Maitinimo naujovės jau – Alytaus šv. Benedikto gimnazijoje

Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos.

Antradienį Alytaus šv. Benedikto gimnazijos moksleivių pertrauka buvo kitokia. Pirmieji 1–6 klasių gimnazijos moksleiviai mokyklos valgykloje stovėjo ne įprastoje eilėje, o prie savitarnos arba vadinamojo švediško stalo. Nuo šiol šių klasių moksleiviai galės rinktis sveikesnį maistą ir valgyti tai, ko patys nori.

„Pasitelkę kitų miestų ir šalių patirtį pastebime, kad naudodamiesi tokiu principu moksleiviai išmoksta tausoti maistą, ugdoma maitinimo kultūra, elgesys prie stalo, gebėjimas įsidėti tiek, kiek suvalgo. Tokie gebėjimai reikalingi kiekvienam ir kuo anksčiau vaikai juos supras, tuo geresni bus mūsų šalies ir miesto žmonės. Iš tiesų moksleiviai šios dienos laukė kaip šventės. Jie su mokytojomis mokėsi naudotis savitarnos stalo principu, kokį maistą rinktis ir kt. Tikrai noriu pasidžiaugti, kad ši naujovė atsirado ir mūsų mieste“, – teigia Alytaus šv. Benedikto gimnazijos direktorė Loreta Šernienė.

Naudotis savitarna pradėjo pirmieji 80 vaikų. Jiems dienos pietūs kasdien kainuos 2,20 Eur, juos galės išsipirkti 10-čiai dienų. Kiekvienai dienai jie gaus po talonėlį, jį galės panaudoti rinkdamiesi maistą. Į lėkštes norimo patiekalo vaikai gali įsidėti patys, o tiems, kuriems tai padaryti seksis sunkiau, padės valgyklos darbuotojai.

„Pasaulyje yra daug tendencijų, ir matome, kad naudojantis savitarnos principu išmetama žymiai mažiau maisto likučių. Lietuvoje ši problema yra didelė, nors ir skundžiamės, kad mūsų šalis nėra turtinga, tačiau daugiau nei 50 kg maisto išmetame per metus – tai yra labai daug. Šiandien aš mačiau, kad vaikai patenkinti, jog patys gali rinktis maistą, taip atsiranda savarankiškumas. Manau, kad ši sistema pasiteisins ir bus geras pavyzdys visoms kitoms mūsų ugdymo įstaigoms. Man pačiam kaip tėvui yra svarbiausia, kad duoti maistui pinigai būtų  išleisti normaliam, o ne greitam maistui“, – teigė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Moksleiviai kasdien pietų meniu galės rinktis iš dviejų sriubų, keturių karštųjų patiekalų ir įvairių daržovių bei vaisių. Valgiaraštis bus sudaromas dviem savaitėms į priekį ir skelbiamas tamo.lt dienyne, su juo iš anksto galės susipažinti ir tėveliai, kurie direktorės teigimu, šiuo savitarnos stalu labai džiaugėsi.

„Aš asmeniškai labai džiaugiuosi šia mintimi, nes pati domiuosi jau ne pirmi metai. Teko lankytis Europos valstybėse, kur savitarnos stalo principas puikiai veikia ir džiaugiuosi, kad  pirmi tvirti žingsniai Alytuje jau žengti, nes, kaip žinia, trijų mokyklų – Panemunės progimnazijos, Senamiesčio pradinės mokyklos ir „Drevinuko“ mokyklos-darželio priešmokyklinukai Alytuje gauna nemokamą maitinimą, ir šiandien pamatėme labai sėkmingą  pavyzdį šioje gimnazijoje. Tai geras žingsnis į priekį, o toliau tęsime šį maitinimo principą kitose mokyklose,“ – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *