Elektromobilių savininkai: „Įkrovimo stotelės – geriausia, kas galėjo atsirasti Alytuje“

Elektromobiliai ir hibridiniai (varomi tiek elektra, tiek benzinu, dujomis ar dyzelinu) automobiliai nors ir brangūs, tačiau pamažu skinasi kelią į alytiškių širdis ir garažus. Lyginant su kitais pietų Lietuvos miestais, per metus Alytuje įregistruotų aplinkai „draugiškų“ automobilių skaičius gerokai išaugo, o ir mieste įrengtas tris įkrovimo stoteles vis rečiau galima išvysti be darbo – jomis naudojasi ir vietiniai, ir svečiai.

„Regitros“ duomenimis, praeitų metų pradžioje Dzūkijos sostinėje buvo registruoti 3 elektromobiliai ir 254 hibridiniai automobiliai, šiemet – 8 elektromobiliai ir 365 hibridai.

Kitur Dzūkijoje per metus registruotų tik elektra varomų automobilių skaičius mažai tepasikeitė, tiesa, hibridinių – išaugo. Dzūkai, rinkdamiesi aplinkai „draugiško“ automobilio gamintoją, mažai kuo išsiskyrė iš kitų šalies gyventojų: dažniausiai pirko Nissan, Tesla ir BMW markių elektromobilius bei Toyota, Lexus ir Honda markių hibridus.

Praeitų metų lapkritį Alytuje buvo įrengtos trys elektromobilių įkrovimo stotelės – šalia prekybos centro „Nemunas“, aikštelėje prie buvusios autobusų stoties bei Alytaus sporto ir rekreacijos centro. Pastaroji veikia nuo praeitos savaitės.

Įrengimo darbus atlikusios bendrovės „Elinta Charge“ vadybininko Arno Širono teigimu, per beveik du mėnesius kraunant elektromobilius dvejose įkrovimo stotelėse Alytuje buvo suvartota 4 MWh (megavatvalandės) elektros energijos.

„Stotelės yra naudojamos, tačiau jų užimtumas nėra labai aukštas. Įkraunant elektromobilius 10 valandų per dieną vienoje stotelėje maksimaliu galingumu sunaudojama apie pusė 0,5 MWh elektros energijos“, – aiškino A. Šironas.

Kaip ten bebūtų, tačiau elektromobilių savininkai ploja rankomis.

Svetainės 100procentuelektrinis.lt įkūrėjas Dainius Jakas džiaugiasi, kad atvykus į Dzūkijos sostinę aplankyti uošvių, nebereikia prašyti elektros lizdo automobiliui pasikrauti, kad galėtų sugrįžti į Vilnių. „Pagaliau, nes šiame krašte elektromobiliai nebuvo mylimi ilgą laiką. Dabar vilniečiai, keliaujantys į Lenkiją, gali drąsiai užsukti į Alytų su savo elektromobiliais“, – portalui Dzūkijosveidas.lt sakė D. Jakas.

Alytiškė Renata Krugelienė taip pat džiaugiasi mieste įrengtomis įkrovimo stotelėmis – kol ji darbuojasi Senamiesčio pradinėje mokykloje, prie kino teatro „Dainava“ įrengtoje stotelėje spėja pasikrauti prieš beveik pusmetį įsigytas BMW.

„Ankščiau turėjome Toyota markės hibridą, bet kadangi tenka daug važinėti mieste, su vyru nusprendėme įsigyti pilnai elektra varomą automobilį. Įkrovimo stotelės – geriausia, kas galėjo atsirasti Alytuje, nes iki šiol savo automobilį kraudavau namuose“, – sakė R. Kruglienė.

Ji džiaugiasi, kad kol kas alytiškiai tik atranda elektromobilius ir prie įrengtų įkrovimo stotelių nebūna eilių. Tiesa, jai pasitaikė atvejis, kai vietos prie įkrovimo stotelės teko prašyti ją užėmusio ne elektra varomo automobilio savininko.

Ateinančius penkerius metus elektromobilių įkrovimo paslauga Alytuje bus teikiama nemokamai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *