Alytuje kyla dzūkiška pirkia: šimtai eksponatų nukels į XIX a. pabaigą

Intensyvūs darbai vyksta Alytaus kraštotyros muziejaus atvirų fondų saugykloje. Čia įrenginėjama tradicinė dzūkiška sodyba, su pirkia, klėtele, tvartu, daržine. Muziejininkai sako, jog maždaug XIX a. pab.–XX a. pr. laikotarpio sodyba ne tik iliustruos mūsų prosenelių ir proprosenelių kasdienę buitį, pasakos apie įdėtas pastangas išgyventi, bet ir primins mums, kaip patogiai bei gerai gyvename šiandien.

„Beliko stogą uždėt, žolukę pasėt, darželius apsodint dzūkiškais kvietkeliais, bitukes avilin įleist, tvarte gyvulukus apgyvendint“, – finišo tiesiąją jau mato Alytaus kraštotyros muziejaus Edukacijos-informacijos skyriaus vedėja Irma Žvinakienė.

Visus darbus planuojama baigti iki gegužės vidurio, o lankytojai į etnografinę ekspoziciją, pavadintą „Sodzius Dzūkijon“, užsukti galės jau gegužės 16-ąją, minint tarptautinę „Muziejų naktį“. Tuomet statiniu pasigrožėti atvyks ir kolegos iš Suvalkų muziejaus, su kuriais įgyvendinamas projektas „Paliktas paveldas“.

Ekspozicijoje „Sodzius Dzūkijon“ bus įkurdinta maždaug du šimtai muziejaus etnografijos rinkinyje saugomų autentiškų tradicinę dzūkišką buitį reprezentuojančių eksponatų. „Tai – lauko darbams skirti įrankiai, baldai, įvairios interjero detalės, indai, audimo įrankiai, tradicinė namudinė tekstilė ir kiti. Dalies jų paskirtis be papildomo paaiškinimo šiandienos žmogui jau ne visada suprantama“, – pasakoja I. Žvinakienė.

Dzūkiška sodyba Alytaus kraštotyros muziejuje įrenginėjama pagal Rumšiškių liaudies buities muziejuje esančią dzūkų sodybą iš Zervynų kaimo, tik bus labiau stilizuotas jos variantas, mat, pasak I. Žvinakienės, čia svarbiau ne atkurti konkrečios sodybos autentiškumą, o sukurti aplinką, kurioje etnografiniai eksponatai atsidurtų lyg savo vietose, ką tik gaspodoriaus ar gaspadinės palikti.

Kaip kilo idėja įrengti dzūkišką sodybą Alytaus kraštotyros muziejuje? Pašnekovė priminė prieš muziejaus pastato renovaciją antrajame aukšte buvusią etnografinę ekspoziciją, traukte traukusią lankytojus: „Po atnaujinimo pirkutės nebeliko, tačiau liko lankytojų nostalgija ir prisiminimai. Muziejininkai dažnai sulaukdavo klausimų apie etnografinę ekspoziciją. Šių klausimų gausa ir domėjimasis šia tema paskatino naujos etnografinės ekspozicijos kūrybą“.

Giedriaus Bernatavičiaus nuotraukos

2 komentarai apie “Alytuje kyla dzūkiška pirkia: šimtai eksponatų nukels į XIX a. pabaigą

  1. ,,Muziejininkai sako, jog maždaug XIX a. pab.–XX a. pr. laikotarpio sodyba ne tik iliustruos mūsų prosenelių ir proprosenelių kasdienę buitį, pasakos apie įdėtas pastangas išgyventi, bet ir primins mums, kaip patogiai bei gerai gyvename šiandien.”
    Ir kam turime padėkoti, kad kaimai sunaikinti? Sovietų sąjungai! Va žmonės žiūrėkite kaip smagu gyventi blokuose. Sovietinė ideologija puikiai veikia, nors jau beveik 30 metų esam laisvi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *