Alytiškiams kelionės viešuoju transportu kitąmet brangs

Alytaus miesto valdžia sugalvojo, kaip visuomeninio transporto paslaugomis besinaudojančius keleivius paskatinti bilietus įsigyti elektroniniu būdu – nuo kitų metų iki 90 centų branginti vienkartinio iš vairuotojo įsigyjamo bilieto kainą. Tokiam Alytaus miesto viešojo transporto organizavimo ir kontrolės komisijos pateiktam siūlymui ketvirtadienį pritarė Alytaus miesto taryba. Be to, nuo kitų metų bus įdiegta ir dar viena naujovė – terminuoti savaitiniai bilietai.

Skatins bilietus pirkti internetu

Alytaus miesto viešojo transporto organizavimo ir kontrolės komisija rugpjūtį vykusiame posėdyje, išanalizavo už parduotus bilietus gaunamas vežėjų pajamas ir prognozavo, kad keleivių vežimo paslaugos (be elektroninio bilieto paslaugos) dotacija bus apie 16 proc. Taip pat komisija atkreipė dėmesį į keleivių įpročius perkant bilietus. Vienkartinius bilietus pas vairuotojus įsigijo 47 proc. keleivių.

Siekiant sumažinti dotacijas, komisija inicijavo grafikų optimizavimą, tačiau pabrėžė, kad daugiau mažinti reisus netikslinga, nes blogėtų paslaugos kokybė ir neužtikrintų keleivių srautų nuvežimo reikiamu metu. Komisija nutarė siūlyti tarybai padidinti keleivių vežimo kainą, taip pat įdiegti naują bilietų rūšį – terminuotą savaitinį bilietą.

Vienkartinio bilieto, parduodamo pas vairuotoją, kainos padidinimas skatina keleivius rinktis elektroninį vienkartinį bilietą arba terminuotus bilietus, o tai sudaro galimybes greičiau aptarnauti įlipančius keleivius, todėl autobusų tvarkaraščiai gali būti greitesni. Septynių dienų bilietas esą leistų pigiau važiuoti keleiviams, važiuojantiems bent du kartus per dieną, tačiau neturintiems poreikio įsigyti mėnesinį bilietą (pvz. dirbantiems savaitėmis ar slenkančiu grafiku). Bilietų kainos autobusuose siūlomos didesnės, tuo tikslu, kad skatinti keleivius bilietus įsigyti el. būdu, nes vairuotojui yra daug pildymo variantų, o tai labai įtakoja stovėjimo stotelėse laikui, trukdo kitiems keleiviams, lėtina autobuso pravažiavimo maršrutu greitį ir išderina tvarkaraščius.

Alytaus mieste įsigyti bet kurios rūšies bilietą galima ne tik elektroniniu būdu, bet ir autobusuose bei klientų aptarnavimo centre autobusų stoties kasose. Šią galimybę turi tik Alytaus miesto keleiviai ir tai yra labai patogu, nes nereikia specialiai atvykti į konkrečią bilietų platinimo vietą.

Tikėtina, esant panašiam keleivių ir pravažiuojamų kilometrų skaičiui siūlomas bilietų kainų padidinimas leistų sumažinti dotaciją vežėjui apie 150 tūkst. Eur .

Kiek kainuos bilietai kitąmet?

Perkant vienkartinį bilietą su nemokamu persėdimu internetu ar autobusų stotyse jis kainuos dešimčia centų daugiau nei iki šiol (bus 70 centų.) Taip pat perkant vienkartinį, 35 centus tebekainuojantį bilietą iš vairuotojo už pusę kainos jis kainuos 45 centus, o su 80 procentų nuolaida 14 centų tebekainuojantis bilietas atsieis 18 centų. Įsigyjant vienkartinius bilietus su nuolaida stotyse ar internet, kainos atitinkamai bus mažesnės – 35 ir 14 centų su galimybe vieną kartą nemokamai persėsti.

Mėnesinis, be nuolaidų darbo dienų bilietas perkant iš vairuotojo kainuos 26 eurus, o internetu – 23 eurus, kai anksčiau atitinkamai kainavo 25 ir 22 eurus.

Mėnesinis, be nuolaidų kalendorinių dienų bilietas perkant iš vairuotojo kainuos 28 eurus, o perkant internetu – 25 eurus. Anksčiau šie bilietai atitinkamai kainavo 27 ir 24 eurus.

Naujos rūšies, be nuolaidos savaitinis bilietas perkant iš vairuotojo kainuos 10 eurų, o įsigyjant jį stotyse ar internetu – 8 eurus. Taikant 50 procentų nuolaidą kainuos 5 eurus perkant pas vairuotoją ir 4 – internetu. Su 80 procentų nuolaida – 2 eurai perkant pas vairuotoją, ir 1,60 euro internetu.

 

Alytaus miesto tarybos patvirtintos Alytaus viešojo transporto bilietų kainos nuo 2020 metų sausio 1 dienos:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *