Iš svečių šalių sugrįžę dzūkai saviizoliacijoje: po chaoso valandų – nerimo savaitės

Pastarosiomis dienomis svečiose šalyse viešintiems lietuviams bene didžiausiu iššūkiu tapo sugrįžimas į tėvynę, mat šalys viena po kitos uždaro sienas, oro bendrovės atšaukia skrydžius. Nors tūkstančiai kraštiečių jau sugrįžo ir šiuo metu 14-kai dienų yra privalomai saviizoliavęsi nuo aplinkinių, tačiau už daugybės kilometrų įstrigusių dar yra likę nemažai, Užsienio reikalų ministerija skaičiuoja, jog jų gali būti iki penkių tūkstančių.

Tarp sėkmingai namus pasiekusių – Alytaus rajono ūkininkas Algimantas Ž. Į Lietuvą iš Egipto po septynių parų viešnagės jis parskrido antradienį ir šiuo metu leidžia laiką savo namuose. „Yra kaip yra, prabūsime, namas didelis, veiklos nepritrūksiu, o telefonu naudotis neuždrausta, tai darbai nesustoja“, – sakė pašnekovas.

Jis pasakojo, jog visa kelionė buvusi sklandi, keistenybės prasidėjo lėktuvui nusileidus Vilniuje. Jei Hurgados oro uoste sveikatos patikrinimui, kitiems formalumams pakako dvidešimties minučių, tai čia prireikė penkių valandų, iš jų dvi teko pralaukti lėktuve.

„Egipte jokios panikos – žmonės dirba savo darbą, patikrinimai vyksta sklandžiai, greitai, o čia Lietuvoje – kažkoks chaosas, visi bijo ir šalinasi parskrendančių, liepia laukti, kai laukti nėra ko. Per tas penkias valandas parskrido vos trys lėktuvai, keleivių ne per daugiausiai, tačiau vaizdas iš šono kaip sulėtintame filme. Čia parskridęs ir valandų valandas oro uoste besiblaškydamas tarp žmonių gali tą virusą pasigauti“, – mintimis dalijosi Algimantas Ž.

Sėkmingai į namus sugrįžo ir alytiškis Rytis U. Antradienį popiet į Kauno oro uostą jis parskrido iš Kopenhagos.

Anot jo, kad kelionė iš Danijos nestokojo iššūkių, mat vienai oro bendrovei atšaukus visus skrydžius, teko skubiai ieškotis bilieto. Tokį radus už beveik 5 kartus didesnę kainą nei įprastai, nerimas vis tiek niekur nedingo, nes iki pat paskutinės minutės nebuvo aišku, ar ir šis skrydis nebus atšauktas.

„Kopenhagos oro uoste jokios panikos, nors didžioji dalis keleivių pasirūpinę apsauginėmis kaukėmis, visur pridėta dozatoriai su dezinfekciniu skysčiu, apsauga nuolat tikrino, ar keleiviai tarpusavyje išlaiko būtinus atstumus, nesilaikantys jų iškart buvo įspėjami“, – pasakojo alytiškis.

Anot jo, Kauno oro uoste panikos taip pat per daug nesijautė, nors sugrįžtančiųjų patikra pasirodė gana griežta. Iš lėktuvo buvo laipinama po dešimt žmonių, lauke specialiai įrengtoje palapinėje termovizoriumi patikrinta temperatūra, suteikta informacija apie karantiną ir saviizoliaciją.

„Visi grįžusieji – registruojami, sakė, jog kasdien skambins ir teirausis apie sveikatą. Gal kažkam tai atrodo perdėta ir nereikalinga, bet, manau, tai vienintelis būdas pažaboti ir sukontroliuoti plintantį virusą, kad nenutiktų taip kaip Italijai, kuriai pandemijos suvaldyti, deja, nepavyko“, – įsitikinęs Rytis U.

Jei vieni atsisako kelionių, negaili pinigų gerokai brangesniems bilietams ir skuba į Lietuvą, tai kiti priima sprendimą ir toliau pasilikti svečioje šalyje. Vienas tokių – alytiškis Romualdas A., laiką leidžiantis Naujojoje Zelandijoje. Anot jo, Naujoji Zelandija šiuo metu yra viena saugiausių vietų pasaulyje dėl koronaviruso, o į Lietuvą jis ketina sugrįžti artimiausiu metu.

2 komentarai apie “Iš svečių šalių sugrįžę dzūkai saviizoliacijoje: po chaoso valandų – nerimo savaitės

  1. Grįžau, bet niekas neskambina, nesiteirauja dėl sveikatos, tik per tas jų patikras gali pasigauti bet kokia ligą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *