Studentų bendrabučiai Alytuje – su poilsio bei sporto erdvėmis ir be piktų budėtojų

Sakoma, jog studijų metais būtina pagyventi studentų bendrabutyje, tik tuomet pajusi, kas yra tikras studentiškas gyvenimas. Alytuje studentišką gyvenimą išmėginti siūlo dvi įstaigos – Alytaus kolegija ir Alytaus profesinio rengimo centras, ir šiomis dienomis jų bendrabučiuose pats kraustymosi įkarštis.

Taigi, kur ir kaip gyvena Alytaus studentai?

Gyvenimą bendrabutyje studentai renkasi dėl kelių priežasčių – kainuoja pigiau, patogu, nes paskaitos vyksta čia pat įsikūrusiuose fakultetuose ar skyriuose, o vakarai bendramokslių apsuptyje daug geriau nei vienatvė išsinuomotame bute. Be to, laikai, kai kiek vėliau vakare sugrįžus į bendrabutį prie durų tekdavo akis į akį susidurti su pikta budėtoja – senai praeityje.

Štai, pavyzdžiui, Alytaus kolegijos bendrabutyje, Studentų gatvėje, veikia speciali elektroninių kortelių sistema. Čia jau daugiau kaip dešimtmetį nėra studentus prižiūrinčio asmens, išskyrus valdytoją. Kortelių pagalba studentai į bendrabutį patenka kada nori, tiesa, čia įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Alytaus kolegijos bendrabutis Studentų gatvėje

„Bendrabutyje gyvena suaugę ir protingi žmonės, nematome reikalo juos kontroliuoti. Ši tvarka pas mus veikia jau daug metų ir tikrai neteko susidurti su kažkokiomis rimtesnėmis problemomis, – sako Alytaus kolegijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Naruševičius. –

Iš pradžių šiek tiek baiminomės, kaip be prižiūrinčio asmens pavyks rasti bendrą kalbą mūsų šalies ir iš kitų šalių atvykusiems studentams, kai skiriasi pažiūros, kultūra, tikėjimas, tačiau baimės nepasitvirtino. Kaip tik jie susibendrauja labai greitai, puikiai sutaria, vieni iš kitų mokosi, net dalinasi savo tradicinių virtuvių paslaptimis ir kartu ruošia maistą“.

Alytaus profesinio rengimo centro bendrabutyje, A. Jonyno gatvėje, tvarka kur kas griežtesnė – čia dirba budintieji, tvarką prižiūri ir auklėtojos, įrengtos kameros. „Norime, kad mūsų mokiniai jaustųsi saugūs, iškilus bet kokiam klausimui turėtų į ką kreiptis, todėl stengiamės visada būti šalia ir padėti“, – sako auklėtoja Danguolė Žogelienė.

Alytaus profesinio rengimo centro mokinių bendrabutis A. Jonyno gatvėje

Tačiau, panašu, kad tokia gana griežta įstaigos tvarka mokiniams – ne kliūtis. Mokslo metų mėnesiais bendrabutis būna pilnai užpildytas. Jau nuo rugsėjo čia įsikurs daugiau kaip 160 mokinių. Alytaus kolegijos bendrabutyje taip pat laisvų vietų neliks – gyvens per 130 studentų.

Už gyvenimą bendrabutyje studentai bei mokiniai per mėnesį sumoka maždaug nuo 40 iki 80 eurų, priklausomai nuo to, kambaryje gyvena po vieną ar keliese. Kokias gyvenimo sąlygas užtai gauna? Tvarkinga aplinka, virtuvėse – buitinė technika, kambariuose – būtiniausi baldai, švari ir nuolat keičiama patalynė, laisvalaikio erdvės, sporto salės, nemokamas internetas…

„Stengiamės, kad mūsų bendrabutyje gerai jaustųsi kiekvienas studentas, nesvarbu lietuvis ar atvykęs iš kitos šalies. Tarkim, net televiziją laisvalaikio kambaryje užsisakėme tomis kalbomis, kuriomis kalba mūsų studentai iš kitų šalių“, – pasakoja Alytaus kolegijos direktoriaus pavaduotojas S. Naruševičius.

Geromis savo mokinių gyvenimo sąlygomis rūpinasi ir Alytaus profesinis rengimo centras – jau kitąmet duris atvers atnaujintas bendrabutis Putinų gatvėje, kuriame galės įsikurti apie 130 mokinių. Kaip sako įstaigos direktorius Vytautas Zubras, tai bus geriausias studentų bendrabutis ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje – šiuolaikiškas ir labai modernus.

„Jame bus įrengti atskiri butai su dviem kambariais, atskira virtuve, dušais, tualetais, įdiegta elektros, vandens sunaudojimo sistema. Pastaroji svarbi ne tik dėl to, kad matytume situaciją, bet ir mokinių ugdymui bei suvokimui. Visa mokyklos aplinka turi ugdyti“, – įsitikinęs V. Zubras.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *