Vyriausybė nusprendė: nuo pirmadienio Lietuvoje skelbiamas karantinas

Asociatyvi nuotr.

Siekiant pažaboti koronaviruso plitimą, Lietuvoje nuo pirmadienio skelbiamas dviejų savaičių karantinas. Taip nuspręsta šeštadienio vakarą skubos tvarka surengtame Vyriausybės posėdyje, paaiškėjus apie šalyje diagnozuotą aštuntąjį koronaviruso atvejį. Trečio lygio karantinas Lietuvoje įsigalios vidurnaktį iš sekmadienio į pirmadienį ir tęsis iki kovo 30-osios vidurnakčio. Tiesa, jis gali būti pratęstas.

Dėl paskelbto karantino šalyje, įsigalios nemažai svarbių draudimų ir pokyčių, paliesiančių kone kiekvieną gyventoją. Taigi, kas keičiasi jau nuo pirmadienio?

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus.

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą.

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat svarstoma galimybė uždrausti išvykimą bet kur į užsienį ne darbo tikslais.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos uostą.

8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.

14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.

15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

16. Religinėms bendruomenėms rekomenduojama neorganizuoti viešų apeigų.

Už visų šių įpareigojimų nevykdomą gali būti taikoma administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *