Pristatyta, kaip Senamiesčio skvere atrodys paminklas Dainavos apygardos partizanams

Vieta Senamiesčio skvere, kur bus įkurdintas paminklas Dainavos apygardos partizanams

Spalį Alytuje viešėję ir savivaldybės vadovų siūlomą vietą Senamiesčio skvere apžiūrėję paminklo Dainavos apygardos partizanams autoriai į Dzūkijos sostinę sugrįžo po poros mėnesių, šįkart jau su statinio projektu. Trečiadienį Alytaus miesto savivaldybėje vykusiame susitikime su visuomene, partizanais, politiniais kaliniais, tremtiniais, savivaldybės atstovais pristatytas galutinis paminklo vaizdas.

Jau kitąmet, planuojama lapkričio 23-iąją – Lietuvos kariuomenės įkūrimo dieną, skvere bus atidengtas 4,5 metro aukščio natūralaus granito paminklas – obeliskas, įprasminantis Dainavos apygardos partizanų atminimą.

Keturbriaunę obelisko formos koloną, viršuje pereinančią į stilizuotą dvigubą kryžių, puoš įspaustas vytis bei užrašai: „Dainavos apygardos partizanams“ ir „Tikėjimas, Laisvė, Nepriklausomybė, Santarvė“, šalia bus įrengta informacinė lentelė. Iš apačios paminklą apšvies 12 LED šviestuvų.

Paminklo Dainavos apygardos partizanams maketas

Pasak jo autoriaus, skulptoriaus Gintauto Jonkaus, paminklas nepakeis Senamiesčio skvero nei bendro vaizdo, nei paskirties.

Alytaus miesto mero pavaduotojo Šarūno Klėgerio teigimu, jau netrukus parengtas projekto sprendimas keliaus į tarybą, o kitų metų vasarį bus pradėtos vykdyti viešųjų pirkimų procedūros. Tiesa, projektą dar kartą ketinama derinti su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru, mat jis finansuos paminklo statybas – skyrė 60 tūkst. eurų. Vietos paruošimu ir aplinkos sutvarkymo darbais teks pasirūpinti Alytaus miesto savivaldybei, kitų metų biudžete tam numatyta 15 tūkst. eurų.

Portalas „Dzūkijos veidas“ primena, Dėl galimybės statyti paminklą Dainavos apygardos partizanams derėjosi tiek Alytaus, tiek Varėnos rajonų savivaldybės, tačiau galiausiai buvo nuspręsta, kad paminklas turi stovėti regiono centre, Alytaus mieste.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *