„Alytaus infrastruktūra“ likviduojama, jos funkcijas perims kita bendrovė

Ketvirtadienį vykusiame Alytaus miesto tarybos posėdyje buvo pritarta viešosios įstaigos „Alytaus infrastruktūra“ likvidavimui. Likviduojamos „Alytaus infrastruktūros“ funkcijas perims „Alytaus butų ūkis“, į jį dirbti bus perkeliami ir likviduojamos įstaigos darbuotojai.

Šios įstaigos veikla bus nutraukta iki šių metų rugsėjo 1 dienos. „Alytaus infrastruktūra“ likvidatore paskirta įstaigos direktorė Jolanta Sovienė. Už šį sprendimo projektą balsavo 16 politikų, o 6 pasisakė prieš.

„Alytaus infrastruktūros“ likvidavimą lėmė pasikeitusi įstatyminė bazė. VšĮ „Alytaus infrastruktūra“ sėkmingai vykdo jai priskirtą veiklą, tačiau didžioji veiklos dalis, t. y. apie 80 procentų įstaigos pajamų yra gaunama tiesiogiai finansuojant iš savivaldybės biudžeto, o pagal galiojančius teisės aktus šios įstaigos veikla negali būti tiesiogiai finansuojama. Tai konstatavo ir Lietuvos Respublikos valstybės kontrolės ataskaitoje.

Juridiškai viešąją įstaigą galima reorganizuoti į biudžetinę įstaigą, tačiau įvertinus tai, kad Alytaus miesto savivaldybėje sėkmingai veikia savivaldybės bendrovė „Alytaus butų ūkis“,  tikslinga vykdyti platesnės apimties reorganizaciją, t. y. kompleksiškai spręsti įstaigos likvidavimą ir plėsti uždarosios akcinės bendrovės veiklą, reikalingą savivaldybės funkcijoms vykdyti.

Diskutuodami politikai teigė, kad šis klausimas yra skubotas ir gerai neapgalvotas, nes savivaldybė dar tik rengiasi skelbti konkursus miesto aplinkos tvarkymui ir išreikšta abejonė, kad „Alytaus butų ūkis“ laimėtų tuos konkursus. Projektui nepritariantys politikai argumentavo, kad šių dviejų įmonių funkcijos yra labai skirtingos, todėl būtų neracionalu jas visas suplakti į vieną katilą. Siūlyta keisti šios įmonės juridinį statusą iš viešosios įstaigos į uždarąją akcinę bendrovę. Taip pat nuskambėjo siūlymas naujai suformuotai, sujungtai įstaigai suformuoti nepriklausomą valdybą.

VšĮ „Alytaus infrastruktūra“ prižiūri itin didelę dalį savivaldybės turto, tenkina miesto kraštovaizdžio plėtros viešuosius interesus, vykdant Alytaus miesto parkų, miškų, skverų, paplūdimių, kultūros paveldo objektų, gėlynų ir kitų gamtinių teritorijų priežiūrą, populiarinimą ir kitą visuomenei naudingą veiklą jai savininko pavestose prižiūrėti miesto teritorijose.

„Alytaus butų ūkis“ yra daugiabučių gyvenamųjų namų bendrojo naudojimo objektų administratorius ir adminisitruoja apie 100 daugiabučių gyvenamųjų namų (ten, kur yra įkurtos bendrijos).

„Alytaus infrastruktūra“ užima atskirą pastatą, jo didelės administracinės patalpos, erdvios gamybinės patalpos ir garažai. Pastatų išlaikymas per metus kainuoja apie 4 100 Eur. Alytaus butų ūkis naudojasi patalpomis, kuriose dar yra laisvų kabinetų ir būtų galima optimizuoti administracinių patalpų naudojimą, nes abiejose įstaigose yra perteklinių patalpų, be to, Alytaus butų ūkis neturi savo gamybinių patalpų, todėl yra  tokių patalpų poreikis.

„Alytaus infrastruktūroje“ dirbančių aplinkos tvarkymo darbininkų situacija yra sudėtinga, nes neužtikrinamas nepertraukiamas jų darbas visus metus, todėl žiemos periodu dalis darbininkų yra atleidžiami. Šiuo metu įstaigoje dirba 26 darbuotojai, o sezoninių darbininkų  priimama dar 12 (3 gėlynams prižiūrėti, 2 paplūdimiams prižiūrėti ir 7 dirbti su trimeriais žaliuosiuose plotuose). „Alytaus butų ūkyje“ dirba 72 darbuotojai ir jų poreikio šiuo metu nėra, sezoniniam darbui priimami dar 5 darbuotojai.

Sujungus abi įmones tikimasi, kad papildomai priimamų darbuotojų skaičius būtų derinamas, jų reikėtų mažiau, be to, būtų užtikrinamas tolygesnis darbo paskirstymas, mažiau įtakotų meteorologinės sąlygos, dalies darbuotojų darbas būtų nuolatinis.

„Alytaus infrastruktūra“ viešosioms teritorijoms tvarkyti iš savivaldybės gauna tiesioginį 648 470,74 Eur finansavimą rekreacinių teritorijų, parkų ir gėlynų priežiūrai, 26 576,96 Eur viešajam transportui administruoti. 2019 m. Alytaus miesto savivaldybės administracija organizavo keletą aplinkos tvarkymo konkursų, juose dalyvavo ir VšĮ „Alytaus infrastruktūra“. Ji laimėjo 5 AMSA organizuotus mažesnės vertės miesto teritorijų tvarkymo, augalų sodinimo ir priežiūros viešuosius pirkimus už 27 152,87  Eur su PVM. Per 2019 m. iš viso gavo 94 206,03 Eur su PVM pardavimo pajamų (iš AMSA ir kitų privačių bei juridinių asmenų). Didesnių apimčių paslaugų konkursų (miesto zonų priežiūros) nelaimėjo, nes nebuvo konkurencingas varžovas nei dėl darbuotojų, nei dėl turimos technikos. Alytaus butų ūkiui per 2019 m. įstaiga suteikė paslaugų už 1 825,26 Eur su PVM, tačiau bendradarbiauti pradėta neseniai ir tai pasiteisino.

Alytaus butų ūkis iš viso 2018 m. gavo pajamų 1644,4 tūkst. Eur, 2019 m. duomenys dar nesuvesti, bet preliminarūs skaičiavimai analogiški, 2019 m. 329 tūkst. Eur pajamų gauta iš sutarčių, sudarytų su kontroliuojančia perkančiąja organizacija ar su juridiniais asmenimis, kuriuos kontroliuoja ta perkančioji organizacija, tai sudaro apie 18–19 proc. nuo visų pajamų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *