Pirmosios žiemos aukos: kelininkams – bauda, moteriai – kaulo lūžis

Šaligatvius prižiūrintiems kelininkams vakarykštė lijundra ir plikledis pažėrė finansinių pamokų. Viena įmonė gavo 400 eurų baudą už laiku nepabarstytus slidžius pagrindinius miesto šaligatvius. Nepaisant to, aukų neišvengta. Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės medikų pagalbos prireikė kaulo lūžį patyrusiai moteriai.

Moteris dėl lūžio kreipėsi į ligoninę

Trečiadienį apie 9 val. ryto nepabarstytų ir slidžių pagrindinių šaligatvių nuotraukomis socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi ir portalas „Dzūkijos veidas“. Kaip vėliau paaiškėjo, į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių vakar vakare kreipėsi viena moteris, kuri ryte griuvo ant slidaus šaligatvio ir susižalojo. Kaip teigė ligoninės direktoriaus pavaduotojas Dmitrij Kačiurin, jai buvo nustatytas čiurnos kaulo lūžis. Ant slidaus šaligatvio eidama ryte į darbą paslydo ir viena valstybės tarnautoja. Laimei, sunkių sužalojimų ji išvengė.

Reaguodami į gautus skundus ir kreipimusis, Alytaus miesto savivaldybės atstovai patikrino miesto šaligatvius ir nustatė, kad viena įmonė pažeidė sutartyje nurodytus punktus, numatančius kaip greitai įmonė turi sureaguoti į besikeičiančias oro sąlygas ir iki kada turėtų būti pabarstyti šaligatviai.

„Alytaus miesto savivaldybė nesėdi sudėjusi rankų, o aktyviai stebi situaciją mieste ir jau 9 val. ryte įmonei už netinkamą šaligatvių priežiūrą buvo išrašyta 400 eurų bauda. Ačiū, kad rūpinatės miestiečių saugumu“, – sureaguodamas į portalo „Dzūkijos veidas“ socialiniame tinkle pasidalintas slidžių šaligatvių nuotraukas rašė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Kaip teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė, nepabarstyti buvo pirmo lygio (esantys prie pagrindinių miesto gatvių) šaligatviai. „Mūsų darbuotojai 8 val. ryto išėjo į patikrinimą. Slidūs buvo šaligatviai prie poliklinikos, miesto centre. Tiksliai negaliu pasakyti, nes vietų buvo daug.  Lyti pradėjo apie 6 val. ryto, o dėl šalčio iš karto susidarė plikledis. Įmonės į oro sąlygas turi reaguoti iš karto. Pabarstyti viso miesto iš karto neįmanoma, todėl labai svarbu turėti planą ir pirmiausia pradėti barstyti pagrindinius šaligatvius ir gatves“, – sakė vedėja.

Sutartyje – konkretūs reikalavimai

Pagal sutartyje nurodytus punktus, pirmo lygio šaligatviai turi būti nuvalyti iki 8 val. ryto. Dienos metu, esant snygiui, ant dangos gali būti sniego sluoksnis: purus, ne storesnis kaip 3 cm, prispaustas ne storesnis kaip 2 cm. Esant lijundrai ir slidžiai dangai, pabarstoma smėlio ir druskos mišiniu ne vėliau kaip per 1 val., kai atsiranda šie reiškiniai. Perėjos prie gatvių atkasamos (kad sniego volas netrukdytų eiti pėstiesiems) rankiniu ar mechanizuotu būdu po kiekvieno gatvių valymo (taip pat valomos ir salelės esančios prieš žiedus ir skiriamosiose juostose).

Antro lygio šaligatviai turi būti nuvalyti iki 10 val., poilsio ir švenčių dienomis – iki 11 val. Dienos metu, esant snygiui, ant dangos gali būti sniego sluoksnis: purus, ne storesnis kaip 4 cm, prispaustas ne storesnis kaip 3 cm. Esant lijundrai ir slidžiai dangai, pabarstoma smėlio ir druskos mišiniu ne vėliau kaip per 3 val., kai atsiranda šie reiškiniai. Perėjos prie gatvių atkasamos (kad sniego volas netrukdytų eiti pėstiesiems) rankiniu ar mechanizuotu būdu po kiekvieno gatvių valymo (taip pat valomos ir salelės esančios prieš žiedus ir skiriamosiose juostose).

Už pirmo ir antro lygio šaligatvių, aikščių, skverų (perėjų) tvarkymo, priežiūros žiemos periodu reikalavimų ir terminų pažeidimus bauda 400 Eur.

Darbus perims savivaldybės įmonė

Prieš daugiau nei dvi savaites po netikėto antrojo Alytaus mero N. Cesiulio apsilankymo bendrovėje „VSA Vilnius“, viešai buvo pareikšta apie sutarties nutraukimą su šia įmone, mat ji nesureagavo į pirmąsias miesto vadovo pastabas dėl nepasiruošimo žiemai.

Kaip teigė P. Raškauskienė, buvo vykdomas skubus viešo pirkimo konkursas, skelbiamas visoms mieste veikiančioms, panašius darbus vykdančioms įmonėms: „Viską reikėjo suorganizuoti skubiai. Konkursą laimėjo viešoji įstaiga „Alytaus infrastruktūra“, kuri darbus perims nuo gruodžio 10 dienos ir tęs iki kovo 31 dienos. Toliau skelbsime didįjį konkursą, kur galės ruoštis, jame dalyvauti ir kitos šalies įmonės.“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *