Atostogoms niekada nevėlu: kur žiemą slepiasi vasara?

Nors vasara jau kopia į pabaigą, atostogoms niekada ne vėlu. Alytuje įsikūrusios turizmo agentūros „Vivatour“  vadovės Ingrida Grigonienė ir Gintarė Bervingienė tą gali patvirtinti – net ir įsivyravus rudens darganoms ar žiemos žvarbai, vasariškais orais dar galima pasimėgauti svečiose šalyse. Maža to, dabar keliauti tapo tiesiog madinga.

Saulėtos kelionės – ištisus metus

I. Grigonienė pastebėjo pastaruoju metu ypač išryškėjusį žmonių požiūrį į keliones, kaip į didesnes materialiąsias vertybes nei nusipirkti naują automobilį ar baldą, prabangesnį drabužį. Esą keliauti tapo madinga ir daugybės pokalbių temos susitikimuose galiausiai nukrypsta apie keliones, įspūdžius ir tai savaime tapo išprusimo lygio etalonu.

Pasak G. Bervingienės, keliauti visada yra kur ir jeigu kas nors dar nespėjo paatostogauti, tą padaryti galima net ir subjurus Lietuvos orams: „O pasiūlymų yra daug – pradedant nuo visų pamėgtos Turkijos iki egzotiškųjų tolimų kraštų – numerio vienas pasaulyje Balio, Tailando, Vietnamo. Dar visą rugsėjį vykdomi skrydžiai į Bulgariją, kur ir pati atostogavau su visa savo šeima. Pirmas rudens mėnuo dar yra palankus saulėtoms kelionėms, nes oras būna puikus, jūrų, vandenynų vanduo dar šiltas, o kurortuose mažesnis turistų antplūdis.“

Pabėgti nuo spalio ir lapkričio darganų ar žiemos šalčių ištisus metus galima į Afriką, šeimoms su vaikais draugišką Egiptą. Žiemą poilsiautojai renkasi Azijos žemyne esančius kraštus, Karibus. Ypač turistai pastaruoju metu aktyviai renkasi rytinėje Afrikos pakrantėje, Indijos vandenyne esantį Zanzibarą. „Tai naujiena atostogų srityje, nes skrydžiai vykdomi tiesiogiai iš Vilniaus. Tačiau šių metų populiariausia naujiena buvo Seišeliai, tokio pasiūlymo iki šiol nebuvo turėjęs nė vienas kelionių organizatorius“, – sakė I. Grigonienė.

Agentūros vadovės patikino, kad kelionių kainos šiemet yra kiek didesnės nei pernai metais, tačiau tai normalu, nes kainos sparčiai kyla visose srityse.

Ant bangos – išankstiniai užsakymai

I. Grigonienė pabrėžė, kad vis dar pasitaiko manančių, jog labiausiai apsimoka atostogauti renkantis paskutinės minutės kelionių pasiūlymus, tačiau anaiptol taip nėra: „Paskutinės minutės kelionių pasiūlymai įprastai būna brangiausi, nes siūlomos tik likusios laisvos vietos viešbučiuose. Dauguma jų naudojasi proga paskutines likusias laisvas vietas parduoti už brangiausią kainą, nes yra paklausa.“

Jau keli metai vyrauja išankstinių kelionių užsakymo tendencijos ir tai yra garantija, kad įvairius atostogų pasiūlymus galima gauti už geriausią kainą. „Iš anksto užsisakyti kelionę yra labai palanku dar ir dėl to, kad užtenka sumokėti pradinį 50 eurų įnašą, o per likusius mėnesius iki kelionės dalimis sumokėti likusią pinigų sumą. Tai visai kaip išsimokėtinai pirkti daiktą, tik be jokio pabrangimo. Tuo naudojasi daugybė žmonių. Tokios sąlygos suteikia galimybę nevaržomai keliauti ir dabar įpirkti kelionę gali kiekvienas darbą turintis žmogus. Juolab ir kainos daugybėje užsienio šalių lietuviams dabar jau yra priimtinesnės nei savoje šalyje“, – teigė G. Bervingienė.

Šiuo metu kaip tik yra prasidėję išankstiniai kelionių pasiūlymai ir rezervacijos 2020 metams.

Būgštavimus – į šalį

Kelionių agentės teigė iš klientų dažnai sulaukiančios būgštavimų, kad iš anksto pirkti kelionę yra rizikinga, esą nežinia, kas per tą laiką gali įvykti. Tačiau sudarytos visos sąlygos keisti kelionės laiką, kryptį, vietą ir net asmenį. Taip pat yra galimybės įsigyti dovanų čekį ir jį įteikti kaip dovaną ypatingas progas švenčiantiems asmenims.

Agentėms tenka drąsinti ir tuos žmones, kurie nesiryžta atostogoms užsienyje dėl kalbos barjero. „Čia irgi ne problema, turtime daugybę tokių klientų. Pirmiausia reikia nebijoti ir žinoti, kad visuomet yra gestų kalba, kai susikalbama tiesiog pirštais. Užsisakant keliones per agentūras, suteikiamos visos garantijos, kad kiekvienoje šalyje bus Lietuvos kelionių organizatorių atstovai. Jie bet kuriuo metu pasiruošę padėti, išversti kalbą. Turėjome atvejį, kai šeima pateko į ligoninę Ispanijoje, o kalbos jie nemokėjo. Atstovė dvi paras praleido ligoninėje kartu su šeima. Tokiais atvejais niekas nebus palikti likimo valioje“, – tikino G. Bervingienė.

Vasarą – darbų įkarštis

Pasiteiravus, ar šią vasarą pačios agentės kur nors atostogavo, jos tik šyptelėjo ir prisipažino, kad šiltasis metų laikas – joms pats darbų įkarštis ir dažniausiai pačios ilsėtis vyksta, kai kelionių bumas aprimsta. Tiesa, tiek G. Bervingienė, tiek I. Griginienė keliauja ištisus metus. Turbūt nebūna nė vieno mėnesio, kada jos nesileistų į keliones. Tačiau jos būna tarnybinės ir poilsiu ten net nekvepia.

„Kai manęs kas nors paklausia, kur dabar keliausiu, atsakau, kad dabar jau noriu pailsėti“, – juokavo I. Grigonienė.

Gintarės Bervingienės ir Ingridos Grigonienės albumų nuotraukos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *