Teismo sprendimas pakabino ant plauko LEZ planus?

Vilniaus apygardos teismas priėmė Alytaus aeroklubui palankų sprendimą, kuriuo neteisėtu pripažintas ir panaikintas Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vienašališkas žemės panaudos sutarties nutraukimas su Alytaus aeroklubu. Tai reiškia, kad Aeroklubas ir toliau turi teisę pagal panaudos sutartį naudotis dabar Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai priklausančia aerodromo žeme. Tačiau, kaip šis sprendimas pakreips Alytaus miesto valdžios užmojus aerodromo teritorijoje steigti Laisvąją ekonominę zoną (LEZ) ir kokia pozicija dabar bus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos?

2010 metų birželį pasirašyta valstybinės aerodromo žemės panaudos sutartis su Alytaus aeroklubu buvo nutraukta prieš daugiau nei pusantrų metų. Pagal ją sklypu klubas galėjo naudotis 68 metus.

Šią savaitę priimtas Vilniaus apygardos teismo sprendimas – jau antrasis palankus Alytaus aeroklubui. Prieš daugiau nei metus tokį pat sprendimą priėmė ir Vilniaus miesto apylinkės teismas, o NŽT jį apskundė aukštesnei instancijai.

NŽT dar turi galimybę apskųsti sprendimą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Ar tarnyba ryšis šiam žingsniui, kol kas nėra aišku, nes jos atstovai tvirtino, kad dar nėra susipažinę su Vilniaus apygardos teismo sprendimu ir kol kas jokio komentaro šia tema pateikti negali.

Alytaus aeroklubo bendruomenė tokiu teismo sprendimu džiaugiasi, o klubo vadovas Kęstutis Urbanavičius įsitikinęs, kad kova dar nebaigta ir sudėti ginklų neketina: „Tai teisingas sprendimas, kitu atveju nebūtume kreipęsi į teismą. Jautėme, kad daromi neteisėti sprendimai. Patys NŽT atstovai išsireiškė, kad iš miesto valdžios buvo daromas spaudimas dėl žemės nuomos panaudos pagrindais nutraukimo. Jau ne vienerius metus stebime politikų, verslo grupių suinteresuotumą tuo 100 hektarų. Manau, kad ir toliau bus ieškoma priemonių, būdų, kaip kažką padaryti, prisidengiant darbo vietų steigimu. Tačiau tai neteisėta, nes net neturint savo nuosavybės į žemę, jau svarstoma dėl LEZ steigimo.“

Pasiteiravus, ar aeroklubas turi kokių nors planų plėsti veiklą, investuoti, K. Urbanavičius patikino, kad dabar tiesiog toliau vykdys savo veiklą, o dėl jų išplėtimo, investicijų pritraukimo turėtų prisidėti savivaldybė. Tačiau vadovas pabrėžė, kad jokių būdu šioje teritorijoje neturėtų būti kuriama pramonė.

„Juk viskas yra padaryta – parengtas detalusis aerodromo planas, yra išdėstyta, ką reikėtų pastatyti, įrengti, yra ir vizija, tačiau niekam tai neįdomu. Paprasčiau jiems sunaikinti aerodromą ir išparceliuoti jį atskirais sklypais“, – kalbėjo K. Urbanavičius.

Jis negailėjo kritikos vietinei valdžiai ir dėl peticijos, kuria nepritariama aerodromo naikinimui ir jo teritorijoje LEZ steigimui. „Jeigu valdžiažmogiai nesiskaito su visuomenės išsakyta nuomone – 2029 parašais per trumpą laiką, tai mes privalome ginti jų poziciją ir ketiname kreiptis į teisėsaugą. Kito būdo bendrauti su valdžia nėra“, – vylėsi K. Urbanavičius.

Kaip šis teismo sprendimas keis Alytaus miesto valdžios svarstymus šioje teritorijoje steigti LEZ, teiravomės Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio: „Atsakyti galėsime vėliau, nes planuojame kitą savaitę patys vykti į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją arba Alytuje lankysis pats ministras. Susitikimo metu ir aptarsime šį klausimą, nes tiek žemė, tiek pastatai priklauso šiai ministerijai. Tik jos atstovai turi teisę priimti vienokį ar kitokį sprendimą, o kol kas sunku ką nors komentuoti.“

Kol kas, kokį sprendimą ketina priimti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai ir kokia jų pozicija teismo sprendimo atveju, atsakymo taip pat nėra.

2 komentarai apie “Teismo sprendimas pakabino ant plauko LEZ planus?

  1. Jei ne “Alytaus piliečių” gudručiai, kurie pradėjo visą šitą aerodromo naikinimo procesą, miestas galėtų toliau vystyti ir modernizuoti jau 80 metų turimą infrastruktūrinį objektą. Mes turim – bet naikinam. Suvalkiečiai neturėjo – bet jau turi ir netoli esančius konkurentus įvairiausias būdais naikina. Negi Alytaus valdžia tokia trumparegė ? O gal giminių ar švogerių Suvalkijoje turi ?

  2. Labai rimti argumentai: mes turim detalų planą, o dabar savivaldybė turi rasti pinigų investicijoms .:))) Mes naudosimės, o savivaldybė tegul investuoja…Man, kaip miesto gyventojui, nėra jokio noro, kad kelių skrajūnų poreikius tenkintų už mano į biudžetą sumokėtus pinigus. Jeigu sėdi apžergę šimtą hektarų valstybės turto, kurio vertė bent dvidešimt milijonų eurų, tai tegul daro tai efektyviai. Nesugeba patys – lai atlaisvina vietą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *