Alytus stoja į kovą su korona: neturinčių kur karantinuotis lauks stadionas

Dzūkijosveidas.lt nuotr.

Nepanikuoti, išlikti ramiems, saugoti savo ir savo artimųjų sveikatą, laikytis visų Vyriausybės priimtų rekomendacijų – tokie raginimai skambėjo iš Alytaus miesto savivaldybės vadovų lūpų sekmadienį, iškart po Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje. Rinktis į skubų posėdį komisiją paskatino nuo pirmadienio šalyje paskelbtas dviejų savaičių karantinas.

„Jei tik galite nevaikščioti po miestą, tai ir nevaikščiokite. Be reikalo nesilankykite parduotuvėse, venkite susitikimų, neskubėkite į gydymo įstaigą vos pajutę kažkokį negalavimą, viską pasistenkite išspręsti namuose, o jei matote, kad nepavyks, kreipkitės į savivaldybę“, – lauke surengtoje spaudos konferencijoje į alytiškius kreipėsi miesto meras Nerijus Cesiulis.

„Vienintelė priemonė kuo greičiau išsikapstyti iš koronaviruso pandemijos gniaužtų – buvimas kuo mažiau su žmonėmis. Ramiai išlaukime šitą laikotarpį, kuo mažiau bendraukime su kitais“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento vadovė Dalytė Nekraševičienė. Ji ragino sugrįžusius iš koronaviruso paveiktų šalių būtinai saviizoliuotis, nes tikimybė, kad jie yra koronaviruso nešiotojai – milžiniška.

Sekmadienį skubiai sušaukto Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu nuspręsta alytiškių karantinavimui skirti miesto stadionui priklausantį viešbutį. Pasirūpinti tokiomis vietomis visas savivaldybes įpareigojo Vyriausybė. „Ši vieta mums pasirodė tinkamiausia – yra atokiau nuo gyvenamųjų namų, neturintys sąlygų karantinuotis žmonės ten turės visas sąlygas prabūti reikiamą laikotarpį“, – pažymėjo komisijos pirmininkas, savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys.

Susirinkusieji vieningai sutiko, jog daugiausiai iššūkių dėl koronaviruso pandemijos tenka gydymo įstaigoms ir jose dirbantiems medikams. Alytuje svarstoma galimybė į pagalbą pasitelkti karius, įrengti specialias palapines ligoniams priimti. Jau nuo pirmadienio apskrities S. Kudirkos ligoninėje nebus teikiamos jokios konsultacijos, atšauktos visos planinės operacijos, bus teikiama tik būtinoji medicininė pagalba.

Tiesa, socialinių paslaugų ir socialinių darbuotojų pagalbos senoliai bei neįgalieji namuose ir toliau sulauks.

Viešojo transporto paslaugos mieste taip pat bus teikiamos, tiesa, su tam tikra kontrole. Nors keleiviniai autobusai yra nuolat dezinfekuojami, tačiau vis dėlto nuspręsta riboti keleivių skaičių juose, tai yra autobusai kursuos dažniau, kad būtų išlaikytas kuo mažesnis žmonių skaičius juose.

Anot Ekstremalių situacijų komisijos paskirtos operacijų vadovės, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Neringos Rinkevičiūtės, verslininkai privalo paisyti Vyriausybės priimtų nurodymų, kiek įmanoma leisti savo darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu iš namų. Esą tai rekomendacijos, tačiau tikimasi, kad verslas jų paisys, neprireiks imtis griežtesnių priemonių.

Portalas Dzūkijosveidas.lt primena, ypač rizikingoms teritorijoms dėl koronaviruso paplitimo priskiriamos šalys – Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija, Italija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Egiptas.

Asmenis, sugrįžusius iš šių šalių, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) ragina 14 dienų nuo paskutinės buvimo jose dienos likti namuose, stebėti savo sveikatą ir pateikti informaciją apie save NVSC telefonu 8 5 2124098, el. paštu info@nvsc.lt arba užpildyti anketą.

Kas keičiasi nuo pirmadienio, šalyje paskelbus karantiną:

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus.

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą.

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat svarstoma galimybė uždrausti išvykimą bet kur į užsienį ne darbo tikslais.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos uostą.

8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.

14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.

15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

16. Religinėms bendruomenėms rekomenduojama neorganizuoti viešų apeigų.

Už visų šių įpareigojimų nevykdomą gali būti taikoma administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.

3 komentarai apie “Alytus stoja į kovą su korona: neturinčių kur karantinuotis lauks stadionas

  1. Dar gražiau! Miesto centre į sportininkų viešbutį? Tegul veža juos į tuberkuliozės ligoninę ar dar geriau už miesto į kokį viešbutį.

      1. O kas apsaugos stadiono darbuotojus. Ar nebus rizikos užsikrėsti stadiono darbuotojams nuo karantinuojamų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *