Rolandas Juonys: „Esu už žmonių viešo intereso gynimą, o ne miesto“

Panašu, kad skubios spaudos konferencijos Alytaus miesto savivaldybėje tapo vizitine naujosios valdžios kortele. Dar pirmadienį miesto merui Nerijui Cesiuliui prabilus apie galimus neskaidrumus žemės sklypų grąžinimo procedūrose ir dabartinio administracijos direktoriaus Rolando Juonio galimas sąsajas su šiuo reikalu, šiandien žurnalistus sukvietė ir pats administracijos vadovas.  Įdomu tai, kad spaudos konferencija surengta kaip tik tada, kai miesto vadovas kelioms dienoms išvyko į komandiruotę užsienyje.

Tiesa, R. Juonys šią savaitę taip pat turėjo vykti į mokymus užsienyje, tačiau meras N. Cesiulis jo neišleido.

„Pasikviečiau jus visus, kad galėčiau pakomentuoti susidariusią situaciją kai Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) buvo perduota informacija apie visus suformuotus sklypus Alytaus mieste“, – taip spaudos konferencijos tikslą  formulavo R. Juonys.

Pasak jo, savivaldybių administracijos direktoriai buvo įpareigoti suformuoti sąrašus teritorijų, sklypų, kurie bus teikiami žmonės neatlygintinam perdavimui, taip pat iki 2019 metų sausio 1 dienos paruošti projektavimo dokumentus. „Faktas, kad visi šie darbai praėjusioje administracijos kadencijoje vėlavo ir nebuvo padaryti. Aš patikrinau sklypus, kurie suformuoti ir paruošti grąžinimui. Buvau nuvykęs į Pabalių gatvę, kur sklypai suformuoti pelkėtoje vietoje, taip pat lankiausi Subartonių gatvėje, kur dalyje sklypų įbetonuoti betono stulpai, o viename jų net palaidotas mazutas. Buvau nuvykęs į žirgų gatvę, kuriuose stovi neregistruoti statiniai. Tokie sklypai negali būti grąžinami žmonėms. Dirbdamas per tokį trumpą laiką, gavau keletą žmonių skundų. Jie piktinosi grąžintų sklypų kokybe. Tai nedaro prestižo mums kaip savivaldybei“, – kalbėjo R. Juonys.

Jis pabrėžė, kad jokie teisės aktai jam nesuteikia teisės rinkti, kuriuos sklypus grąžinti, o kuriuos pasilikti ir visi suformuoti sklypai turi būti perduoti NŽT, kuri ir sprendžia, kurie jų tinkami grąžinimui.

„Esu kaltinamas, jog atidaviau žmonėms sklypus, o tai netiesa. Aš tik perdaviau informaciją valstybinei institucijai, o ne privačiam asmeniui. Norėčiau, kad į šį sklypų grąžinimo procesą pažiūrėtume kiek kitomis akimis. Kituose miestuose yra pateikiami įvairios paskirties sklypai ir tik įstatymai numato, kokio dydžio ir paskirties sklypą žmonės gali atgauti. Alytus – ne išimtis. Aš nenorėjau tęsti blogos tradicijos, kurią sukūrė buvęs administracijos direktorius Vytautas Jastremskas ir nesiruošiu laikyti stalčiuje nė vieno sklypo. Tegul sprendžia NŽT dėl jų tinkamumo arba ne“, – kalbėjo administracijos vadovas.

Jis paneigė ir pasakymus, esą tokie jo veiksmai sukėlė finansinių nuostolių miestui. Jis retoriškai klausė, kas yra svarbiau – miestas ar žmonės: „Sovietmečiu iš žmonių buvo atimtos žemės, pastatai, namai, neįvertinus viso turto, vertės. Ar jie neturi teisės atgauti bent dalelę turto, kurį jie prarado dėka okupantų?“

R. Juonys teigė palaikantis mero N. Cesiulio žingsnį kreiptis į prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo, tačiau, jo nuomone, šiuo atveju viešasis interesas yra ne miesto, o žmonių teisė atgauti nors dalį turto ir šioje šalyje jaustis oriai.

Pasak jo, ir įvardintos perduotų sklypų sumos, yra niekuo nepagrįstos ir viso labo tai tėra politikavimas. „Esu įsitikinęs, kad meras yra suklaidintas ir jam pateikta klaidinga informacija apie visą šitą situaciją. Esu įsitikinęs, kad pasielgiau teisėtai ir dorai“, – teigė direktorius ir pridūrė, kad ši istorija nenukrito iš dangaus, o ją nustatė savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba.

Paklaustas, ar R. Juonys mato tolesnį darbą su meru, nes pastarasis viešai pareiškė, kad ne, administracijos vadovas tikino neesąs užgaulus. Taryba jam suteikė įgaliojimus ir jis dirba visai tarybai. Taip pat R. Juonys įsitikinęs, kad paaiškėjus naujiems faktams, meras pakeis savo nuomonę ir yra pasiryžęs toliau dirbti kartu.

Tiesa, šiandien R. Juonys buvo pastebėtas pietaujant kavinėje su buvusiu mero Jurgio Krasnicko patarėju Raimundu Jančiausku, kuris pagarsėjęs kaip žemės grobstytojas ir teismas šiuo metu yra paskyręs jam nuteisiamąjį nuosprendį. Žurnalistams pasiteiravus, kas sieja jį su šiuo asmeniu, R. Juonys patikino, kad tai tik partinės sąsajos ir kavinėje jį susitikęs atsitiktinai. Tikino, kad jų pokalbio tema niekuo nesusijusi su dabar mieste vykstančiais žemės grąžinimo klausimais.

 

3 komentarai apie “Rolandas Juonys: „Esu už žmonių viešo intereso gynimą, o ne miesto“

  1. 1.Meras buvo pasirašęs potvarkį dėl tavo komandiruotės, pats neišvykai. Meluoji vėl.
    2.Jančiauskas išmestas iš partijos. p. Juony meluoji, konsultuoja Raimondėlis apie tai kaip sklypus pyzxxxti ar skundus mokina rašyti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *