Praėję metai Alytaus jaunimui – aktyvūs, kūrybiški ir iniciatyvūs

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Alytuje gyvena apie 9000 14–29 m. jaunuolių. Kartais iš jaunų žmonių tenka išgirsti, jog Alytuje nėra ką veikti, kur nueiti ir įdomiai praleisti laisvalaikį, tačiau ar iš tiesų taip yra?

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorės Dalios Kavolynienės, Alytaus mieste veikia 15 jaunimo ar su jaunimu dirbančių organizacijų, jų veikla yra labai įvairi. Šių organizacijų nariai turi galimybę išmėginti save savanoriškoje veikloje, dalyvauja įvairiose stovyklose, organizuoja renginius, mokymus ir kitą veiklą. Be to, šios organizacijos įgyvendina įvairius projektus ir iniciatyvas. Jaunimo reikalų koordinatorės D. Kavolynienės teigimu, praėjusiais metais Alytaus miesto jaunimas buvo aktyvesnis, kūrybiškesnis ir iniciatyvesnis nei anksčiau. 2019 m. įgyvendinta 10 jaunimo projektų – jiems finansuoti panaudota 16 500 Eur, ir 11 jaunimo iniciatyvų – joms skirta 6448 Eur. 2018 m. buvo įgyvendinta jaunimo projektų už 15 000 Eur ir iniciatyvų už 4445 Eur.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojos Jurgitos Šukevičienės, dabartinis jaunimas yra aktyvus, proeuropietiškas, smalsus, žingeidus. „Kaip ir visose organizacijose, yra lyderių, ypač džiaugiamės aktyvia jaunimo ar su jaunimu dirbančių organizacijų veikla. Jaunuoliai – ypač mokyklinio amžiaus – drąsiai reiškia savo nuomonę, argumentuoja, išmano savo teises, siekia rezultato. Tai žavi. Turime ką pasimokyti iš būsimų Alytaus ir pasaulio įvairių sričių profesionalų!“ – teigia mero pavaduotoja.

2019 m. buvo atgaivinta Alytaus visuomeninių jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ (toliau – AVJOSAS) veikla. 2018 m. dėl lyderių trūkumo buvo sprendžiamas šios organizacijos išlikimo klausimas ir 2019 m., išsirinkus naują pirmininką,  AVJOSAS veiklą pavyko atgaivinti.

Praėjusiais metais šios organizacijos jaunimas organizavo tradicinį dviejų dienų AVJOSAS rudens forumą ir bendrai veiklai sukvietė nemažai jaunuolių – jaunimas gilino rinkodaros, komunikacijos, verslumo, žmogiškųjų išteklių valdymo, renginių organizavimo ir kitų sričių žinias.

Alytaus miesto savivaldybei svarbi ir savanoriška jaunimo veikla. Ilgalaikei savanorystei organizuoti 2019 m. iš biudžeto skirta 1500 Eur. Ne mažiau ši veikla turėtų būti svarbi studijuoti ketinančiam jaunuoliui, nes jos metu įgyjama ne tik žinių, bet ir papildomi 0,25 balo už ilgalaikę 6 mėnesių savanorystę.

Alytaus miesto savivaldybė rūpinasi ne tik motyvuotu aktyviu jaunimu, tačiau ir tais jaunuoliais, kurie linkę nusikalsti, neturi užimtumo. Gatvės darbas vykdomas trijose seniūnaitijose, jaunimas įtraukiamas į įvairias prevencines programas.

Džiugina ir Alytaus miesto jaunimo dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose. Praėjusiais metais buvusi Alytaus miesto mokinių tarybos pirmininkė kartu su jaunimo reikalų koordinatore Lietuvos jaunimo politikai atstovavo Vokietijos Branderburgo žemėje. Tokia galimybe pasinaudoti galėjo vos keletas Lietuvos jaunuolių.

Alytaus miestas didelį dėmesį skiria ir jaunų žmonių profesiniam orientavimui. 2019 m. Alytus, kaip inovatyvus ir imlus naujovėms miestas, buvo pasirinktas bandomajam 2 metų projektui įgyvendinti. 2019 m. savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Užimtumo tarnyba ir Jaunimo reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Jos pagrindu 2019 m. balandžio mėnesį buvo atidarytas regioninis karjeros centras „Karjeras“. 2019 m. per nepilnus metus moksleiviams buvo suteikta 131 individuali konsultacija, kviesti 24 įkvepiantys lektoriai, vykdyta kita veikla. Gerieji užsienio pavyzdžiai rodo, kad individualios konsultacijos sėkmingai veikia perkeltos į atskirus karjeros centrus, kur po vienu stogu jaunas žmogus gauna visas jo karjerai pasirinkti reikalingas paslaugas.

Aktyvi „Karjero“ veikla neliko nepastebėta Europoje. 2019 m. gruodžio mėnesį Berlyne vykusiuose Politikos inovacijų apdovanojimuose „Karjeras“ pateko tarp finalistų. Europos teisėjai manė, kad „Karjeras“ tikrai gali būti nominuotas kaip darbo srities inovacija.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *