Pirmosios Alytaus pragaro skylės aukos: nukentėjo ugniagesiai ir teisėja

Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio „Facebook“ nuotrauka.

Ugniagesiai jau daugiau kaip savaitę kovoja su Alytų apėmusia, padangų perdirbimo gamykloje kilusia stichine, ekologine nelaime. Sunkus ir alinantis darbas pragaro skyle pramintoje gaisravietėje jau pareikalavo ir pirmųjų aukų – medikų pagalbos prireikė net keliems ugniagesiams. „Mūsų vyrai po truputį krenta. 4 ugniagesiams sutriko sveikata“, – taip vakarykščiame socialinio tinklo „Facebook“ Alytaus katastrofos dienoraštyje rašė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Ugniagesiams – išsekimas ir plaučių uždegimas

„Vieni jau tiesiog fiziškai palūžo, jiems nustatytas išsekimas, trūksta kalio, magnio. Kitiems – plaučių uždegimas. Vyrai. Nežinau, nei kaip Jums padėti, nei kaip paguosti. Tik žinokite, Jūs esate mūsų šviesa ir ateitis. Net mano keturmetis sūnus nebenori būti policininku. Jis nori būti gaisrininku.

Visų žmonių vardų siunčiu didžiausią palaikymą ir sakau AČIŪ. Šiandien Birštonas visiems ugniagesiams dovanoja visokius kvietimus į SPA procedūras. Labai nuoširdžiai norėčiau tikėti, kad jų pakaks sveikatai atitaisyti“, – vylėsi miesto vadovas.

Pirmasis atvejis, kai medikų pagalbos prireikė gaisravietėje dirbusiam 29-erių metų amžiaus ugniagesiui, buvo iš penktadienio į šeštadienį naktį, maždaug po 2 valandos. Ugniagesys buvo atvežtas į ligoninę, o suteikus pagalbą, buvo išleistas į namus.

Antradienį iš gaisravietės į ligoninę buvo atvežti dar du ugniagesiai. Vienas jų gaisravietėje neteko sąmonės, o kitam pasidarė silpna. Juos apžiūrėję medikai, nustatė dehidrataciją ir išsekimą. Vienas jų po apžiūros ir pagalbos suteikimo išleistas į namus, o kitas paliktas stebėti per naktį, tačiau ankstyvą rytą taip pat išleistas gydytis namuose. Ugniagesiai šiuo metu turi nedarbingumą.

Trečiadienį į ligoninę buvo atvežtas dar vienas ugniagesys, kuris gaisravietėje įsidūrė į koją. Suteikus pagalbą, išleistas į namus.

Antradienį į medikus kreipėsi dar du prie gaisravietės dirbę vyrai. Suteikus pagalbą, jie taip pat išleisti į namus.

Į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninę tos pačios dienos vakare dėl galimo apsinuodijimo užterštu oru kreipėsi ir viena Dzūkijos sostinės teisėja. Ji buvo paguldyta į ligoninės Neurologijos skyrių. Teisėja skundėsi ūmiu galvos skausmu. Neoficialiais duomenimis, apsinuodyti ji galėjo būdama darbo vietoje, kur vėdinimo sistema nebuvo išjungta.

Akmuo – ir į Verygos daržą?

Kaip teigė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Dmitrij Kačiurin, į ligoninę dėl apsinuodijimui būdingų požymių – galvos skausmo, svaigimo, pykinimo – kreipėsi ir daugiau gyventojų. Tarp jų buvo ir netoli gaisravietės esančių įmonių darbuotojai, ir labiausiai teršalų paliestų teritorijų gyventojai, bei atokiau nuo gaisro židinio esančių Alytaus rajono gyvenviečių žmonės.

„Deja, bet užtikrintai tvirtinti, kad tuos pacientų negalavimus sukėlė būtent apsinuodijimai užterštu oru, jame esančiais kancerogenais, mes negalime. Ligoninėje tyrimai, siekiant nustatyti nuodingų medžiagų koncentraciją kraujyje ar šlapime, neatliekami. Juos atlieka tik Vilniuje, Kaune ar kituose didmiesčiuose esančios toksikologijos klinikos“, – teigė pavaduotojas.

D. Kačiurino nuomone, įtarus, kad pacientas galėjo apsinuodyti, ekstremalios situacijos atveju pravartu būtų jų mėginius siųsti tyrimams į laboratorijas, siekiant tiksliai nustatyti, ar negalavimai išties susiję su apsinuodijimais kancerogenais. Pavaduotojas pabrėžė, kad kol kas akivaizdžių įtarimų dėl apsinuodijimo atvejų nebuvo. Be to, ekstremalios situacijos atvejais ligoninės personalui reikalingos veiksmų rekomendacijos, susidūrus su galimais ekstremalios situacijos padariniais pacientams. Tačiau tokius veiksmus sukoordinuoti turėtų atsakingi aukščiausios šalies valdžios organai ir tam turėtų būti skirtas finansavimas iš valstybės biudžeto.

Tikriausiai šiuo Alytaus ekstremalios situacijos atveju akmuo sviestas galėtų būti ne tik į visuomenės dėl neveiksnumo plakamos vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, bet ir į gaisravietėje praėjusios savaitės pabaigoje apsilankiusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos daržą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *