Kitoks Verbų sekmadienis ir Velykos: su verbom, bet be švęsto vandens ir ugnies

Pasak Alytaus dekano Arūno Užupio, visame pasaulyje susiklosčiusi pandemijos situacija dvasinės žmonių ramybės sudrumsti neturėtų.

Šiemet Verbų sekmadienis bus kitoks nei įprastai. Veikiausiai pirmas kartas krikščionybės istorijoje, kaip per artėjančias religines šventes gyventojai  dalyvauti bažnyčiose laikomose šventose mišiose negalės. Tačiau, pasak Alytaus dekano Arūno Užupio, tokia susiklosčiusi situacija visame pasaulyje dvasinės žmonių ramybės sudrumsti neturėtų. Net ir pandemijos akivaizdoje yra galimybių per artėjančias šventes atlikti kai kurias religines pareigas ir apeigas.

„Norėčiau pabrėžti, kad Alytuje veikiančios bažnyčios tam tikru metu gyventojams būna atviros, tikintieji visuomet gali ateiti į Dievo namus privačiai maldai ir išpažinčiai. Mišios tuo metu nevyksta, tiesiog atėję žmonės pasimeldžia ir išeina. Deja, šiuo laikotarpiu tokių žmonių sulaukiame nedaug“, – kalbėjo A. Užupis.

Pavyzdžiui, Alytaus Šv. Angelų Sargų bažnyčia visuomenei, privačiai maldai atvira sekmadieniais nuo 7.30 iki 13 val., o šiokiadieniais – nuo 7.30 iki 8.30 val. ir vakarais – nuo 17.30 iki 19 val.

Privati išpažintis nebus klausoma klausykloje, o sėdint prie dvasininko kelių metrų atstumu. Komunija dėl koronaviruso užkrėtimo rizikos dalijama taip pat nebus. Klebonas pabrėžė, kad nereikėtų prieš Velykas visiems skubėti į bažnyčias atlikti privačią velykinę išpažintį, nes jos laikas pratęstas iki pat birželio pabaigos – šv. Petro ir Povilo šventės. Kol kas norą prieiti privačios išpažinties pareiškė vienetai žmonių.

Šį Verbų sekmadienį tikinčiųjų privačiai maldai Alytaus Šv. Angelų Sargų bažnyčia taip pat bus atvira. Gyventojai galės atsinešti verbų šakeles ir jas klebonas pašventins, tačiau dvasininkas ragina į bažnyčią neiti masiškai. Kaip bus elgiamasi kitose parapijose ir kuriomis valandomis Dievo namai būna atviri privačioms maldoms, reikėtų teirautis kiekvienos bažnyčios dvasininkų atskirai.

Didžiąją savaitę įprastos religinės apeigos bažnyčiose atliekamos nebus, todėl šiemet prie šv. Velykų stalo tikintieji šventinto vandens nesidalins, tačiau tinka ant stalo padėti ir deginti per Grabnyčias šventintas žvakes. Taip pat šv. Velykų mišios iš Vilniaus arkikatedros bus transliuojamos tiesiogiai per nacionalinį transliuotoją, tad visi norintieji jose galės sudalyvauti bent virtualiai bei pasimelsti.

Šiemet šv. Velykų rytą katalikų bendruomenė pasitiks su 8 val. skambančiais bažnyčių varpais visoje Lietuvoje.

Dvasininkas A. Užupis tikintiesiems, kuriems labai svarbios religinės Verbų ir šv. Velykų tradicijos, apeigos, pataria šventes pasitikti maldoje ir susikaupime: „Šiuo tokiu visam pasauliui nelengvu metu svarbiausia yra malda ir stiprus tikėjimas. Tai proga sustiprinti tikėjimą, jeigu iki šiol jis nebuvo stiprus. Mes tikrai nesuprasime, ką Dievas sumanė. Tikiu, kad tai yra dalis Dievo plano žmonijai. Ateis laikas, kai Dievas atitrauks bausmės ranką nuo pasaulio ir visi pasveiks. Bet pirmiausia visi turime pasveikti dvasiškai, o tik tada – fiziškai. Galbūt po viso šito žmonės labiau eis į bažnyčią, pasitikės Dievu ir jam dėkos, kad liko sveiki ir gyvi.“

Vienas komentaras apie “Kitoks Verbų sekmadienis ir Velykos: su verbom, bet be švęsto vandens ir ugnies

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *