man, bet ir kitiems alytiškiams“, – sakė D. Šalaševičius.

Idėja aktyviai mažųjų vaikystei

Galvodama apie mažuosius Alytaus miesto gyventojus, dalyvauti mažųjų alytiškių iniciatyvų projekte šiemet apsisprendė ir Senamiesčio pradinės mokyklos bendruomenė. Dalyvavimo projekte ambasadorė, viena iš Senamiesčio mokyklos bendruomenės narių, Aistė Kuniejienė pasakojo apie pasiūlytą idėją įrengti vaikų žaidimo zoną „Drąsūs, stiprūs, vikrūs“ Senamiesčio pradinės mokyklos teritorijoje, kurioje vaikai galėtų saugiai ir įdomiai praleisti laisvalaikį. Tai būtų žaidimų ir aktyvaus laisvalaikio įrenginių kompleksas. Šia zona galėtų naudotis ne tik visi besilankantys mokyklos teritorijoje, bet ir visi miesto mažieji gyventojai. Projekto suma 2450 Eur.

„Naujoji mokyklos vadovė yra labai iniciatyvi, subūrė visą tėvų bendruomenę ir tėvų komitetas ėmė svarstyti, kuo galėtų prisidėti prie visos mokyklos ir miesto aplinkos gerovės. Priėjome bendros nuomonės, kad šalia mokyklos reikalinga erdvė, vaikų žaidimų kompleksas, kad esant geram orui vaikai galėtų laiką leisti kieme aktyviai judant, žaidžiant. Tam pateikėme paraišką Alytaus miesto savivaldybei alytiškių iniciatyvų projekte.

Tik norėčiau pabrėžti, kad šis projektas nėra aktualus vien tik tai siaurai interesų grupei – Senamiesčio mokyklos bendruomenei. Čia galės lankytis ir veiklų atrasti viso mikrorajono ir miesto vaikai. Tai būtų vieta, kur galima fiziškai aktyviai leisti laiką gamtoje, vaikams užmegzti naujų pažinčių“, – pasakojo A. Kuniejienė.

Balsuoti už iniciatyvas galite čia: http://tiny.cc/h5u5lz

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *