Alytuje viešintis Kalėdų senelis turi patarimą tėvams: „Leiskite vaikams džiaugtis vaikyste“

Vidos Grišmanauskienės nuotrauka.

Kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį į susitikimus su vaikais Alytaus rotušės aikštėje skubantis Kalėdų Senelis sako, jog per daugelį metų vaikų norai dovanoms nepasikeitė. Jie patys įvairiausi – nuo labai žemiškų: lėlės, konstruktoriaus,  iki svajonių įgyvendinimo: sesės ar brolio. Tačiau, turėdamas daugybės metų patirties, Senelis pastebi ir tėvų elgesio su vaikais tendencijas bei turi jiems patarimų.

Tiesa, pastaraisiais metais vis dažniau jis sulaukia mažųjų klausimo apie sniegą, bet senelis jiems turi atsakymą – bobutė vis sumaišanti kranelius – atsuka vandens, o ne sniego. „Taigi, čia kaltas ne oras, o ta bobutė“, – šypsodamasis atsako senelis.

Bene labiausiai jis džiaugiasi, kai vaikai improvizuoja – čia pat vietoje kuria eilėraščius ir visaip kaip stengiasi nustebinti, jie drąsūs būna ir paprašyti pasakoti savo istorijas, nuotykius.

Dažnai vaikai net atveda savo tėvelius ir senelius pas Kalėdų Senelį, mat jie yra labai kuklūs, bijo pasirodyti neidealiais, bijo improvizuoti, deklamuoja nuo seno nesikeičiančius eilėraščius apie skarotą eglutę. „Kai paprašau kokio nors kito eilėraščio, dažniausiai suaugusiesiems  įsijungia baimės mygtukas“, – pastebėjo Senelis ir linki suaugusiems bent per šventes perlipti savo barjerus, atsipalaiduoti ir nebijoti pasirodyti ne viską žinančiais, netobulais.

Senelis tėvams pataria neskatinti ir vaikų būti tobulais, leisti jiems būti vaikais ir pasidžiaugti bent prieš šventes, nesilaikyti kažkokių taisyklių, nesufleruoti, ką vaikas turėtų sakyti. Pasak Senelio, svarbu jiems leisti patiems dalyvauti veikloje, džiaugtis artėjančiomis šventėmis, neatimti vaikystės, kuri tokia trumpa.

„Kartais vaikas dovanų paprašo saldainių, o mama už nugaros moko, kad saldainiai – nesveika. Tada ir sakau, atnešiu vaikui tuomet svogūnų – bus sveika“, – juokiasi senelis ir linki visiems į gyvenimą kartais pažvelgti atviromis vaiko akimis ir tiesiog pasidžiaugti akimirkomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *