Po nesaugaus vizito pas užsienyje buvusį karščiuojantį alytiškį medikai riziką sėjo toliau

Šiomis dienomis nutikęs įvykis tarp Alytaus greitosios pagalbos medikų ne juokais sukėlė paniką. Iš Anglijos grįžęs alytiškis pasijuto blogai ir išsikvietė medikus, o šie pas pacientą atvyko be jokių apsaugos priemonių. Maža to, tie patys sveikatos apsaugos darbuotojai, nežinodami, ar pacientas galėjo būti infekuotas koronaviruso, dar tą pačią dieną tęsė keliones pas kitus pacientus. Laimei, vėlų trečiadienio vakarą paaiškėjo, kad paciento tyrimo dėl koronaviruso rezultatas buvo neigiamas, tačiau tokia apmaudi klaida galėjo užkratą pasėti ir Alytuje.

Tie patys medikai tęsė išvykas į iškvietimus

Į medikus pagalbos dėl karščiavimo, gerklės skausmo ir kitų simptomų iš užsienio vos prieš kelias dienas sugrįžęs alytiškis kreipėsi antradienį. Kokia buvo šio sergančio asmens veiksmų seka, ar jis į medikus kreipėsi karštąja koronaviruso linija ir kodėl pas jį buvo atsiųsta medikų brigada be specialios aprangos, kaukių ir kitų apsaugos priemonių, šiandien niekas paaiškinti nesiteikė.

Žinoma tik tiek, kad pacientą greitosios pagalbos medikai atvežė į prie Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės pastatytą pirminės pacientų registracijos palapinę. Čia buvo surinkti visi duomenys apie vyriškį, apsišarvavęs apsaugos priemonėmis jį apžiūrėjo gydytojas ir pacientas nedelsiant buvo išgabentas į ligoninę Vilniuje, kur jam buvo atliktas tyrimas dėl koronaviruso infekcijos. Laimei, vėlų trečiadienio vakarą paaiškėjo, kad vyriškis nėra infekuotas.

Kaip jau minėta, tie patys greitosios medicininės pagalbos medikai, atvežę alytiškį iki Alytaus ligoninės ir nežinodami, kuo serga jų atgabentas pacientas, dar tą pačią dieną vyko į kitus iškvietimus. Tikriausiai ne vienam iškyla klausimas, ar tie medikai neturėjo nutraukti darbus ir saviizoliuotis?

Kurie saugikliai nesuveikė?

Portalas „Dzūkijos veidas“ aiškinosi situaciją, kur galėjo būti padaryta klaida, kurioje sistemos vietoje nesuveikė saugikliai.

Trečiadienį susisiekus su Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicininės pagalbos stoties vyr. slaugos administratore Rita Pavilonyte, ji apie tokį įvykį patvirtino ir pasakė, kad nereikia anksčiau laiko panikuoti, kol dar nežinomi paciento tyrimų rezultatai. Pasiūlė dėl išsamesnio komentaro kreiptis į stoties vadovą Aleksandrą Bružą.

Visą trečiadienio dieną Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicininės pagalbos stoties vadovas telefonu neatsiliepė. Jam prisiskambinti pavyko ketvirtadienio rytą, tačiau stoties vadovas kalbus nebuvo, tik tepasakė, kad situacija yra labai sudėtinga bei paprašė klausimus atsiųsti raštu. Jeigu tik sulauksime atsakymų, informuosime portalo skaitytojus.

Apie situaciją teiravomės ir Kauno miesto greitosios medicininės pagalbos stoties, kurios pavaldume yra Alytaus rajono GMP, vadovybės. Direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė dar trečiadienį tikino apie šią situaciją nieko nežinanti.

„Esant tokiam milžiniškam iškvietimų kiekiui, galimybė iškilti nesusipratimams tikrai yra. Ar pasaulis yra pasiruošęs koronai? Nepasiruošęs. Viskas vyksta taip, kaip vyksta. Mūsų dispečerinė nukreipė ir galėjo čia praslysti, bet yra daugybė saugiklių – karštoji koronaviruso linija, greitoji, karantinavimo palatos ligoninėse ir specializuotos ligoninės. Kaip suprantu iš jūsų pateiktos informacijos, du saugikliai tikrai suveikė. Bet juk tam ir yra keturi saugikliai. Kažkurioje grandies dalyje sistema galėjo nesuveikti, tačiau pasakyti kur, aš negaliu. Taip, to neturėtų būti, bet visi mes žmonės“, – kalbėjo I. Kajokaitė.

Alytaus miesto vadovai: taip neturėtų būti

Apie tokią Alytaus mieste susiklosčiusią situaciją kalbėjomės ir su Alytaus miesto ekstremalių situacijų vadovu Rolandu Juoniu. Pasak jo, jeigu paaiškėtų, kad žmogus yra infekuotas, tuomet turėtų būti imamasi medicininės įstaigos vidinio tyrimo, kodėl buvo pasielgta taip neprofesionaliai ir buvo padarytos tokios klaidos.

„Negaliu komentuoti greitosios pagalbos darbo, juolab kad ši įstaiga yra Alytaus rajono savivaldybės pavaldume“, – sakė R. Juonys.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis apie šį įvykį taip pat jau žinojo: „Šiuo klausimu kalbėsiu su Alytaus rajono meru, kad galbūt rajono savivaldybė galėtų užtikrinti greitosios darbuotojų saugumą. Taip pat klausime, kuo mes galime padėti ir prisidėti, kad situacija nepasikartotų. Taip neturėtų būti. Ministerija, kuri žadėjo pateikti tam tikros įrangos, apsaugos priemonių, regentų, kol kas to nepadarė.“

Prašė informuoti apie tyrimo rezultatą

Su portalo „Dzūkijos veidas“ redakcija susisiekė alytiškis, kurį greitosios medikai atvežė į Alytaus ligoninę.

Čia rašoma apie mane. Galiu informuoti, kad skambinau 1808 numeriu ir informavau apie visus simptomus. Tada sujungė mane su GMP dispečerine, vėl pasakiau visus simptomus. Vakar apie 9 valandą sulaukiau skambučio iš Alytaus GMP. Manęs klausė, ar pasitvirtino (užkratas koronaviruso infekcija – aut. past.). Pasakiau, kad dar laukiu tyrimo atsakymo. Tada man papasakojo apie įvykusią klaidą. Sakė, kad girdėjo įrašą ir viską padariau gerai. Klaidą padarė dispečerinė, nepažymėjo, jog gali būti Covid-19 atvejis. Prašė, kad kai tik sužinosiu atsakymus, paskambinčiau. Sužinojau vakar po 22 valandos, ir šiandien ryte informavau juos“, – situaciją komentavo anonimu likti norėjęs alytiškis.

3 komentarai apie “Po nesaugaus vizito pas užsienyje buvusį karščiuojantį alytiškį medikai riziką sėjo toliau

  1. Bet jus paaiskinkit kaip gydytojas gali neduoti biuletenio is uzsienio gryzusiems, nepraejus 14d.😲

  2. Kaip GMP administratore galejo pasakyti nekelkim panikos kaip direktorius tokioj situacijoj nekelia telefono ragelio o galiausiai pakeles liepia atsiusti klausimus rastu. Vyti tokius vadovus tokias administratores is uzimamu pareigu ne jiems ten vieta ir vel eilini karta alytaus rajono savivaldybes istaiga. Nera ko noreti taip kaip meras elgiasi su mokytojais taip jo pavaldiniai elgiasi su visiais kitais darbuotojais ir zurnalistais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *