Alytaus metų apdovanojimuose pagerbti ir gyvybes gelbėję didvyriai

Alytaus miesto metų didvyriai – Egidijus Dorochinas, Vakaris Gataveckas, Eimantas Urbonas, Žygimantas Andriuškevičius, Armandas Šoliūnas, Ginas Daugininkas, Ignas Kilinskas bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnyba.

Jau devintąjį kartą penktadienio vakarą Alytaus miesto teatre iškilmingai buvo išdalinti tradicija tapę Alytaus miesto metų apdovanojimai. Trylika nominacijų ir trys specialūs apdovanojimai iškilmingai įteikti alytiškių išrinktiems nugalėtojams. Buvo prisimintos ir trys visuomenės dėmesį prikausčiusios praėjusių metų istorijos bei gyvybes gelbėję didvyriai.

Paskelbti apdovanojimų nugalėtojai

Didžioji Alytaus miesto teatro salė penktadienio vakarą skendo žmonių būryje. Jų susirinko tiek daug, kad daugybė jų salėje liko stovėti. Raudonu kilimu į Alytaus miesto teatrą žengiančius alytiškius tarpdury šildė rusenantys laužai.

Renginio pradžią vainikavo geidžiamiausio darbdavio nominacija. Ją įteikti buvo pakviesti Alytaus miesto vicemeras Šarūnas Klėgeris ir Vilniaus pramonės, prekybos ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius. Nominacijos nugalėtoju paskelbta AB mašinų gamykla „Astra“. Atsiimti apdovanojimą į sceną lipo bendrovės generalinis direktorius Vaidas Liesionis. Į šią kategoriją taip pat pretendavo bendrovės „Kauno grūdai“ ir „Glass LT“.

Už sėkmingą  verslo ir alaus gamybos technologijų plėtrą UAB „Dzūkų ainiai“ šiemet buvo pripažinta labiausiai augančiu verslu. Nominaciją ir apdovanojimą bendrovės komercijos direktoriui ir vyriausiajam technologui Rokui Vitkauskui įteikė buvęs ilgametis didžiausios Baltijos šalyse šaldytuvų gamybos bendrovės „Snaigė“ generalinis direktorius, buvęs Alytaus krašto pramoninkų asociacijos prezidentas Antanas Andrulionis ir Šiaulių banko Alytaus filialo klientų aptarnavimo centro vadovė Irena Vanagienė. Į šią nominaciją už sėkmingą verslo plėtrą pretendavo ir bendrovė „Kauno grūdai“ bei už padidintus gamybos pajėgumus ir sėkmingą įmonės plėtrą – UAB „MV Group Production“ („Alita“).

Inovatyviu verslu už alytiškiams teikiamas kokybiškas viešojo transporto paslaugas šiemet buvo išrinkta UAB „Kautra“. Apdovanojimą bendrovės generaliniam direktoriui Linui Skardžiukui ir Alytaus filialo vadovei Gražinai Čepukaitienei įteikė Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė ir Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė ir  „Vilkyškių pieninės“ parduotuvės vadovas Marius Kamorūnas. Į šią nominaciją už įgyvendintą  di­de­lio efek­ty­vu­mo ap­lin­ko­sau­gos ir itin aukš­tos kva­li­fi­ka­ci­jos pro­jek­tą – su­kurtą ir pa­ga­mi­ntą drėg­nam dū­mų va­ly­mui skir­tą įren­gi­nį pretendavo UAB „Traidenis“ ir už inovatyvias automobilių remonto paslaugas – UAB „Autohausas“.

Originaliausiu smulkiuoju verslu pripažinta Alytaus miesto centre veikianti MB krautuvėlė „Pupa“. Įteikti apdovanojimą krautuvėlės vadovei Rasai Baliukonienei buvo pakviestos Alytaus verslo konsultacinio centro direktorė Algimanta Ščiglinskienė ir „Carpe Diem“ direktorė Eglė Mandeikė. Nominacijai buvo siūloma ir UAB „Milta“ („Kavalio virtiniai“) bei privatus lopšelis-darželis „Vaikystės namelis“.

Socialiai atsakingos įmonės vardas šiemet atiteko UAB „Lankava“. Už kalėdinės paramos akcijos „Gerumo žvaigždė“ organizavimą pelnytą nominaciją bendrovės vadovui Mantui Karaliui įteikė britų koncerno „Vita Group“ Šiaurės Europos regiono vadovas Vladislavas Gunevičius ir  UAB „Vektrona“ direktorius Giedrius Stankevičius. Socialiai atsakingo verslo nominacijai už iniciatyvą per Motinos dieną papuošti daugiavaikes mamas buvo teikiama ir grožio studijai „Anna“ bei už tai, kad 2019 m. gaisro metu didžiausius nuostolius patyrusi įmonė daugiausiai prisidėjo prie gaisro padarinių likvidavimo ir ugniagesių premijavimo – UAB „Rivona“.

Socialinio verslo nominacija už rūpestį beglobiais gyvūnais įteikta asociacijai „Keturkojo viltis“. Apdovanojimą asociacijos vadovui Eimantui Kalėdai įteikė UAB „Tankos“ direktorius Audrius Dailidonis ir Alytaus profesinio rengimo centro direktorius Vytautas Zubras. Šiam apdovanojimui už akciją senjorams „Švarūs langai“ pasiūlyti buvo ir VšĮ „Gerumo skraistė“ bei už neįgaliųjų integraciją – Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialas.

Apdovanojimas už nuopelnus kultūrai buvo įteiktas Aušrai Saulevičiūtei. Režisierė, kultūros premijos laureatė Andra Kavaliauskaitė ir kultūros premijos laureatas fotografas Stasys Šmigelskas šią nominaciją laimėtojai įteikė už šiuolaikinio šokio puoselėjimą, šokių festivalio „Kalbame šokiu“ organizavimą. Šioje kategorijoje buvo nominuota ir Justina Gringytė už organizuojamus konkursus jos vardo labdaros ir paramos fondo stipendijai gauti ir siekį ugdyti jaunuosius muzikos talentus. Taip pat į šį apdovanojimą už ilgametę kūrybinę veiklą pretendavo Kostas Poškus.

Už nuopelnus švietimui apdovanota buvo Lijana Gudaitienė, Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos pradinių klasių mokytoja. Nominaciją už aktyvią pedagoginę veiklą jai įteikė Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė ir 5 šimtukus iš brandos egzaminų gavęs Andrius Gegužis. Už iniciatyvą Alytuje vykdyti magistrantūros studijų programas šioje kategorijoje buvo siūlomas Kauno technologijos universitetas, o už ilgametę ir aktyvią švietimo veiklą – Alytaus kolegijos lektorė Milda Budrienė.

Už nuopelnus sportui apdovanota daugkartinė Lietuvos ir užsienio NAC federacijos sveikatingumo aerobikos (fizinės parengties) bikinio kategorijos prizininkė ir pasaulio čempionatų nugalėtoja Reda Slavinskaitė. Jai nominaciją įteikė Alytaus sporto ir rekreacijos centro direktorius Tomas Stupuris. Šioje kategorijoje nominuoti buvo ir krepšinio treneris Sigitas Krukis bei plaukimo meistras Sigitas Katkevičius.

Už Alytaus miesto vardo garsinimą šalyje ir užsienyje apdovanojimas atiteko sporto ir sveikatingumo klubo „Šaulė“ vadovei Gitanai Vitkauskienei. Nominacija jai skirta už įvairaus amžiaus moteris sportuoti suburiančio renginio „ŠaulėGYM“ treniruočių dienos organizavimą. Laimėtoją sveikino TV projekto ,,X faktorius“ finalistė Martyna Jezepčikaitė ir ,,Alytaus Miestelėnai“ meno vadovas Vidmantas Ežerskis. Šioje kategorijoje už Alytaus miesto vardo garsinimą Ukrainoje buvo nominuotas ir Kremenčuko (Ukraina) tarptautinių ryšių ir verslo plėtros centro „Kremenchuk Invest“ direktoriaus pavaduotojas Andrejus Melnikas bei už kelionę pėsčiomis iš Vilniaus į Alytų ir surengtą fotografijų parodą – fotografas Vytautas Dranginis.

Už aktyvią visuomeninę veiklą apdovanojimą pelnė Jurgiškių seniūnaitijos seniūnaitė Edita Jurčienė. Už mokėjimą burti seniūnaitijos bendruomenę ir organizuojamas šventes nominaciją nugalėtojai įteikė Putinų seniūnaitijos seniūnaitis Tadas Čiakas ir Dvaro seniūnaitijos seniūnaitė Aldona Marcinkevičienė. Šioje kategorijoje už sporto (bėgimo) renginių organizavimą buvo nominuotas ir Povilas Tamulynas bei už alytiškiams organizuojamus pėsčiųjų žygius – asociacija „Olita-Orany“.

Už nuopelnus vaiko gerovei laimėtoja paskelbta Angelė Skinkienė, išauginusi ir tinkamai išauklėjusi tris savo ir vienuolika tėvų paliktų vaikų.

„Šis apdovanojimas – ne man vienai, bet ir mano vyrui. Be jo aš tarsi žiemą basas. Ir tai ne tik mudviejų abiejų įdėtas darbas, bet tai ir viso miesto nuopelnas“, – kalbėjo alytiškė. Ji dėkojo ir visoms institucijoms, kurios prisidėjo prie jos globotų vaikų auklėjimo, kad neatstūmė ir priėmė juos tokius, kokie buvo.

„Dėkoju ir visiems vaikams, nes jų dėka šiandien vairuoju mašiną, galiu perplaukti keletą ežerų, išmokau su neįgaliojo vežimėliu užkilti į antrą ar trečią aukštą“, – sakė ponia Angelė.

Apdovanojimą gėrio nestokojančiai moteriai įteikė Alytaus Pedagoginės psichologinės tarnybos direktoriaus pavaduotoja, l. e. direktoriaus pareigas Silvija Peštenienė ir Alytaus apskrities policijos komisariato Veiklos skyriaus tyrėjas  Donatas Katlauskas. Panašu, kad renginio dalyvių širdis labiausiai palietė būtent ši alytiškė, nes jai visi plojo atsistoję.Šiai nominacijai buvo teiktos ir dar dvi kandidatūros – Neįgaliųjų ir jų tėvų bei globėjų asociacijai MIRABILIA už pagalbą šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus bei Alytaus SOS vaikų kaimų dienos centrui „Parama šeimai“ už rūpinimąsi ir pagalbą alytiškių šeimoms.

Už nuopelnus sveikatos apsaugai apdovanota Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Akvilė Bartkuvienė. Nominaciją jai įteikė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės gydytojas-endokrinologas  Arvydas Baublys ir VšĮ Alytaus poliklinika Audito vadovė, gydytoja-alergologė Adelė Dimšienė. Šioje kategorijoje nominuotos buvo ir Alytaus poliklinikos gydytoja kardiologė Danutė Strazdienė bei Alytaus miesto savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro vaikų ligų gydytoja Dalia Svilienė.

Apdovanojimai – iš mero rankų

Alytaus miesto metų apdovanojimuose trejose specialiosiose kategorijose apdovanojimai buvo įteikti ir už didvyriškus metų poelgius. Juos įteikė pats Alytaus miesto vadovas Nerijus Cesiulis.

„Stebėdamas šiuos apdovanojimus, supratau, kad šį vakarą nėra nei laimėtojų, nei pralaimėtojų. Šį vakarą yra žmonės, kuriais mes galime džiaugtis ir didžiuotis. Be jūsų Alytus būtų kitoks. Labai dažnai manęs paklausia, kas man yra miestas, kas yra Alytus. Atsakau, kad miestas – tai ne pastatai ir žemės sklypai ar tiesiog riba žemėlapyje. Miestas – pirmiausia – žmonės, kurie kuria, stato, gyvena, dirba, verkia ir juokiasi, veda vaikus už rankos ar tiesiog lanko savo pasiilgtus tėvus. Mieste, kaip ir visur, būna daug įvairių dalykų – labai gerų, bet ir liūdnų. Atrodo gyvenimas mums siunčia daugybę išbandymų ir arba juos išlaikome, arba ne. Daugelis žmonių per tuos išbandymus parodo tikrąjį savo veidą. To neįmanoma išmokti ar suvaidinti. Kai nutinka kokia nors situacija, tu eini drąsiai į priekį arba sustoji, susigūži ir atsitrauki. Šį vakarą šioje salėje yra žmonės, alytiškiai, kurie padarė daugiau nei galėjo padaryti, daugiau nei mes iš jų tikėjomės. Man didelė garbė būti tokio miesto meru, kuriame gyvena drąsūs, protingi ir neabejingi žmonės. Netrukus mes atsistosime ir plosime šiems žmonėms, o aš nulenksiu jiems galvas, nes jie kai ką padarė tokio, kad galime juos vadinti Alytaus miesto didvyriais“, – kalbėjo miesto meras N. Cesiulis.

Buvo prisimintos trys visuomenės dėmesį prikausčiusios praėjusių metų istorijos. Viena jų įvyko praėjusių metų vasaros pradžioje, kai lemtingąją birželio 6-ąją Medvilnės baloje skendusius du jaunuolius gelbėjo Egidijus Dorochinas, Vakaris Gataveckas, Eimantas Urbonas, Žygimantas Andriuškevičius, Armandas Šoliūnas. Deja, vieno skendusiojo išgelbėti nepavyko, tačiau vienas šiandien turi galimybę džiaugtis gyvenimu. Ant kranto verkė ne tik tėvai, bet ir patys didvyriai.

Kita tragiškai pasibaigti galėjusi istorija nutiko praėjusių metų liepos 20 dieną. Du atsitiktinai pro šalį važiavę jaunuoliai – Ginas Daugininkas ir Ignas Kilinskas – išgelbėjo nuo Tūkstantmečio tilto nušokusią moterį ir jos vaiką. Ištraukę juos iš vandens, gaivino tol, kol atvyko greitosios pagalbos medikai.

„Kiekvienas iš mūsų tokioje situacijoje pasielgtų taip pat. Manau, kad  kaip tauta esame stipri ir vieninga, tad norėčiau palinkėti kiekvienoje gyvenimo situacijoje būti neabejingais“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė I. Kilinskas.

Atvykti atsiimti apdovanojimo Ginas neturėjo galimybės, tad už jį tai padarė jo mama, kuri sakė, jog didžiuojasi vaikais, kurie tądien pasielgė taip, kaip turėtų pasielgti kiekvienas.

Gino Daugininko mama.

Neliko pamiršta ir spalio mėnesį Alytų nuodinguose dūmuose paskandinusio gaisro istorija, kurioje svarbiausią vaidmenį atliko Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnyba. Pasak mero N. Cesiulio, šis įvykis tik parodė, kad karalius yra nuogas.

„Džiaugiamės, kad kiekvienais metais Jūsų pasitikėjimas mumis, ugniagesiais gelbėtojais, tik didėja“, – sakė apdovanojimą atsiimdamas tarnybos atstovas Evaldas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas Evaldas.

Visiems nominacijų nugalėtojams buvo įteiktos gėlės, Alytaus miesto savivaldybės medaliai ir mero potvarkiu pasirašyti nuopelnus įrodantys raštai.

Renginyje – pasirodymų gausa

Alytaus miesto savivaldybės, Alytaus kultūros centro ir Alytaus miesto teatro organizuotą renginį vedė Alytaus miesto teatro aktorius, menininkas Vaidas Praspaliauskas.

Renginio dalyviams pasirodymus metų laikų tema dovanojo šokių studija ,,Aušrinė“, Jaunimo centro šokių studija ,,Vakarė,  Alytaus kultūros centro kolektyvai: kamerinis choras ,,Varsa“, kūrybinė studija ,,Alytaus miestelėnai“, cirko studija ,,Dzūkija“.  Žiūrovai išvydo atlikėjo ,,Baltas kiras“, solistės Martynos Jezepčikaitės, šokėjos Kamilės Balevičiūtės pasirodymus. Renginio nuotaiką kūrė ir Alytaus muzikos mokyklos auklėtiniai: kanklių trio Liepa Jankauskaitė, Dominyka Peciulevičiūtė, Toma Mensevičiūtė  ir saksofonas Ąžuolas Vaičaitis (jų mokytojai Edita Radvilavičienė, Paulius Adomaitis) ir smuikininkai Žilvinas Grigonis, Gabija Gudeliauskaitė. Pasirodymais džiugino ir alytiškės solistės Kotryna Ciūnytė, Laura Vitaitė – Kazlauskienė, Laura Misiukevičiūtė, Augustė Ragauskaitė, atlikėjas Algirdas Daumantas Ciūnys bei ekstremalus Alytaus jaunimas (parkūras, riedučiai, bmx  dviračiai, riedlentė).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *