Naujametinei Alytaus ligoninės naujagimei – pergalės reikšmė

Laimė susilaukti Naujametinio stebuklo Alytaus ligoninėje atiteko lazdijiškei Živilei Kunigonienei.

Pernykščiai metai Alytaus ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriuje buvo berniukų gimimo metai. Jų gimė beveik keturiomis dešimtimis daugiau negu mergaičių. Šie metai ligoninės skyriuje prasidėjo mergaitės gimimu. Pirmoji Naujųjų metų naujagimė – trečioji labai laukta šeimos atžala, kurios atėjimas į pasaulį buvo išties sėkmingas. Tėvai mažylę nusprendė susieti su pergalės reikšme. Kas žino, gal tai bus pranašiškas ženklas ir kitoms Dzūkijos krašto šių metų pergalėms?

Naujametinė naujagimė – trečia mergaitė

Laimė susilaukti Naujametinio stebuklo Alytaus ligoninėje atiteko lazdijiškei Živilei Kunigonienei. Mažylė gimė Sausio 1-osios vakarą, 21.55 val. Ji svėrė 3,194 kg., 53 cm ūgio. Jai tėvai jau išrinko ir Viktorijos, reiškiančios pergalę, vardą.

„Tokio vardo labai norėjo senelis, mano vyro tėtis. Močiutė norėjo anūkę pavadinti Kristina, tačiau mums su vyru labiau patiko Viktorijos vardas“, – sakė lazdijiškė. Iš ligoninės mama su naujagime turėtų būti išleistos jau šeštadienį, o namuose mažosios laukia dar dvi vyresnės aštuonerių ir ketverių sesutės.

„Gimdymo laikas buvo numatytas sausio 7 dieną, tačiau savo vyresnėles pas senelius išvežėme dar Naujųjų išvakarėse. Nenorėjome, kad dukrytė gimtų dar senaisiais metais, svajojome, kad pas mus ateitų jau šiemet, Pelytės metais“, – pasakojo moteris.

Moteris atviravo, kad gimdymas buvo sklandus ir greitas, o pirmą kartą dalyvauti mažylės atėjime apsisprendė ir Živilės vyras. „Abu verkėme iš džiaugsmo, tai nepakartojamos akimirkos“, – sakė moteris.

Didžiausia tėvelių svajonė, kad mažylė augtų sveika ir būtų tokia rami, kaip ir pirmąją savo naktį.

Naujagimių sulaukė mažiau

Per  2019-uosius Alytaus ligoninėje iš viso gimė 548 naujagimiai ir jų buvo mažiau nei 2018-aisiais. Iš jų 255 mergaitės ir 293 berniukai.

Daugiausiai naujagimių pernai užderėjo rugpjūtį. Jų buvo 61. Mažiausiai – vasarį (30). Didžiąją dalį mėnesių skaičiumi lenkė berniukai. Net devyniomis mergaitėmis daugiau gimė tik birželį ir dvejomis – spalį. Po lygiai (po 15) berniukų ir mergaičių gimė vasarį.

Kaip sakė Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės naujagimių gydytoja Sigita Trubnikovienė, praėję metai Alytaus ligoninėje buvo sėkmingi, sudėtingesnių gimdymo situacijų nebūta. Naujagimiai gimė sveiki, o su apsigimimu nesunkiu buvo vos vienas.

Alytiškiai susilaukė 9 dvynukų porų

Kaip skelbiama Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus parengtame pranešime, 2019-ieji Alytuje pasižymėjo dvynukų gausa. Jų  praėjusiais metais gimė 9 poros (2018 m. – 3). Pernai Alytaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrius sudarė 521 gimimo įrašą (2018 m. – 523), iš jų 382 – Lietuvoje gimusiems naujagimiams (2018 m. – 377)  ir 139 – užsienio valstybėse gimusiems vaikams. Užsienio valstybėse įregistruoti vaikų gimimai įtraukti į apskaitą, didžiąją dalį jų sudarė vaikai, gimę Jungtinėje Karalystėje – 89, Norvegijoje – 8, Airijoje – 7, Nyderlanduose ir JAV – po 4, Švedijoje, Italijoje, Islandijoje ir Prancūzijoje – po 3, Vokietijoje ir Ispanijoje – po 2, po 1 Danijoje, Tunise, Gruzijoje, Kazachstane ir kt. Alytuje gimė daugiau mergaičių (265) nei berniukų (256). Jauniausiai mažylio susilaukusiai mamai buvo 16 metų, jauniausiam tėvui – 17.

2019 m. Alytaus miesto populiariausias mergaitės vardas išliko Lėja, jis buvo išrinktas 11 mergaičių, kiti populiariausi mergaičių vardai buvo Luknė (10), Sofija (7), Saulė ir Urtė (po 6), Austėja, Luka ir Patricija (po 5), Amelija ir Marija (po 4). Populiariausi berniukų vardai – Herkus (12), Lukas (9), Domas, Jokūbas ir Rokas (po 6), Aronas ir Emilis (po 5).

Praėjusiais metais 366 naujagimių tėveliams buvo įteiktos kūdikiams skirtos Alytaus miesto  savivaldybės dovanos – lininės antklodės-vokeliai ir kūdikio albumai. Dovanėlė įteikiama iki naujagimiui sukanka 3 mėnesiai ir jeigu bent vienas iš tėvelių gyvenamąją vietą deklaravęs Alytaus mieste.

2019 m. 79 vaikučiams įregistruoti tėvystės pripažinimai, įvykdyta 11 teismo sprendimų dėl tėvystės nustatymo ar nuginčijimo, įregistruota 12 vienišų motinų vaikučių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *