Įspūdingai prasidėjo tarptautinis teatrų festivalis COM•MEDIA

Alytus aukštai kelia scenos meno vėliavą. Aidint Taiko būgnams, šviesų ir fejerverkų nušviestas prasidėjo VIII tarptautinis teatrų festivalis COM•MEDIA. Dvi savaites, lapkričio 8 – 24 dienomis, vykstantis festivalis pristato daugiau kaip 15 spektaklių ir suteikia galimybę pamatyti Lietuvos, Meksikos, Estijos, Rumunijos teatruose sukurtus spektaklius.

„Koks atidarymas!“

Teatrų festivalis COM•MEDIA, išlaikęs tradiciją, atidarymą skelbė Rotušės aikštėje, kur skambėjo svečių iš Japonijos Taiko būgnų grupės koncertas. Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė pristatė festivalyje dalyvaujančius teatrus, kuriuos žiūrovams nuolat primins festivalio metu aikštės žibintus puošiantys cilindrai.

„Lapkritis – tas mėnuo, kuomet visas Alytus kvėpuoja, gyvena teatru. Tomis emocijomis, tais įspūdžiais, kuriuos suteikia teatrų festivalis.“, – kalbėjo teatro vadovė, kartu su festivalio globėja Alytaus miesto vicemere Jurgita Šukevičiene paskelbusi festivalio COM•MEDIA pradžią.

„Koks atidarymas!”, – įspūdžiais dalijosi aikštėje susirinkę žmonės ir kiekvienas rado jam labiausiai patikusį akcentą.

Teatras kviečia nebijoti į pasaulį žvelgti drąsiai, teatras gali būti įrankiu, keičiančiu pasaulį. Todėl festivalio atidarymo vakare atidengtas apverstas mūsų miesto pavadinimas ALYTUS, tai tarsi skatinimas atviru, plačiu žvilgsniu stebėti vykstančius procesus ir reaguoti į juos.

Spalvina programa

O festivalio COM•MEDIA programa šiemet itin įdomi ir spalvinga. Į festivalį atvyksta daugelis Lietuvos teatrų bei svečiai iš užsienio. Prasiplėtus festivalio geografijai sulauksime teatrų iš Rumunijos, Tonio Bulandros teatras rodys spektaklį„Otelas“, Estijos Piip jaTuut teatras atveža „Hamletą“, režisierė ir atlikėja iš Mekiskos Gabriela Munos parodys itin nuotaikingą spektaklį „Galbūt, galbūt quizas“, o trupė DonGnu iš Danijos pristatys judesio spektaklį „ M.I.S. – all night long“. Beje, pastarojoje dirba ir alytiškis aktorius Petras Lisauskas.  Tai unikali galimybė pamatyti  šiuos spektaklius,  juolab, kad kai kurie jų pirmą kartą rodomi Lietuvos teatro scenoje.

Dažnai teatro darbuotojai išgirsta klausimų ir žiūrovų nerimo dėl kalbos barjero, tačiau, kaip sako Inesa Pilvelytė „noriu nuraminti žiūrovus. Spektakliuose, kuriuose bus naudojama verbalinė kalba – bus vertimas arba spektaklio pristatymas. Kiti spektakliai bus suprantami tiesiog iš to, kas vyksta scenoje“.

Šiemet žiūrovai turės galimybę po spektaklio susitikti su kūrėjais, kūrybinės grupės nariais ir išgirsti jų mintis bei padiskutuoti.

Festivalyje pirmą kartą laukiama tiek daug meno žmonių: režisierių, festivalių organizatorių, žurnalistų, rašančių teatro tema. Atvyko svečiai iš Vokietijos, Serbijos, Sakartvelo, Vengrijos, Irano, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos. „Penkias dienas vyks kontaktų mugė, apžvelgsime lietuviško teatro vitriną, kalbėsime apie gastrolių galimybes“, – sako teatro vadovė.

Renkame geriausius

Teatrų festivalis COM•MEDIA kasmet renka geriausius. Geriausią spektaklį, geriausią režisierių, geriausią aktorę, geriausią aktorių išrinks speciali festivalio komisija, kuriai šiemet vadovauja teatrologė Rasa Vasinauskaitė. Komisijoje taip pat dirba Alytaus miesto teatro meno vadovė Andra Kavaliauskaitė, laikraščio „Alytaus naujienos“ žurnalistė Saulė Pinkevičienė, radijo stoties FM99 vadovas Liudas Ramanauskas, bendruomenės nariai Rūta ir Oganes Arakėlian. Publika išrinks labiausiai jai patikusį spektaklį, todėl žiūrovus kviečiame nepamiršti į balsavimo urną įmesti spektaklio, kuris jums patiko, bilietą. Nugalėtojai bus paskelbti lapkričio 24 d. iškilmingo festivalio uždarymo metu,

Tarptautinis teatrų festivalis COM•MEDIA – tai šventė Alytaus teatrui, jo žiūrovui ir pačiam miestui. Prie jo finansavimo prisideda Lietuvos kultūros taryba, Alytaus miesto savivaldybė, verslo partneriai.

Bilietus į festivalio renginius galite įsigyti teatro kasoje arba www.tiketa.lt. Daugiau www.commediafest.lt ir www.alytausteatras.lt

Nuotraukos : Miško Motė

Alytaus miesto teatro informacija

Vienas komentaras apie “Įspūdingai prasidėjo tarptautinis teatrų festivalis COM•MEDIA

  1. Džiugu, kad Alytuje kultūra klesti, dabar ir savam mieste galima pamatyti į vairių renginių ir spektakliai, miuziklai, net operetės, pirmą kartą Alytuje žiūrėjau operetę Silva, nuostabu! O teatre spektaklių įvairovė, pasirinkimas didelis ir nereikia važiuoti į didmiesčius čia visko pakanka, o kiek koncertų, ir baletai praeitais metais vyko ir taip renginių daug, ir jaunimui tikrai yra kur pramogauti, kultūros lygmuo stiprus, labai stipri, kompetetinga teatro direktorė, aktyvi ir kultūros centro direktorė, jauki salė, aš džiaugiuosi,kad Alytus bus kultūros sostinė to vertas, aš didžiuojuosi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *