Valdžios kabinetuose – siūlymai dėl vietų Alytaus darželiuose trūkumo ir naujo mokesčio

Jau netrukus ženklūs pokyčiai planuojami ir Alytaus lopšelių-darželių reikaluose. Žadama, kad jau greitai vietų darželiuose alytiškiams eilėje laukti neteks. Šie planai neišvengiamai palies ir Alytaus rajoną. Be to, planuojama įvesti naują 15 eurų mokestį, reiškiantį, kad  paslaugos už darželį netrukus brangs maždaug 20 eurų per mėnesį.

Alytaus darželiuose – penktadalis rajono vaikų

„Šiandien yra 123 vaikai, kurie norėtų šiuo metu lankyti Alytaus miesto darželius, iš jų aštuoni yra susidubliavę, nes prašymus padavę dvejose vietose. Kadangi laisvų vietų nėra. Jiems tenka laukti eilėje. Šią situaciją mes stebime švietimo tinklo pertvarkos kontekste, todėl yra pateiktas mūsų siūlymas „Drevinuko“ mokyklą-darželį reorganizuoti į lopšelį-darželį“, – teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu svarstomi keli variantai. Buvo nutarta, kad priešmokyklinio ugdymo grupės iš kitų lopšelių-darželių į bendrojo ugdymo mokyklas bus perkeliamos tik kraštutiniu atveju, jeigu padarius viską, kas įmanoma, vaikams vis tiek truktų vietų ikimokyklinio ugdymo grupėse.

Iš 2624 valstybinius Alytaus darželius lankančių vaikų 570-ties gyvenamoji vieta deklaruota Alytaus rajono teritorijoje. Tai sudaro maždaug penktadalį viso Alytaus darželių lankytojų.

Pasak V. Valūno, nuo šiol sudarinėjant naujas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes, prioritetas teikiamas Alytaus miesto vaikams ir tik, kai liks vietų, bus tenkinami ir rajono vaikų poreikiai. O šiuo metu Alytaus darželius lankantys Alytaus rajono vaikai ir toliau ugdymo įstaigas lankys kaip lankę iki šiol.

„Vaikai ir jų tėveliai neturi kentėti dėl valdžių nesusikalbėjimo. Kompromisas turi būti surastas pirmiausiai galvojant apie žmones“, – pabrėžė vedėjas.

Rajono meras: „Tai būtų ne visai solidu“

Alytaus rajono mero Algirdo Vrubliausko teiravomės, ar jis jau žino apie Alytaus mieste svarstomus problemos sprendimo variantus, kurie neišvengiamai paliestų Alytaus rajono vaikus ir teiravomės jo nuomonės šiuo klausimu: „Neturiu jokios oficialios mero Nerijaus Cesiulio ir miesto tarybos nuomonės šiuo klausimu, todėl ir negaliu nieko komentuoti. Bet jeigu būtų taip, kaip jūsų sakote, tai būtų ne visai solidu. Iš tiesų juk ir sodai yra (sodų bendrijos – aut. past.), ir kiti dalykai. Kol kas neturiu jokių oficialių pasiūlymų. Tiek metų kaip regionas veikėme kartu ir manau, kad visa tai galime kažkaip ir toliau išlaikyti. Visi tilpdavo vaikai, o dabar jau staiga nebetelpa. Tai kas čia atsitiko, nežinau. Daugiau negaliu nieko pakomentuoti, nes visokių gandų girdžiu, bet kol kas tai tik ir lieka gandais. Mes buvome susitikę (su Alytaus miesto meru N. Cesiulius – aut. past.), pasikalbėjome, bet daugiau nieko nežinau. Kai bus kokie nors sprendimai, tada ir galėsiu ką nors komentuoti.“

Kokių sprendimų bus imamasi siekiant išspręsti susidariusią situaciją Alytaus miesto darželiuose ir ar pavyks dviem savivaldybėms surasti abi tenkinantį kompromisą, tikėtina, sužinosime jau artimiausiu metu.

Steigs naujas grupes

Iki tol, kol abi valdžios ieškos kompromisų, Alytaus miesto savivaldybė darželiuose planuoja steigti naujas grupes.

„Mūsų pasiūlymas yra išnaudoti tas įstaigas, kur galima įkurti papildomas grupes, bet kad nenukentėtų vaikų ugdymo kokybė. Mes matome galimybę vieną grupę įkurti lopšelyje-darželyje „Putinėlis“, vieną – lopšelyje-darželyje „Linelis“ ir vieną – lopšelyje-darželyje „Nykštukas“. Taip pat iš lopšelio-darželio „Volungėlė“ bus iškelta biblioteka, todėl čia galima atidaryti vieną grupę. Kadangi „Drevinukas“ tampa lopšeliu-darželiu, iš jo galima iškelti tiek pradinių klasių, koks bus ikimokyklinio ugdymo poreikis. Šiuo metu šioje įstaigoje yra aštuonios pradinio ugdymo klasės. Priklausomai nuo amžiaus, kiekvienoje ikimokyklinio ugdymo grupėje bus po 15-20 vaikų.“

Pasak V. Valūno, tokie sprendimai nereikalauja didelių investicijų. Vienos darželio grupės išlaikymas per metus savivaldybei atsieina apie 30 tūkstančių eurų. Skaičiuojama, kad naujai grupei įsteigti reikia apie 10-15 tūkst. eurų.

„Mūsų tikslas – kad ikimokyklinio vaikų ugdymo poreikis būtų tenkinamas šimtu procentų, tai yra, kad nebūtų eilių“, – tvirtina Alytaus švietimo tinklo vadovas ir pridūrė, kad situacija iki rudens dar gali kisti.

Naujo mokesčio siūlymas pabrangins darželius

Šiuo klausimu jau diskutavo ir Alytaus miesto bei rajono merai, tačiau kol kas dėl jokių konkrečių sprendimų susitarta nebuvo.

„Kadangi ikimokyklinis ugdymas yra savarankiška savivaldybės funkcija, tai yra galimi du šios problemos sprendimo būdai – arba perki paslaugą, arba pats tą darai. Jeigu savivaldybė pati negali teikti tokios paslaugos, tai turėtų ją pirkti. Tokia Alytaus rajono savivaldybės praktika jau yra su švietimo pagalbos paslaugomis. Dabar Alytaus miesto gyventojų pinigais yra tenkinami Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančių žmonių vaikų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo poreikiai. Taip neturėtų būti“, – paaiškino V. Valūnas.

Jis užsiminė, kad panaši situacija yra ir su neformaliuoju vaikų švietimu Alytaus muzikos, dailės mokyklose, Alytaus jaunimo centre, todėl būtų teisinga finansinę neformaliojo vaikų švietimo naštą pasidalinti abiems savivaldybėms.

Siekiant išspręsti šią situaciją, dairomasi į Klaipėdos miesto ir rajono patirtį. Jeigu Klaipėdos rajono savivaldybė savo gyventojams išduoda siuntimą atžalas leisti į Klaipėdos miesto švietimo įstaigas, tai reiškia garantiją, kad už tas paslaugas rajono savivaldybė sumokės į miesto biudžetą.

Jeigu minėtas siuntimas neišduodamas, nes tą paslaugą gali suteikti pati rajono savivaldybė, tėvai už savo atžalų ugdymą turi susimokėti iš savo kišenės.

Vedėjas V. Valūnas prasitarė, kad jau ateinančiame tarybos posėdyje bus svarstomas klausimas ir dėl kainų kėlimo už lopšeliuose-darželiuose suteiktas paslaugas.

„Komitetuose pagal šiuo metu pateiktą sprendimo projektą yra svarstomas klausimas dėl papildomo 15 eurų mėnesinio mokesčio, kurį reikės mokėti nepriklausomai vaikas lanko darželį ar ne. Jeigu vaikas yra sąrašuose, užima vietą darželyje, vadinasi už jį reikės sumokėti papildomą 15 eurų mėnesinį mokestį. Šiuo metu yra atvejų, kai vaikai ilgai nelanko darželio, pateisinama neva jis serga, o vieta jam užimta, nors kitiems tenka laukti eilėse. Siūloma, kad nuo rugsėjo pirmos dienos lopšelio-darželio kaina už mėnesį būtų maždaug 20 eurų didesnė. Vadinasi per mėnesį už darželį tektų sumokėti vidutiniškai 75 eurus“, – apibendrino V. Valūnas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *