Alytiškė įtaria, kad dėl bendro dezinfekcinių skysčių užsakymo rašinėja sukčiai

Asociatyvi nuotrauka.

Karantino visoje šalyje ir pasaulyje metu sukčiai į darbą paleidžia savo fantaziją ir prikuria įvairių būdų, kaip iš šiuo metu įtampos iškamuotų ir socialiai jautrių gyventojų išvilioti pinigų. Jų išradingumui ribų nėra ir policija gyventojus ragina išlikti budriais. Įtarimų, kad trumpąsias žinutes dėl galimybės užsisakyti dezinfekcinių skysčių tiesiai iš gamyklos siuntinėja sukčiai, kilo alytiškei.

Jaučia pareigą įspėti

Į portalo „Dzūkijos veidas“ žurnalistus kreipėsi alytiškė, kuri į telefoną net keletą kartų gavo trumpąsias žinutes iš skirtingų, vos per vieną ar du skaitmenis besiskiriančių numerių, kur  siūloma burtis bendram dezinfekcinių skysčių užsakymui tiesiai iš gamyklos.

„Jaučiu pareigą įspėti gyventojus, kad neužkibtų vyresni žmonės. Telefoniniai sukčiai naudojasi aplinkybėmis ir siuntinėja tokias sms. Gavau pati net kelias iš skirtingų numerių, kurie skiriasi per 1-2 skaitmenis. Tai akivaizdu, kad prisipirkę išankstinio mokėjimo SIM kortelių“, – rašė alytiškė.

Žinutėje rašoma esą nereikia leisti gobšiems verslininkams lobti iš mūsų bėdos. Teigiama, kad užsakymas bendromis jėgomis bus pristatomas iki pat namų durų. Žinutės siuntėjai palinki išlikti vieningais bei rūpintis savo sveikata.

Užsakymas – internetu

Taip pat atsiunčiama internetinė nuoroda, kur kviečiama rezervuotis dezinfekcinių skysčių užsakymui. Svetainėje rašoma, kad renkami užsakymai kovo 20 diena ir jie bus vežami tiesiai iš fabriko didmenine kaina. Vieneto talpa – 5 litrai, kaina – 22 eurai, o perkant 5vnt ir daugiau – 20 eurų. Nurodomas telefonas, kuriuo galima skambintis iškilus klausimams.

Užsakant prašo nurodyti pageidaujamą užsakomo produkto kiekį, miestą, telefono numerį, elektroninį paštą ir jeigu reikia, įrašyti papildomą informaciją. Pristatymo būdą galima pasirinkti – paštomatu, autobusų siuntomis, kitu būdu. Atsiimti iš rankų galima tik gyvenantiems Vilniuje, Kaune, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Mokėti – atsiimant arba išperkamuoju būdu

Portalo „Dzūkijos veidas“ žurnalistė atliko eksperimentą ir susisiekė nurodytu telefonu.  Buvo pasiteirauta apie apmokėjimo būdą, o kitame laido gale kalbėjęs vyriškis patikino, kad galima apmokėti tik gavus užsakymą į rankas, o atsiimant jį kitais keliais – išperkamuoju būdu. Dar teigė, kad kitas užsakymas bus daromas jau tik ateinantį antradienį, nes šiuo metu gamykla nespėja dezinfekcinių skysčių gaminti.

Įdomu yra tai, kad tokias trumpąsias žinutes siuntinėjantys asmenys arba pažeidžia asmens duomenų įstatymą, arba, kaip yra įprasta telefoniniams sukčiams, telefono numeriai surenkami atsitiktinai.

Be to, kas galėtų garantuoti, kad užsakovą pasiekus dezinfekcinių skysčių užsakymui, ten bus būtent ta prekė, kurios asmuo tikisi, o ne buteliukai su paprastu vandeniu ar kitu neaiškios kilmės skysčiu?

Tikimybės, kad tai sukčių darbas, neatmeta

Apie šią konkrečią situaciją kalbėjomės su Alytaus policijos atstove Kristina Janulevičiene: „Kol kas būtent tokių pranešimų dėl dezinfekcinių skysčių užsakymų nesame gavę, tačiau neatmetama tikimybė, kad  tuo išties naudojasi sukčiai. Praėjusią savaitę sukčiai po namus ėjo neva dezinfekuoti gyventojų namų. Taip pat esame gavę pranešimų dėl siūlymų nupirkti maisto, vaistų ir juos atvežti į namus, tačiau kol kas niekas nuo to nenukentėjo. Užfiksavome tokių keletą tokių skelbimų socialiniuose tinkluose.“

K. Janulevičienė teigė, kad ikiteisminių tyrimų dėl karantinu prisidengiančių ir besinaudojančių sukčių iki šiol Alytaus apskrityje fiksuota nebuvo, tačiau nuo kovo 13 dienos sulaukta per 50 pranešimų dėl karantino ir saviizoliacijos taisyklių nesilaikymo. Pranešimų skaičius sparčiai auga.

Vienas komentaras apie “Alytiškė įtaria, kad dėl bendro dezinfekcinių skysčių užsakymo rašinėja sukčiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *