Alytuje planuoja įrengti multisensorinę kliniką

Dar visai neseniai 2018 m. įsikūręs Alytaus Lions moterų klubas kelia sau iššūkį – įrengti multisensorinę kliniką vaikams Alytaus mieste.

Visame pasaulyje daugėja vaikų, kuriems nustatyti raidos, psichologiniai, psichiatriniai sutrikimai. Lietuvoje tik apie 5000 vaikų turi nustatytus autizmo spektro sutrikimus. 2019-2020 metų pradžioje Alytaus mieste konstatuota virš 600 specialiųjų poreikių atvejų ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams. Tai įvairūs intelekto, klausos, regos, autizmo spektro, elgesio, emocijų, dėmesio ir aktyvumo bei kiti sutrikimai. Pirmaujančių terapeutų ir institucijų visame pasaulyje atlikti išsamūs tyrimai įrodė teigiamą multisensorinės įrangos ir specialistų darbo poveikį asmenims su psichikos ligomis, autizmu, ADHD (dėmesio deficitas), lėtiniais skausmais, įgytais smegenų sutrikimais (ABI), sutrikusiais motoriniais gebėjimais ir kt. Įrodytas teigiamas poveikis ir socialinės atskirties sukeltiems padariniams mažinti, reabilitacijai po onkologinių susirgimų, streso valdymui, agresijos, prievartos, nerimo ir blaškymosi mažinimui. Tai papildoma priemonė savižudybių prevencijoje, valgymo, mokymosi ir kitų sutrikimų gydymo priemonė. Ir visus šiuos sutrikimus galima gydyti.

Tyrinėdami šios klinikos poreikį konsultavomės su medikais, psichologais, raidos specialistais įvairiuose Lietuvos miestuose. Alytaus regionas yra vienas iš Lietuvos regionų, kuriame nedidėjant bendram vaikų skaičiui, stebimas vaikų, turinčių nustatytus raidos ar psichologinius, psichiatrinius sutrikimus, skaičiaus didėjimas. Tačiau net didėjant vaikų skaičiui, kuriems reikalinga visapusiška medicininė pagalba, Lietuvoje nėra pakankamai išvystytas paslaugų tinklas, kuris apimtų visas reikiamas paslaugas, tokiems sutrikimams gydyti. Tokie vaikai negauna reikiamos pagalbos nei vaikų ugdymo įstaigose, nei gydymo įstaigose. Esame įsitikinę, jog šiai vaikų grupei pilnavertė pagalba nėra užtikrinta. Vaikų su emociniais ir elgesio sutrikimais, mišriais raidos sutrikimais tik daugėja. Vaikams, kaip labiausiai pažeidžiamai žmonių grupei, turi būti skiriamas ypatingas dėmesys ir suteikiama visapusiška pagalba.

Siekiant padėti tokių problemų turintiems vaikams bei jų šeimoms, Alytaus Lions moterų klubas, padedant Dzūkijos Lions bei Prancūzijos Velizy Phoeniks klubams, pasiryžę įrengti multisensorinę kliniką Alytuje, kurioje psichosocialinės reabilitacijos paslaugas gautų vaikai, turintys psichologinių/psichiatrinių sutrikimų bei mišrių raidos sutrikimų. Multisensorinę kliniką sudarys keletas kambarių, kuriuose sukurta aplinka stimuliuoja jausmus ir emocijas, gerina suvokimą bei dėmesio koncentraciją, atmintį, pažinimą bei lavina kalbą, gerina apetitą, sukelia laimės pojūtį, gerina judėjimo funkcijas, laikyseną, mažina agresiją ir baimes, mažina išsiblaškymą, o tuo pačiu gerina tarpusavio santykius ir psichosocialinę adaptaciją. Multisensorinėje klinikoje vaikai paslaugas gaus įvertinus jų būklę bei sudarius individualų gydymo planą. Taigi, paslaugos galės būti teikiamos vaikui, dažnai dalyvaujant vaikui ir jo šeimos nariui/ nariams. Paslaugas galima bus teikti ir keleto vaikų grupei pagal poreikį. Multisensorinės klinikos paslaugas turės galimybę gauti ne tik Alytaus miesto ir rajono vaikai, bet ir kitų Druskininkų, Prienų, Lazdijų, Varėnos, Birštono, Marijampolės regionų vaikai.

Pagrindinis tikslas yra padėti šeimoms, auginančioms vaikus su psichologiniais/psichiatriniais sutrikimais bei mišriais raidos sutrikimais, nuotaikų, neuroziniais, somatoforminiais sutikimais, valgymo, miego sutrikimais, elgesio ir emocijų sutrikimais, dėmesio koncentracijos ir aktyvumo sutrikimais, spręsti susidarančias problemas.

Tuo tikslu, 2020 m. kovo 6 d. Alytaus miesto teatre organizuojamas labdaros koncertas „PASTEBĖK. PAŽINK. PADĖK MAN“ su Inga Jankauskaite ir grupe, kurio metu surinktos lėšos bus skirtos multisensorinės klinikos įrengimui vaikams. Alytaus Lions moterų klubas kviečia visus pagalvoti apie šią ypač jautrią vaikų grupę ir prisidėti įgyvendinant kilnų tikslą.

Kviečiame įmones, fizinius asmenis, prisidėti prie šio tikslo įgyvendinimo ir būsime dėkingi už bet kokią Jums priimtino dydžio paramą (bankas Luminor a.s. LT 9540 1005 1004 391525). Taip pat kviečiame registruotis savanorius fotografus įamžinti labdaros koncerto akimirkas.

Susiburkime bendram tikslui ir padarykime tai dėl vaikų.

 

Alytaus Lions moterų klubo prezidentė Rasa Urbanavičienė

Tel.: 370 615 34271

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *