Alytaus rajono ūkininkai – panikoje, valdininkai – skėsčioja rankomis

Alytaus rajono ūkininkai priversti tonomis pilti primelžtą pieną į kanalizaciją ar mėšlą, nes nebeturi kur jo dėti. Pasirodo, jog supirkėjai ir perdirbėjai neima pieno ne tik iš ūkininkaujančių gaisro paveiktoje teritorijoje, bet nenori jo ir iš šalia esančių vietovių ūkininkų. Panašu, jog Alytaus rajonas tampa „vizitine kortele“ supirkėjams nepriimti pieno.

Dėl to ketvirtadienį Alytaus rajono savivaldybėje įvyko ūkininkų susitikimas su ministerijų atstovais, Seimo nariais, Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovais, kitų įstaigų atstovais. Sausakimša posėdžių salė įrodė – problema rajone išties aktuali ir labiausiai „kirto“ pieno ūkiams, kurie jau per pirmąją savaitę patyrė daugiau kaip 60 tūkst. eurų nuostolių.

Tiesa, net ir po įvykusio susitikimo paaiškėjo, jog klausimų yra daugiau negu atsakymų, valdininkai nežino, kaip spręsti susidariusią situaciją, koją kiša ir biurokratinės priežastys. Priversti supirkėjus ar perdirbėjus imti pieną iš ūkininkų – sudėtinga, be to, iki šiol nėra aiškios užterštos teritorijos ribos, nes daugelio atliktų tyrimų rezultatų tebelaukiama. Vienintelis dokumentas, kuriuo remiamasi bent kiek užterštos teritorijos riboms apibrėžti, tai – Aplinkos ministerijos sudaryta teršalų sklidimo „vėjų rožė“.

Ja remiantis gaisro Alytuje labiausiai buvo paveikti 25 Alytaus rajono kaimai. Tai Butkūnai, Butrimiškiai, Daugirdėliai, Dubėnai, Dubiai, Geniai, Jasunskai, Jurgiškiai, Kaniūkai, Karklynai, Kelmanonys, Kriauniai, Laburdiškės, Likiškėliai, Likiškiai, Miklusėnai, Navickai, Radžiūnai, Raudonikiai, Rumbonys, Talokiai, Taukotiškės, Užubaliai, Zaidai ir Žaunieriškiai.

Tačiau susitikime pasigirdo kalbų, jog vadinamoji „vėjų rožė“ – ne riba, pieno nenorima supirkti ir iš tolimesnių kaimų.

Aplinkos ministerijos sudaryta teršalų sklidimo „vėjų rožė“

Pieno iš užterštos teritorijos ūkių nevartoti, neparduoti ir neperdirbti yra nurodžiusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, mat keliuose jų ištyrus pieną paaiškėjo, kad dioksinų nuodingosios medžiagos kiekis viršija normą. Pasak, tarnybos direktoriaus Dariaus Remeikos teigimu, kritiškiausia situacija yra Miklusėnuose, Geniuose ir Karklynuose. Užterštas pienas minėtose teritorijose rastas 7-iuose iš 12 mėginių.

Neatmetama, jog „pavojingos zonos“ ribos gali prasiplėsti, mat dar laukiama pieno tyrimų atsakymų iš tolimesnėse teritorijose esančių ūkių. Papildomi pieno tyrimai atliekami ir aplinkinėse vietovėse link Balbieriškio, Birštono, Punios.

Susitikime su Alytaus rajono ūkininkais dalyvavusi žemės ūkio ministro Andriaus Palionio patarėja Giedrė Pupšytė ramino, jog besikreipiantieji ūkininkai dėl patirtų nuostolių tikrai sulauks kompensacijų, tačiau procesas gali užtrukti.

Jo metu visiems ūkininkams, nesvarbu turintiems didesnę bandą ar vos vieną galvijų, buvo pasiūlyta vesti pieno apskaitą, kuri galėtų pagelbėti kreipiantis dėl kompensacijos ir įrodant, kad žala išties buvo patirta, seniūnijų seniūnai  ir kiti valdininkai įpareigoti pagelbėti gyventojams.

„Žalą ir jos dydžius reikės įrodyti, reikalingus dokumentus nukentėjusieji turi pildyti jau dabar ir atėjus laikui turės pateikti “, – pažymėjo sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis ir ragino vietos valdininkus padėti ūkininkams tvarkant nuostolius įrodančius dokumentus.

Tačiau susirinkusiems ūkininkams rūpėjo ne tik tai, bet ir kur dėti supirkėjų nepriimamą pieną, kaip ateityje bus vykdomas monotoringas, atliekami tyrimai, kada ir kokio dydžio kompensacijų gali tikėtis, kur dėl jų kreiptis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *