Alytaus policijos džiaugsmas – pasitikinti visuomenė, rūpestis – nepilnamečių nusikaltimai

Alytaus apskrities VPK viršininkas Alvydas Jurgelevičius

Išaugęs visuomenės pasitikėjimas policijos pareigūnais, sumažėjęs nusikalstamų veikų skaičius, išnarplioti sudėtingi nusikaltimai, tačiau padažnėję smurto artimoje aplinkoje atvejai, didėjantis nepilnamečių padarytų nusikaltimų skaičius, vis išmanesniais tampantys telefoniniai sukčiai ir bene sunkiausias iššūkis vietos policijos istorijoje – gaisras bendrovėje „Ekologistika“. Tokia statistika ir faktai skambėjo pirmadienį Alytaus apskrities vyriausiame policijos komisariate, kur buvo pristatyta praeitų metų įstaigos veikla.

Anot komisariato viršininko pavaduotojo Virginijaus Jaruševičiaus, nepaisant to, kad visuomenės pasitikėjimas vietos policija yra gana aukštas – 86 proc., o bendras nusikaltimų skaičius apskrityje mažėja, tačiau policijos pareigūnams yra ko nerimauti. Tai gąsdinanti nepilnamečių asmenų padarytų nusikalstamų veikų statistika, dažniausiai joje – viešosios tvarkos trikdymas.

Pasak pavaduotojo, augančią jaunųjų nusikaltėlių problemą reikėtų spręsti nedelsiant, sutelkiant bendram darbui įvairias įstaigas, tarnybas, visuomenę, galbūt pagalvoti apie kažkada egzistavusių nepilnamečių inspektorių atkūrimą, atitinkamų specialistų parengimą darbui su jaunaisiais nusikaltėliais.

„Ši problema jau yra pastebėta ir Policijos departamento, o paskutiniame pavaduotojų pasitarime išgirdome apie Generalinio policijos komisaro siūlymą įsteigti po vieną pareigybę kiekviename policijos padalinyje, kuri analizuotų nepilnamečių padarytas nusikalstamas veikas. Viliuosi, kad ši problema bus sprendžiama“, – kalbėjo V. Jaruševičius.

Alytaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas V. Jaruševičius

Pristatydamas dominuojančius nusikaltimus apskrityje, pareigūnas pabrėžė narkotikus, sukčiavimus ir kontrabandą, paminėjo jis ir „karštus taškus“, kur įvairių nusikalstamų veikų įvykdoma daugiausiai. Tokių „taškų“ apskrityje šiuo metu yra 31, Alytaus mieste ir rajone – 12. Dzūkijos sostinėje jais įvardijami ir Naujosios ir Vingio gatvių bendrabučių prieigos, socialiniai būstai įvairiose miesto vietose.

Išaiškinti nusikalstamas veikas, anot V. Jaruševičiaus, labai padeda vaizdo stebėjimo kameros. Praeitais metais įvairūs fiziniai ir juridiniai asmenys savanoriškai apskrityje jų deklaravo 1460. „Nei vienas sunkus ar labai sunkus nusikaltimas nebuvo išaiškintas be kamerų pagalbos, džiugu, kad žmonės vis aktyviau jas deklaruoja“, – pabrėžė pavaduotojas.

Jo kolega komisariato viršininko pavaduotojas Raimundas Jaciunskas pasidžiaugė, jog apskrities policijos komisariato pareigūnai tampa vis aktyvesni įvairioje veikloje, o praeiti metai jiems buvo ypač produktyvūs – dalyvavo įvairiuose mokymuose, projektuose, aktyviai bendradarbiavo su kolegomis net tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių, aktyviai dalyvavo renginiuose, edukacinėje ir prevencinėje veiklose.

Alytaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas R. Jaciunskas

Jis pristatė prioritetines Alytaus apskrities policijos komisariato veiklos kryptis 2020 metais. Tai – gyventojų saugumo jų gyvenamojoje aplinkoje gerinimas (prevencinės veiklos efektyvinimas ir eismo saugumo išaiškinimas) bei iniciatyvinė veikla išaiškinant nusikalstamas veikas (narkotinių medžiagų prieinamumo mažinimas, šešėlinės ekonomikos kontrolė).

Po pristatymo tribūnoje kalbėjęs Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pasveikino pareigūnus su gerėjančiais rezultatais, tačiau ragino neužmigti ant laurų, rezultatus paversti dar geresniais. „Neturime būti tik sau gražūs, privalome girdėti ir kritiką, reaguoti į ją. Neturime manyti, jog savo darbą atliekame tik gerai. Kiekvienas pagalvokime, ar tikrai kiekvieną kartą įsijaučiame į aukos ar nukentėjusiojo vaidmenį, ar jis iš mūsų gauna tikrai visą pagalbą? Ieškokime sąlyčio taškų vieni su kitais, su nukentėjusiais, nes tik visi kartu mes galime daug daugiau, o kalbėjimąsi paverskime nuolatine būsena“, – sakė Policijos generalinis komisaras.

Jis supažindino policijos pareigūnus su laukiamomis naujienomis, pertvarka, atsakė į rūpimus klausimus.

Policijos generalinis komisaras R. Požėla

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato 2019 metų veiklos pristatyme dalyvavo ir Kauno apygardos prokuratūros vyriausias prokuroras Darius Valkavičius, Alytaus miesto ir rajono savivaldybių vadovai, seniūnijų seniūnai, Alytaus apylinkės teismo pirmininkė Irmutė Kliučinskienė, Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Abromaitienė, komisariato pareigūnai ir kiti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *