Alytus palaipsniui mažins plastiko naudojimą mieste

Asociatyvi nuotr.

Alytaus miesto savivaldybė, atsižvelgdama į plastiko gaminių daromą žalą gamtai, palaipsniui mažins plastiko naudojimą mieste. Pagrindinis tikslas yra sumažinti ir su laiku visiškai uždrausti plastikinių gaminių naudojimą renginių metu.

Pakeitus Renginių organizavimo taisykles yra numatyta, jog organizatoriai turi užtikrinti, kad į renginio teritoriją nebūtų įsinešami alkoholiniai ar kiti gėrimai, nebūtų vartojami narkotikai, kitos psichotropinės medžiagos, nebūtų naudojami vienkartiniai plastikiniai indai, o renginio metu susidariusios pakuočių ir maisto atliekos būtų rūšiuojamos ir surenkamos atskirai pastatant konteinerius ar taikant kitokias jų surinkimo priemones. Siekiant mažinti plastiko atliekas prekybos centrai bus raginami atsisakyti vienkartinių plastikinių maišelių. Atkreipdamas dėmesį į plastiko daromą žalą gamtai vienas iš didžiųjų prekybos centrų plastikinių maišelių visoje Lietuvoje atsisako jau nuo 2020 metų. Šalia taromatų planuojama statyti rūšiavimo konteinerius.

Alytaus miesto savivaldybė skatindama centralizuotai tiekiamo geriamojo vandens vartojimą kartu su UAB „Dzūkijos vandenys“, inicijuos vandens gertuvių gaminimą ir platinimą miesto švietimo įstaigoms, gyventojams ir miesto svečiams. Bendradarbiaudama su UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centru, čia esančiose atliekų surinkimo aikštelėse, planuoja inicijuoti  daugkartinio naudojimo maišelių, gaminamų iš tekstilės atliekų, gamybą bei platinimą miesto gyventojams.

Europos Sąjungos taryba š. m. gegužės 8 d. priėmė Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą „Dėl tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo“, kurioje nustatyta, kad nuo 2021 m. ES uždrausta parduoti ir naudoti vienkartinius plastikinius daiktus, tokius kaip vienkartiniai stalo įrankiai, lėkštės, puodeliai, stiklinės, gėrimų šiaudeliai ir pakeliai, ausų krapštukai bei balionų lazdelės. Vienkartiniai plastikiniai gaminiai paprastai yra skirti naudoti tik vieną kartą arba trumpą laikotarpį, o po to yra išmetami. Išmesti vienkartiniai indai labai teršia aplinką, gamtą, vandenis, o žmonės per maisto grandinę plastiką suvalgo.

„Vykdydama direktyvą ir atsižvelgdama į tai, kad masinių renginių metu susidaro dideli ekosistemoms kenksmingi vienkartinių plastikinių indų atliekų kiekiai, Alytaus miesto savivaldybė prisijungė prie Neringos savivaldybės pradėtos įgyvendinti iniciatyvos „NE plastiko bangai“. Šia iniciatyva siekiama mažesnio atliekų susidarymo, mažesnės žalos bei taršos gamtai. Tam pasiekti taisomi seni daiktai, rūšiuojamos ir kompostuojamos šiukšlės, apsiperkant naudojama daugkartinė tara ir maišeliai, vengiama pirkti supakuotų daiktų“,– teigia Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vida Mačernienė.

Tikimės, jog kiekvienas alytiškis apgalvos plastiko mažinimo būdus ir pradės plastikinius gaminius keisti daugkartinio naudojimo gaminiais.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *