Buvusio mero „darbai“ pasivijo po dešimtmečio – savivaldybei kainuos pusę milijono

Č. Daugėla. Dzūkijosveidas.lt nuotr.

Alytaus miesto savivaldybė Ekonomikos ir inovacijų ministerijai privalės grąžinti 484 424,70 tūkst. eurų išmokėtų Europos Sąjungos fondų lėšų. Šią sumą į ministerijos sąskaitą savivaldybei teks pervesti dėl Daugiafunkcio pramogų ir sporto komplekso (Alytaus sporto arenos) projekto Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų, vykdant rangos darbų sutartį.

Prieš dešimtmetį, Dzūkijos sostinę valdant merui Česlovui Daugėlai, savivaldybė vykdė Daugiafunkcio pramogų ir sporto komplekso statybos darbų pirkimą ir su bendrovėmis „Struktūra“ ir „Arauša“, veikiančiomis jungtinės veiklos pagrindu. Sutarties terminas – 2012 m. pabaiga, o atliktų rangos darbų vertė 27 185 471,09 litų.

Viešųjų pirkimų tarnyba, 2012 m. atlikusi patikrinimą, nustatė, kad Alytaus miesto savivaldybė, leidusi bendrovei „Struktūra“ rangos sutarties vykdymui pasitelkti subrangovą bendrovę „Kortas“, valdytą tuomečio mero Č. Daugėlos šeimos, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme numatytus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus, kadangi sutartyje „Kortas“ nebuvo nurodytas kaip subrangovas, o naujų subrangovų pasitelkimas sutarties vykdymo metu prilyginamas sutarties sąlygų keitimui, dėl kurių perkančioji organizacija, t. y. savivaldybė, privalėjo kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą.

Po Alytaus miesto savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos atlikto patikrinimo, 2010 m. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų pažeidimų panaudojant lėšas Alytaus daugiafunkcio pramogų ir sporto komplekso rekonstrukcijai, kuris, nesant padarytos baudžiamosios veikos, nutrauktas 2016 m. lapkričio mėnesį.

2016 m. Lietuvos verslo paramos agentūraׅ, atlikusi pažeidimo tyrimą konstatavo, kad projekto išlaidos pagal rangos sutartį yra patirtos, pažeidžiant Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos teisės aktus, pateikė siūlymus Ūkio ministerijai susigrąžinti ES fondų lėšų dalį – 480 424, 70 Eur. Tuometinis ūkio ministras išleido įsakymus, pagal kuriuos iki 2017 m. kovo 27 d. projekto vykdytojas privalėjo grąžinti minėtą išmokėtų lėšų dalį į tuomet dar Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos sąskaitą.

Nuo 2017 m. pradžios Alytaus miesto savivaldybė bylinėjosi teismuose, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šių metų spalio priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį ir Alytaus miesto savivaldybei Ekonomikos ir inovacijų ministerijai teks grąžinti beveik 500 tūkst. Eur sumą.

Portalas „Dzūkijos veidas“ primena, šių metų gegužę, išnagrinėjęs Alytaus statybų bendrovės „Kortas“ pateiktus finansinės veiklos rezultatus ir informaciją apie valdomą turtą, Kauno apygardos teismas nusprendė iškelti jai bankroto bylą. Į tesimą dėl bankroto bylos iškėlimo kreipėsi pati bendrovė.

Vienas komentaras apie “Buvusio mero „darbai“ pasivijo po dešimtmečio – savivaldybei kainuos pusę milijono

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *