Alytaus darželiuose trūksta vietų: su tuo valdžia susiduria pirmą kartą

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose netyla diskusijos apie tai, kad gauti vietą Alytaus darželiuose tapo problema, o į juos užsirašyti į eilę reikia vos gimus kūdikiui. „Ot atėjo laikai, viršūnė… Gerai, kad gulint ant gimdymo stalo nereikia prašymų rašyt iš anksto, kad į darželį priimtų“, – rašė viena mama. Kaip teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, šiandien darželių užpildymas tarsi ir siekia visą šimtą procentų, o su vietų trūkumu darželiuose savivaldybė susiduria pirmąkart.

Diskusijos ūžia socialiniuose tinkluose

Iš socialiniame tinkle „Facebook“ verdančių diskusijų apie vietų trūkumą ir jų rezervavimo tvarką Alytaus miesto darželiuose, aiškėja, kad net jeigu tėvai vietą rezervuojasi vos gimus kūdikiui, nėra jokių garantijų, kad vaikas gaus vietą norimame darželyje.

V. Valūnas tikino, kad ši situacija jam yra žinoma, tačiau, ar ji išties reali, paaiškės tik prasidėjus mokslo metams, o rugsėjo pabaigoje bus priimti konkretūs sprendimai problemai spręsti, jeigu paaiškės, kad iš tiesų tokia egzistuoja.

Į diskusiją socialiniame tinkle įsitraukė ir į Alytų gyventi sugrįžę emigrantai, kurie nesitikėjo, kad vaikams rasti vietą Dzūkijos sostinės darželiuose – problema. Viena diskusijos dalyvių net klausė kitų patarimo, kokio dydžio dovaną nešti, kad tik gautų vietą darželyje.

Tarp pasisakančiųjų buvo ir tokių, kurios teigė susiduriančios su iššūkiais, kai vaiko priežiūros atostogos baigiasi vidury mokslo metų ir mamai reikia sugrįžti į darbą, o vietos darželyje vaikui nėra. Kai kurios mamytės tokią situaciją ironizavo, esą tėvai patys kalti, kad susilaukė atžalų netinkamu laiku.

Tiesa, atsiliepė ir tos mamytės, kurios dalijosi teigiama patirtimi ir tikino, kad su tokio pobūdžio problemomis joms susidurti tiesiog neteko.

„Mums tik reikia džiaugtis, kad miestas susiduria su tokiomis problemomis, reiškia yra daug vaikų darželiuose ir ateityje jų daugiau bus mokyklose. Tai džiugūs rodikliai, o iškilusią problemą esame pajėgūs išspręsti. Sprendimus pagal sudarytos darbo grupės teiktus siūlymus priiminės politikai“, – taip situaciją komentavo V. Valūnas ir pridūrė, kad prieš dvejus metus jam palikus Švietimo skyriaus vedėjo postą, laisvų vietų darželiuose tuo metu buvo apie 130, o 2017 metais gimė šimtu vaikų daugiau nei įprastai.

„Gal kopūstai geriau derėjo ar gandrų daugiau parskrido“, – juokaudamas priežastis svarstė vedėjas.

Tobulina elektroninę registracijos sistemą

Praėjusį pavasarį Alytaus miesto savivaldybė iš Vilniuje įsikūrusios įmonės nupirko paslaugą sukurti elektroninę sistemą, kurioje tėvai savo vaikus registruoja į darželius, bendrojo ugdymo ir neformaliojo švietimo mokyklas. Šiuo metu sistema yra tobulinama, nes ji neveikia taip, kaip buvo norima. Manoma, kad galutinai ji turėtų būti ištobulinta iki kitų metų pavasario.

„Sistemos problema yra ta, kad mes nematome besidubliuojančių vaikų, mat tėvai padavę prašymus į kelias ugdymo vietas. Tokiu atveju tų tėvų vaikai užima visų įstaigų, į kurias buvo užregistruoti, vietas. Analizuodami situaciją, mes tarybai siūlėme priimti sprendimą atidaryti dvi papildomas grupes, tačiau buvo priimtas sprendimas vieną ikimokyklinio ugdymo grupę atidaryti „Vyturėlyje“, – kalbėjo V. Valūnas.

Didžiausia paklausa – Vidzgiryje

Vedėjas pasakojo, kad paklausiausi yra Vidzgirio mikrorajono darželiai. Buvo gautas 81 Vidzgirio mikrorajone gyvenančių tėvų prašymas, kad jų vaikai patektų į šiame mikrorajone veikiančius lopšelius-darželius. Vietos Vidzgirio darželiuose yra užimtos. Analizuojant susidariusią padėtį, darželiuose buvo atliktas tyrimas-apklausa, kiek tėvų norėtų, kad būtų atidarytos papildomos grupės lopšeliuose-darželiuose „Vyturėlis“, „Obelėlė“. Pasirodo, kad iš tų 81 tik 15 apklaustųjų norėtų eiti į „Vyturėlį“, o leisti vaikus į „Obelėlę“ norinčiųjų neatsirado. Taryba priėmė sprendimą „Vyturėlyje“ atidaryti papildomą grupę. „Šio tyrimo esmė, kad jeigu lopšelis-darželis yra Vidzgiryje, tada jo reikia, tačiau jeigu jis kitame mikrorajone, tada jo nereikia. Sutikite, kad jeigu iš tiesų būtų darželio poreikis, tai vaiką tėvai vežtų, kad ir į  kitą mikrorajoną. Matyt, tėvai turi kitokių galimybių. Be to, yra nemažai tėvų, kurie vaikams rezervuoja vietas darželiuose, nors jų poreikis realiai bus tik po metų ar dvejų“, – teigė V. Valūnas.

Miesto valdžia nusprendė, kad kol kas priimti sprendimus skubėti nereikia, o palaukti rugsėjo mėnesio, kai paaiškės reali darželių užpildymo situacija. Gali būti, kad po rugsėjo pirmosios savaitės paaiškės, jog vietų užpildymas kai kuriuose darželiuose nėra šimtaprocentinis. Tik tada bus priimti konkretūs sprendimai. „Jeigu reikės, tarybai siūlysime atidaryti tiek papildomų grupių, koks yra realus poreikis. Patalpų yra „Obelėlėje“, „Putinėlyje“ ir taip trokštamo Vidzgirio mikrorajono lopšelyje-darželyje „Linelis“. Dar galime pasiūlyti priešmokyklinio ugdymo klases iš Vidzgirio lopšelių-darželių iškelti į bendrojo ugdymo mokyklas“, – teigė V. Valūnas ir pabrėžė, kad realią situaciją įvertinti bus galima tik jau prasidėjus mokslo metams, tačiau vedėjas teigė neabejojantis, kad vis tik vietų trūkumas miesto darželiuose bus. Alytaus mieste veikia 13 lopšelių-darželių ir 2 darželiai-mokyklos. Juose šiuo metu lankosi apie pusšešto šimto vaikų.

Dar šių mokslo metų pabaigoje miesto valdžia ėmėsi spręsti kitą problemą – vaikų darželių lankymą vasaros atostogų metu. Jau ne pirmus metus iškildavo problema, kad tėvai pateikia prašymus, nurodydami, jog liepą-rugpjūtį jų vaikai lankys lopšelį-darželį, o paskui iš to sąrašo susirenka tik 50 ir mažiau procentų vaikų. Kad būtų suvaldyta situacija, miesto taryba nusprendė įvesti avansinį mokėjimą už darželius, tačiau vedėjas patikino, kad net ir ši priemonė tėvų nesudrausmino ir šiemet vasarą į darželius iš visų susimokėjusiųjų avansą, lankė tik 40 procentų vaikų.

Negavę vietų, dar turės progą

Tie tėvai, kurių vaikai negavo vietų darželiuose, jau nuo spalio mėnesio gali turėti vilties, kad šią problemą pavyks išspręsti. Vedėjas patikino, kad bendraus su kiekviena šeima, kuri susidūrė su tokia situacija ir išsiaiškins priežastis.

„Pagal įstatymą, ikimokyklinis ugdymas yra savarankiškoji savivaldybės funkcija, jis yra neprivalomas, todėl savivaldybė gali laikyti tiek vietų darželiuose, kiek mano, kad jų reikia. Aš esu už tai, kad ikimokyklinio ugdymo poreikis Alytaus mieste būtų tenkinamas šimtu procentų, todėl miesto tarybai ketinu siūlyti tokius sprendimus, kurie užtikrintų, kad neliktų eilių į Alytaus miesto lopšelius darželius“, – teigė V. Valūnas.

Alytaus miesto darželiuose ne tik ėmė trūkti vietų, bet juose jau lankosi didesnis vaikų skaičius negu tą leidžia higienos normos. Ši problema aktuali daugybei Lietuvos miestų ir tai paaiškėjo po Nacionalinio visuomenės sveikatos centro šiemet atliktų tikrinimų. Pasak vedėjo, dėl to buvo pakeltas pagrįstas triukšmas. Po šių rezultatų darželių vadovai buvo įspėti, kad prasidėjus naujiems mokslo metams, šis pažeidimas būtų pašalintas. Bus atliekama grįžtamoji kontrolė ir neįvykdžius reikalavimų, gresia baudos. Pradėjus spręsti šią situaciją, kai kurie tėvai buvo priversti savo vaikams ieškoti vietų kituose darželiuose.

„Suprantama, kad vaikai jau prisirišę prie auklėtojų, darželio draugų, tačiau taisyklių privalu laikytis ir jų nepažeidinėti“, – apie dar vieną iškilusią problemą kalbėjo V. Valūnas ir prašė tėvų supratimo.

Vienas komentaras apie “Alytaus darželiuose trūksta vietų: su tuo valdžia susiduria pirmą kartą

  1. Manau, kad “mažokai” buvo sužlugdyta darželių, tai ir atsirado problema. Dar reikėjo keletą paversti pastatais vaiduokliais ir nebūtų problemos. Už tai reikia padėkoti tuometinei valdžiai, kuri nematė ateities, buvo svarbu uždaryti.Valūnai, jūsų dėka tai buvo padaryta. Tad nepadarykite dar vienos klaidos uždarydami mokyklas. Kažkada truks ir jų. Dėl registracijos į ugdymo įstaigas sistemos, tai juokinga, jei nebūtų graudu. Šitiek išmesta pinigų, o ji vis tobulintina. Jau žadama 2-3 metai, kad ji pradės veikti, bet trukt už vadžių ir vėl iš pradžių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *