Trys karaliai Žagarių bendruomenei atnešė karališkų dovanų ir svarbią žinią

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Alytaus apskrities skyriaus nuotraukos.

Alytaus rajono Žagarių kaimo bendruomenėje vakar lankęsi Trys karaliai į šeimų namus ne tik atnešė brangiųjų karališkų dovanų – aukso, miros ir smilkalų – bet ir svarbią žinią bendruomenėms. Kartu su Trimis karaliais kai kurių šeimų vaikus aplankė ir Alytaus apskrities vaiko teisių specialistai. Jie taip pat atnešė dovanų ir priminė tai, ką turi žinoti kiekvienas vaikas.

Svarbiausia – bendravimas

„Labai gaila, kad šiandien bendruomenėse trūksta gyvo bendravimo, kad kaimynas su kaimynu nepasikalba, kad jau net nebeužsuka nei ko nors pasiskolinti. Tad šių metų Trijų karalių misija yra apsilankyti bendruomenės narių namuose, pabendrauti, pabūti kartu, palikti gerą nuotaiką ir parodyti, kad žmonės nėra pamiršti. Labai džiaugiuosi, kad Žagarių bendruomenėje yra noras kažką veikti kartu, bendrauti vieni su kitais“, – sakė Karalius Baltazaras.

Žagarių bendruomenė garsėja kaip susitelkusi ir aktyvi bendruomenė, gebanti susiburti ir puoselėti gražias įvairių švenčių tradicijas. Gruodžio pabaigoje kaimo gyventojai nuotaikingai atšventė metų pabaigą, surengė šventinį teminį karnavalą su kostiumais.

Karaliai pasakojo ir apie savo patirtus įspūdžius lankantis gyventojų namuose. Jie pastebėjo, kad ypač svarbu aplankyti senus, vienišus žmones, su jais pabendrauti. Ir svarbiausia jiems yra tikrai ne dovanos, kurias palieka Trys karaliai, o pabendravimas ir pabuvimas kartu.

Trys karaliai į kelionę po bendruomenės narių namus leidžiasi jau ketvirtus metus, tad tai jau tapo gražia Žagarių kaimo tradicija. Iškilmingi svečiai apsilankė ne tik bendruomenės narių namuose, bet ir seniūnijoje, parduotuvėje.

Trimis karaliais persirengę buvo tos pačios Žagarių bendruomenės nariai: pirmininkas Alvydas Bernatavičius buvo karalius Kasparas, Albinas Gočelda – Baltazaras ir Petras Sidaras – Merkelis. Juos kelionėje lydėjo kelrode žvaigžde persirengusi Jolita Eimanavičienė.

Vaikai sužino šventės reikšmę

Ne paslaptis, kad Trijų karalių šventė dažno žmogaus kasdienybėje nublanksta prieš didžiąsias metų pabaigos šventes, o dauguma vaikų šiandien net nežino tikrosios Trijų karalių šventės reikšmės ir prasmės.

Penkiametė Žagarių kaimo gyventoja Evita labai laukė iškilmingų svečių – Trijų karalių. Jie kasmet atneša ne tik tradicinių dovanų – aukso, miros ir smilkalų – bet ir saldainių. „Kol neturėjome dukrytės, Trys karaliai mums būdavo diena, kai atsisveikindavome su eglute ir ją nupuošdavome. Labai džiaugiuosi, kad bendruomenėje užgimė tokia Trijų karalių tradicija, kai jie aplanko gyventojų namus. Į tai įtraukiami ir vaikai, jiems pasakojama, kas yra tie Trys karaliai, kokia jų prasmė ir misija“, – pasakojo Evitos mama Jolita.

Kodėl auksas, mira ir smilkalai?

Trys karaliai atnešė brangių dovanų Kūdikėliui Jėzui pagarbinti – aukso, miros ir smilkalų. Kaip skelbiama Evangelijoje pagal Matą, Kasparas, Merkelis ir Baltazaras Kūdikėliui Jėzui dovanojo aukso – kaip karaliui, smilkalų – kaip Dievui, miros – kaip mirtingam žmogui. Jie įteikė savo brangenybes ir pagarbino Jėzų kaip užgimusį karalių Karalių.

Šiandien smilkalai naudojami katalikų bažnyčiose per šv. Mišias kaip iš kvapiųjų dervų išgaunama smilkstanti medžiaga. Smilkalai simbolizuoja aukštyn kylančią maldą.

Mira yra aromatiniai sakai, išgaunami iš miramedžio. Dar prieš tris tūkstančius metų egiptiečiai mirą naudojo mirusiųjų kūnams balzamuoti.

Auksas – taurusis metalas ir cheminis elementas. Jis ne tik vertingas, bet ir simbolizuoja pasiturimą gyvenimą.

Svarbu ne tik teisės, bet ir pareigos

Kai kuriuose namuose kartu su Trimis karaliais lankėsi ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Alytaus apskrities skyriaus specialistai, mažiesiems namų gyventojams atvežę dovanų. Taip pat vaiko teisių gynėjai teigė atvykę vaikams priminti ne tik jų teises, bet ir pareigas.

Vienas komentaras apie “Trys karaliai Žagarių bendruomenei atnešė karališkų dovanų ir svarbią žinią

  1. Šauni bendruomenė, puiku, kad kuria tradicijas, labai šiltas straipsnis.
    Kai žmonės tvarkingi, tai ir vaiko teisės nebaisios.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *