Didžiausios problemos darželiuose – perpildytos grupės ir darbas be leidimo-higienos paso

Perpildytos darželių grupės – jau ne tik sostinės tėvų galvos skausmas, bet ir daugelio Lietuvos savivaldybių problema.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras šių metų vasario–birželio mėnesiais 52 šalies savivaldybėse atliko ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų saugos sveikatai vertinimą, kuriuo buvo siekiama įvertinti vaikų ugdymo įstaigų teikiamų paslaugų saugą bei atkreipti dėmesį į nustatytas problemas. Buvo patikrintos 484 įstaigos, t. y. beveik pusė visų ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų. Į tikrinimą pateko įstaigos, kurios yra 2019 m. periodinės kontrolės plane, ir tos, kurios neturi leidimo-higienos paso.

Pasak specialistų, tai didina užkrečiamųjų ligų išplitimo riziką, gali sąlygoti didesnę traumų tikimybę bei turėti kitų neigiamų pasekmių vaikų sveikatai.

NVSC atliktas vertinimas parodė, kad Alytaus miesto savivaldybėje ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančiose įstaigose yra neretai viršijamas sąrašinis vaikų skaičius grupėse – net 41,7% vaikų ugdymo įstaigų buvo perpildyta bent viena grupė. Taip pat net 4 iš 12 patikrintų Alytaus miesto savivaldybėje esančių vaikų ugdymo įstaigų veiklą vykdo neturėdamos leidimo-higienos paso, o 3 iš 9 įstaigų teritorija aptverta netinkamai.

Kitose Alytaus apskrities savivaldybėse taip pat neapsieita be pažeidimų. Alytaus rajono savivaldybėje 2 iš 4 patikrintų ugdymo įstaigų veiklą vykdo neturėdamos leidimo-higienos paso. Druskininkuose 1 iš 2 patikrintų ugdymo įstaigų viršijamas sąrašinis vaikų skaičius. Lazdijų rajono savivaldybėje 5 iš 14  esančių vaikų ugdymo įstaigų veiklą vykdo neturėdamos leidimo-higienos paso, o 2 iš 7 patikrintų įstaigų žaidimų aikštelių teritorija neaptverta, užfiksuota netinkama vaikų žaidimų aikštelių priežiūra. Varėnos rajono savivaldybėje 3 iš 4 patikrintų  darželių – vaikų žaidimų aikštelių teritorijos aptvertos netinkamai.

Detalus patikrintų ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų sąrašas ir rezultatai:

http://nvsc.lrv.lt/uploads/nvsc/documents/files/Alytaus%20apskritis(3).pdf

Parengta pagal NVSC informaciją

Viršelis – asociatyvi Alytaus miesto savivaldybės archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *