Alytaus apskrities globotojai mieliau globoja paauglius negu naujagimius

Nors Lietuvoje vis dar yra penkios savivaldybės, neturinčios nė vieno budinčio globotojo,  Alytaus apskrityje jų yra 18 (5 – Alytaus mieste, 8 – Alytaus rajone, 2 – Lazdijų rajone, 2 – Varėnos rajone, 1- Druskininkuose). Bet kuriuo paros metu Alytaus apskrities globotojai po savo stogu galėtų priimti 40 vaikų.

Kad ir kaip dažnai būtų kalbama apie sudėtingą paauglių elgesį ir su juo susijusius sunkumus,  tačiau Alytaus apskrities budintys globotojai mieliau globoja paauglius negu naujagimius. Tik 4 iš 18 Alytaus apskrities globotojai galėtų globoti naujagimius, kai tuo tarpu paauglius priimtų 7. 9 globotojai priimtų vaikus ne vyresnius, kaip 12 metų, tačiau tik 1 jų sutiktų priimti naujagimį, kiti pageidautų šiek tiek vyresnių nuo 1-6 metų amžiaus globotinių.

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Abromaitienė teigia, kad vaikystė  laiminga tuomet, kai šalia vaiko yra tėvai, kurie juo pasirūpina, priglaudžia, nuramina, padeda įgyvendinti svajones ir troškimus. Tačiau ne visi tėvai stengiasi, kad jų vaikų vaikystė būtų laiminga ir saugi, jie nesugeba ar negali pasirūpinti savo atžalomis ir netgi užtikrinti vaiko prigimtinės teisės – augti šeimoje. Tuomet privalome vaikams užtikrinti saugią aplinką ir padėti augti. Jei nėra galimybės kriziniu laikotarpiu vaiko apgyvendinti giminaičių ar asmenų, su kuriais vaiką sieja artimi emociniai ryšiai, šeimose – pasitelkiama budinčių globotojų pagalba.

Budintys globotojai, tai specialius mokymus išklausę asmenys, kurie į krizę patekusiam vaikui, iki kol jis galės sugrįžti į biologinę šeimą, ar vaikui bus surasti nuolatiniai globėjai (rūpintojai), suteikia šeimos aplinką.

Nesant galimybių  vaiko globoti šeimoje, vaikus tenka apgyvendinti bendruomeniniuose vaikų globos namuose, kuriuose nors ir dirba rūpestingi, atsidavę darbuotojai, tačiau vaikui sudėtinga užmegzti emociškai saugų ryšį su kažkuriuo, nes darbuotojai keičiasi, jie dirba pagal sudarytus darbo grafikus. Ypatingai tai reikšminga mažo amžiaus vaikams.  Moksliškai įrodyta, kad ne šeimoje augančio kūdikio pažintiniai gebėjimai sumažėja jau per pirmuosius šešis mėnesius. Todėl labai svarbu, kad vaikai augtų jei ne savo, tai globėjų (rūpintojų) šeimose.

Alytaus apskrities vaiko teisių gynėjai ragina Alytaus apskrities gyventojus tapti laikinaisiais globotojais arba nuolatiniais globėjais. Daugiau informacijos apie galimybę tapti globėjais suteiks:

Alytuje – Alytaus miesto šeimos centras (A. Juozapavičiaus g. 33, Alytus, el.p. rastine@avgn.lt, tel. +37031579852);

Alytaus rajone – VšĮ Alytaus šeimos pagalbos centras (Pulko g. 21, Alytus, el. p alytaus.mailto:centras@gmail.com , tel.+37061275236);

Druskininkuose – (Druskininkų savivaldybės Socialinių paslaugų centras (Veisiejų g. 17, LT-66245 Druskininkai, el. p. mailto:druskininkuspc@gmail.com, +37065983969);

Lazdijų rajone – Lazdijų rajono savivaldybės socialinės globos centras „Židinys“ (Vilniaus g. 1, Lazdijai, el. p. zidinys@lazdijai.lt, tel. +37064602487);

Varėnos rajone – Varėnos socialinių paslaugų centras (M.K. Čiurlionio g. 61A, Varėna, el. p. direktore@varenosspc.lt, tel. +37066748778).

2020 vasario 24 dienos duomenimis, Lietuvoje buvo 198 budintys globotojai, iš jų 118 galinčių priimti vaiką bet kuriuo paros metu.

Daugiau informacijos www.globoscentrai.lt

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *