Vienas po kito Alytuje kylantys nauji pastatai – miesto renesansas?

Net ir didžiausi skeptikai pastebi pastaruoju metu Alytuje suaktyvėjusias naujų pastatų statybas. Nors šie metai joms išduotų leidimų skaičiumi, lyginant su praeitais, neišskirtiniai, tačiau vienas po kito dygstantys nauji ir modernūs pastatai – dažnam miestelėnui nepraslysta pro akis. Neabejotinai, bet koks statybų bruzdesys mieste – geras ženklas, o ar jis reiškia Dzūkijos sostinės renesansą – parodys laikas.

Šiemet Alytaus miesto savivaldybė jau išdavė 143 statybų leidimus. Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vyriausiojo specialisto Mariaus Palumicko teigimu, nėra ryškesnio suaktyvėjimo išduodant statybos leidimus nėra, tačiau ne visada tik gavus leidimą pradedami statybų darbai. „Kartais jie pradedami po metų ar vėliau, todėl statybų suaktyvėjimas ne visada sietinas su leidimų išdavimo skaičiumi“, – pažymėjo M. Palumickas.

Naujo pastato statybas už maždaug 1 mln. eurų Naujojoje gatvėje jau baigia bendrovė „Dzūkijos mediena“. Stikliniame dviejų aukštų pastate netrukus įsikurs įmonės administracija, bus įrengti garažai sunkiasvorei technikai, dalyje patalpų įsikurs nuomininkai.

Kitapus gatvės įrenginėjamas sandėliavimo pastatas.

Pramonės rajone, Fortų gatvėje, veiklą jau vykdo 4 ha sklype nesenai pastatyta „Kauno grūdų“ greitai paruošiamų maisto produktų gamykla. Apie 60 proc. naujojo fabriko produkcijos yra gaminama pagal specialų užsakymą ir eksportuojama į kitas Europos šalis.

Prieš beveik metus Alytaus stiklo paketų gamintoja bendrovė „Glass LT“ atidarė naują 9 tūkst. kvadratinių metrų ploto gamyklą, kurios statybos atsiėjo atsiėjo 4 mln. Eur. Dar 5,2 mln. eurų investuota į naujos kartos gamybinę įrangą bei informacijos ir valdymo sistemas. Bendrovė „Glass LT“ gamina įvairius stiklo paketus: nuo vienos kameros skaidraus stiklo paketų iki didelių matmenų vitrinų ir sudėtingų struktūrų gaminių.

Netrukus Pramonės rajone iškils bendrovės „Lanksti linija“ produkcijos milžiniškos sandėliavimo patalpos, jų statybos jau prasidėję.

Naujas produkcijos sandėliavimui skirtas patalpas Putinų g. 33 kitąmet pradėti planuoja bendrovė „Rivona“, užsiimanti pieno produktų bei vaisių ir daržovių konservų gamyba. Bendrasis priestato plotas bus apie 1 tūkst. 800 kvadratinių metrų, jame bus sandėliuojami įvairūs maisto produktai. Jis projektuojamas vietoje senosios produkcijos krovos rampos vietoje ir bus sujungtas su dabartiniu gatavos produkcijos sandėliu. Bankrutavusios Alytaus pieninės teritorijoje „Rivona“ įsikūrė prieš 15 metų.

Tiesa, statybų netrūksta ne tik miesto pakraščiuose ar Pramonės rajone.

Netoli Alytaus sporto ir rekreacijos centro, Raudonkalnio gatvėje, jau pradėtos viešojo maitinimo ir pramogų pastato statybos. Jų pabaiga planuojama kitų metų pabaigoje. Dviejų aukštų pastatas bus 8 metrų aukščio, su baro, poilsio, pramogų ir lauko baldų erdvėmis, sale, tambūru, virtuve bei patalpa maisto pardavimui, išsinešimui.

Ulonų gatvėje, šalia Škodos centro, taip pat jau iškilo naujas pastatas, kuriame bus vystoma prekyba.

Miesto centre, šalia Alytaus kolegijos informacijos ir ryšių technologijų fakulteto bei Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos pastato, netrukus bus baigtas 625 kvadratinių metrų ploto, keturių aukštų daugiabutis su mansarda. Jo paskirtis bus ne tik gyvenamoji, tačiau ir komercinė –  su verslui pritaikytu pirmu aukštu.

Pulko gatvėje, priešais Adolfo Ramanausko-Vanago gimnaziją, pradėtos naujos beveik 400 kvadratinių metrų ploto odontologijos klinikos statybos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *