Politikai ir verslininkai apie galimybes Alytuje: jos tikrai yra

Ar Alytus turi viską, kad verslui sudarytų galimybes steigtis ir sėkmingai vystytis, gyventojams – dirbti, o visiems kartu – kurti miestą, kuriame gera gyventi? Ar alytiškių akyse vietinis verslas – atsakingas ir įsitraukęs į bendruomenės gyvenimą? Ar ne tik šalies sostinė Vilnius, bet ir Alytus gali vadintis galimybių miestu?

Šie ir kiti panašūs klausimai buvo keliami DELFI iniciatyva „Atsakingas požiūris“ ketvirtadienio vakarą Dzūkijos sostinėje vykusioje diskusijoje. Čia savo patirtimi ir įžvalgomis dalijosi miesto meras Nerijus Cesiulis, Alytaus rajono vicemerė ir NVO tarybos pirmininkė Dalia Kitavičienė, ilgametės įmonės „Astra“ valdybos pirmininkas Semionas Bondarevas bei prekės ženklo „Viecinis“ įkūrėja Milda Staugaitienė.

Daugiau nei valandą vykusios diskusijos metu dalyviai priėjo prie vieningos išvados, jog Alytus tikrai yra galimybių miestas, tereikia, kad ta pačia kalba tarpusavyje kalbėtųsi ir vietos valdžia, ir verslininkai, ir gyventojai, kad miesto ir regiono vizija būtų vienoda visų akimis.

Meras N. Cesiulis pasidžiaugė, jog Alytaus miesto verslas tampa socialiai atsakingu ir kuo toliau, tuo labiau. Verslininkai savo lėšomis prisideda prie miesto infrastruktūros gerinimo, laisvalaikio ir poilsio erdvių sutvarkymo, remia įvairias socialines akcijas, net į miesto šventę šiemet alytiškiai buvo vežami nemokamai pačių verslo atstovų iniciatyva, kaip ir nurašytos skolos už pagalbą šalinant gaisro Pramonės rajone padarinius.

Kad Alytų rinktųsi verslininkai, mero nuomone, reikia juos pirmiausia pakviesti, turėti pasiūlyti jiems vietą, kur įsikurti, reikalingų specialistų, kas neįmanoma be Laisvosios ekonominės zonos ir universitetų atėjimo į miestą. „Be to, priimant bet kokius politinius sprendimus, privaloma atsiklausti jų nuomonės“, – įsitikinęs meras.

90-metį skaičiuojančios „Astros“ ilgametis vadovas S. Bondarevas įsitikinęs, jog vietos valdžios pagalba verslui yra labai svarbi, bet ne esminė. Ji gali pagelbėti sukuriant geresnę aplinką, tam tikrais sprendimais kažkiek palengvinti sąlygas, tačiau už savo plėtrą, strategiją, ateities perspektyvas atsakingos pačios įmonės.

M. Staugaitienė, paklausta, kodėl smulkaus verslo vystymui pasirinko būtent Alytų, sakė, jog tai padarė vedina patriotiškumo, nes dzūkai esą turi kažką daugiau už kitus. „Kai širdyje jauti, kuris miestas yra tavo, tai nekyla klausimų, kur tu registruosi savo įmonę, gyvensi ir leisi laisvalaikį“, – sakė „Viecinio“ įkūrėja. Anot jos, nors regionuose žmonės ir daro daug ką kitaip nei didmiesčiuose, tačiau būtent tai, savas bei išskirtinis identitetas ir prideda regionams žavesio.

Anot vicemerės D. Kitavičienės, verslas yra labai svarbu, tačiau svarbios ir nevyriausybinės organizacijos, kurių šiandien Alytaus rajone yra per 60. Būtent jos, nors atrodo stengiasi tik dėl savo teritorijos, tačiau bendrai prisideda kuriant patrauklią aplinką regione, kurios reikia ir verslui.

„Ne visi gali būti verslininkais, sugebėti uždirbti pinigus. Šias galimybes dar gerokai pristabdo tas mūsų konservatyvumas, saugumo jausmo ieškojimas, baimė rizikuoti, investuoti“, – įsitikinusi Alytaus rajono savivaldybės vicemerė.

„Atsakingas požiūris“ – DELFI iniciatyva, kuria siekiama pažinti ir įvertinti prie tvarios plėtros ir darnaus vystymosi prisidedančias įmones, padedančias augti Lietuvos infrastruktūrai, švietimui, kultūrai, besirūpinančias aplinkosauga, socialine apsauga ir progresu.

Diskusija Alytuje „Atsakingas požiūris“ pradėjo kelionę po Lietuvą, kurios metu lankysis skirtinguose regionuose ir diskutuos apie tai, kuo ir kaip gyvena vietinis verslas, su kokiais iššūkiais susiduria ar kokias galimybes išnaudoja. Alytus buvo pirmoji „Atsakingo požiūrio“ stotelė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *