Alytaus rajono biudžetas patvirtintas: pasidžiaugta racionaliu pinigų paskirstymu

Ketvirtadienį biudžetą patvirtino ir Alytaus rajono savivaldybės taryba. Šiemet Alytaus rajonui metai – kiek dosnesni, mat biudžetas – daugiau kaip 13 procentų didesnis. Jau tradiciška, kad didžiausia pyrago dalis atriekta švietimui, komunaliniam ūkiui ir socialinei apsaugai. Tvirtinant biudžetą ne vienas tarybos narys išreiškė nuomonę, kad lėšos buvo paskirstytos racionaliai ir visi paskirstytu finansavimu džiaugėsi.

Nors apie šių metų biudžeto paskirstymą sulaukta pagyrų ir padėkų, vieningumo jį tvirtinant pritrūko. Už biudžeto projektą balsavo 17 tarybos narių, o 4 opozicijai priklausantys politikai susilaikė.

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas dėkojo administracijai ir jos vadovei už didelį įdirbį skirstant biudžeto lėšas ir už praėjusiais metais įgyvendintus darbus, taip pat tarybos nariams – už racionalų darbą.

Šiemet ženkli pinigų numatyta ir keliams, komunalinių trasų atnaujinimui ir plėtrai. Meras užsiminė ir apie tai, kad daugiabučių gyventojams vis dar trūksta motyvacijos daugiabučių renovacijai.

Šių metų Alytaus rajono biudžetą sudaro daugiau 23 milijonai eurų, o tai yra 13,4 procentais didesnės pajamos. Pajamos savivaldybės savarankiškoms funkcijoms vykdyti sudarys daugiau kaip 16,7 milijono eurų, o valstybės biudžeto dotacijos sieks per 6,9 milijonus eurų. Daugiau kaip 4 milijonai eurų buvo perkelti iš praėjusių metų apyvartos lėšų, o tai reiškia, kad bendros šių metų rajono pajamos viršija 27 milijonus eurų.

Daugiausia pajamų – 55,7 proc. buvo surinkta iš įvairių mokesčių.

Didžiausia biudžeto dalis jau tradiciškai atitenka švietimui (25,6 proc.), komunaliniam ūkiui – 24,8 proc. ir socialinei apsaugai – 17,8 proc. Konkrečiau – švietimui ir ugdymui skirta per 7 milijonus eurų, infrastruktūros gerinimui, tvarkymui – per 6 milijonus, socialinei ir sveikatos apsaugai – daugiau kaip 4,8 milijonai eurų, aplinkos apsaugai –1,7 milijonai, kultūrai ir sportui – 1,3 milijonai, kitoms sritims – 5,9 milijonai.

Pasak biudžeto projektą pristačiusios Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorės Gitarės Jociunskaitės, per šiuos metus planuojama įgyvendinti 14 investicinių projektų. Bus renovuojama Miroslavo ambulatorija, baigtos buvusios Kurnėnų mokyklos pastato bei Daugų Vlado Mirono gimnazijos renovacijos, bus rekonstruoti Luksnėnų kultūros namai, įrengiami socialiniai būstai, tęsiami bešeimininkio turto griovimo darbai, gerinama vandens telkinių būklė, renovuojami Nemunaičio ir Simno stadionai. Taip pat planuojama atidaryti vaikų dienos centrus Rimėnuose ir Butrimonyse.

Ženklių darbų šiemet numatyta Punioje, kur bus pradėti piliakalnio ir šilo tvarkymo darbai.

10 procentų savivaldybės parama gyventojai bus skatinami įsirengti nuotekų šalinimo sistemas, pasikeisti neefektyvius senus šildymo katilus į modernius, veikiančius biokuru.

Verslo paramai šiemet skirta 90 tūkst. eurų.

10 procentų didės kultūros darbuotojų algos, mažiausiai uždirbantiesiems valstybės tarnautojams – 20 procentų, ugniagesiams – 25 procentais.

Šiemet Alytaus rajono savivaldybė galėtų skolintis apie 2 milijonus eurų, tačiau to daryti neplanuojama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *