Kas laukia Alytaus švietimo pasibaigus mokinių atostogoms?

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas. Alytaus miesto savivaldybės nuotrauka.

Pasibaigus iki kovo 30 dienos truksiančioms mokinių atostogoms, į mokyklas veikiausiai jie nesugrįš iki pat gegužės mėnesio, o mokysis nuotoliniu būdu. Alytaus švietimo tinklo vadovas Vytuolis Valūnas paaiškino, kaip visa tai bus ir kaip bus sprendžiamas nemokamo vaikų maitinimo klausimas.

Kaip ruošiasi švietimo bendruomenė?

LR Švietimo, mokslo ir sporto ministras yra išleidęs įsakymą, kur patvirtintos rekomendacijos dėl ugdymo proceso organizavimo nuotoliniu būdu. Iki kovo 20 dienos mokyklos turėjo įsivertinti galimybes ugdymo procesą organizuoti nuotoliniu būdu, parengti priemonių planus ir susitarti dėl mokymo nuotoliniu būdu taisyklių.

Kitaip tariant, mokyklos turėjo išsiaiškinti, ar visi mokiniai turi prieigą prie skaitmeninių išteklių. Jeigu būtų tokių, kurie neturi, jiems bus skolinami mokyklų kompiuteriai, planšetės.

Iki kovo 25 dienos mokinių tėvai turi būti informuoti ir supažindinti apie tai, kaip bus organizuojamas ugdymas.

Iki kovo 27 dienos mokyklos turi parengti ir sukaupti skaitmeninę medžiagą, užduotis nuotoliniam mokymuisi.

Kaip vyks mokymas?

„Pamokos tikrai nevyks pagal pamokų tvarkaraštį. Bus duodamos užduotys, už jas reikės atsiskaityti, bus bendraujama, mokiniai vertinami. Mokiniams teks daug mokytis savarankiškai. Bus visos ugdymo proceso dalys, tik nuotoliniu būdu. Naują medžiagą mokytojai galės išdėstyti vaizdo konferencijos būdu“, – teigė V. Valūnas.

Įstaigos pačios gali apsispręsti, ar mokytojai dirbs iš namų, ar jiems bus reikalingi mokomieji kabinetai.

Šios dienos duomenimis, nuotoliniu būdu dirbti pasirengusios ne tik visos miesto mokyklos, bet ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Tačiau pastarasis ugdymas nėra privalomas ir tėveliams bus leidžiama pasirinkti, ar jie nori nuotolinio mokymo.

Neformaliojo švietimo įstaigų bei pedagoginės-psichologinės tarnybos darbas taip pat vyks nuotoliniu būdu. Beje, Muzikos, Dailės mokyklose, Alytaus Jaunimo centre yra veiklų, kurių nuotoliniu būdu organizuoti neįmanoma, tokiu atveju šias veiklas teks atidirbti vėliau, o darbo užmokestis mokytojams nebus nutraukiamas.

Nemokamas maitinimas – nuotoliniu būdu

Nemokamas maitinimas, pasibaigus mokinių atostogoms, bus organizuojamas nuotoliniu būdu. V. Valūnas paaiškino, kad nuo kovo 30 dienos atnaujinus ugdymo procesą, mokiniams, kuriems priklauso nemokamas maitinimas, bus skirti maisto daviniai. Juos atsiimti bus galima kartą per dvi savaites suderintu konkrečiu laiku atvykstant prie mokyklos, kur prie durų bus paliekami maisto daviniai. Tokiu būdu siekiama, kad mokyklos darbuotojai fiziškai nekontaktuotų su kitais.

Kitą savaitę bus detaliau aptariamas maisto davinio turinys, kuris turės būti vienodas visoms mokykloms. Tiesa, skirtingoms amžiaus grupėms skirta pinigų suma skiriasi, todėl pagal amžiaus grupes maisto daviniai gali šiek tiek skirtis. Komplekte bus tik vertingos maistinės vertės produktai, tokie kaip aliejus, sviestas, kruopos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *