Atsakingų specialistų lenktynės su korona: pirmo užsikrėtusio alytiškio maršrutas – vis dar paslaptis

Šią savaitę pradėjusiame veikti Alytaus mobiliajame patikros punkte COVID-19 infekcija nustatyta 6 asmenims – penkiems Alytaus miesto ir vienam rajono gyventojui. Dar vienam alytiškiui koronavirusas diagnozuotas buvo iki jo veiklos pradžios. Iš viso per keturias mobilaus patikros punkto darbo dienas buvo ištirta beveik 200 asmenų.

Pirmadienį priešpiet paviešinta informacija apie pirmąjį koronaviruso atvejį Dzūkijos sostinėje netruko pasėti nerimo ir baimės tarp miestelėnų – kur lankėsi infekuotasis, jis užsikrėtė užsienyje ar jau Lietuvoje, su kuo bendravo. Žmonės viešojoje erdvėje piktinosi, kodėl suskubta pranešti apie užsikrėtusį asmenį, bet delsiama su kita svarbia informacija – kur pabuvoję turėtų sunerimti dėl galimo užkrato.

Portalui Dzūkijosveidas.lt susisiekus su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Alytaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Janina Dvilinskiene, ji patikino, jog patvirtinimo apie pirmą koronaviruso atvejį Alytaus departamentas dar neturi:

„Kai gausime patvirtinimą, pradėsime domėtis, kur infekuotasis lankėsi, su kuo bendravo. Atlikto epidemiologinio tyrimo rezultatus pirmiausia siųsime į pagrindinį Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, ten jie bus apdoroti ir paskelbti“.

Tą pačią dieną apie 17 val. Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja telefonu patikino, jog patvirtinimas gautas, tyrimas atliekamas, o rezultatai centriniam NVSC bus perduoti iškart, kai tik paaiškės.

Antradienį dar kartą telefonu pasiteiravus, kada bus paviešinti pirmojo atvejo Alytuje epidemiologinio tyrimo rezultatai, vietos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja patikino, jog jie jau perduoti centriniam NVSC, tačiau šio atstovė Jolanta Čereškienė aiškino, jog rezultatų dar nėra gavusi.

Penktadienį NVSC interneto svetainėje buvo paskelbti 4 iš 7 COVID-19 atvejų Alytaus mieste ir rajone epidemiologinių tyrimų rezultatai, tačiau be pirmojo atvejo maršruto:

1. Patvirtinta 2020-03-24 (Alytus). Asmuo niekur nebuvo išvykęs. Kovo 10 d. lankėsi UAB „Ersida“ automobilių remonto dirbtuvėse Ūdrijos g. 39, Alytuje; kovo 15 d. apie 20 val. lankėsi prekybos centre „Maxima“ Santaikos g. 34 G, Alytuje; kovo 24 d. kreipėsi į Alytaus mobilų tyrimų punktą.

2. Patvirtintas 2020-03-27 (Alytus). Asmuo gyvena Alytuje. Kovo 14 d. automobiliu grįžo iš Austrijos per Vokietiją ir Lenkiją; izoliavosi namuose, niekur nesilankė; kovo 26 d. kreipėsi į Alytaus mobilų tyrimų punktą.

3. Patvirtintas 2020-03-27 (Alytaus raj.). Asmuo gyvena Alytaus raj. Kovo 17 d. apie 17 val. grįžo iš Londono į Vilniaus oro uostą; iš Vilniaus oro uosto grįžo į namus, Alytaus rajone, nuosavu automobiliu; izoliavosi namuose, niekur nesilankė; kovo 26 d. kreipėsi į Alytaus mobilų tyrimų punktą.

4. Patvirtintas 2020-03-27 (Alytus). Asmuo gyvena Alytuje, niekur nekeliavo. Iki kovo 16 d. dirbo; nuo kovo 17 d. izoliavosi namuose, niekur nesilankė; kovo 26 d. kreipėsi į Alytaus mobilų tyrimų punktą.

Apie pirmą ir ypač svarbų koronaviruso užsikrėtimo atvejį Alytuje kol kas yra žinoma tiek, kiek informacijos savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje apie pateikė miesto meras Nerijus Cesiulis. Esą užsikrėtęs pacientas kovo 10 dieną grįžo iš Airijos, Dublino ir šiuo metu yra gydomas Vilniuje, Santaros klinikose. Iki pasijuntant blogai, jis aktyviai bendravo su kitais alytiškiais, ilgiau negu savaitę dirbo kolektyve. Tiesa, vietos gydymo įstaigose nesilankė, pasijutęs blogai – praeitą savaitę, naktį iš penktadienio į šeštadienį – iškart buvo išvežtas į sostinę.

Vienas komentaras apie “Atsakingų specialistų lenktynės su korona: pirmo užsikrėtusio alytiškio maršrutas – vis dar paslaptis

  1. Ar yra skirtumas, jau po tiek laiko, ta info apie pirma uzsikretusi kur jis lankesi? Kam ta panika po laiko?! Tokia informacija reikalinga is karto, kad zmones izoliuotusi ir stebetu savo sveikata. Kiek imanoma reikia vengti artimu kontaktu su kitais. Gal cia puse Alytaus uzsikretusiu ir serganciu lengva forma. Nezinai ir ramu. O tikrai, kam pasireiskia rimtesni pozymiai- tirtis ir be panikos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *