Birštone atidaromas aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje

Aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje, nuo kurio atsivers gražiausios Prienų ir Birštono apylinkės bei įspūdingasis Nemuno slėnis, lankytojams atveriamas jau šį penktadienį, liepos 12 dieną.

Nemuno kilpų regioniniame parke, buvusioje vienkiemio kaimo teritorijoje, 45 metrų aukščio apžvalgos bokšto statybos jau yra baigtos. Birštono turizmo informacijos centras informuoja, jog pirmą savaitę, siekiant išsiaiškinti lankytojų srautus, bokštas veiks iki 22 val., vėliau į jį bus galima užkopti bet kuriuo paros metu.

Įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs 92 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Nemuno kilpų regioninio parko specialistė ir gidė Ramutė Milušauskienė yra sakiusi, jog rasti tinkamą vietą apžvalgos bokštui nebuvo lengva – reikėjo taško, iš kurio Nemunas matytųsi iš abiejų pusių, o vaizdo neužstotų aukštos atodangos, vietomis siekiančios net 40 metrų aukštį. „Paieškoms buvo pasitelkti dronai ir net oro balionai“, – prisiminė specialistė.

Apžvalgos bokšto projektas, kuriam vadovavo architektas Vytautas Putna, paremtas tradicinės architektūros pavyzdžiais, statinį sudaro metalo ir medžio konstrukcijos. Tai bus keturkampis lygiasienis bokštas su ažūriniu stogeliu, primenantis senųjų medinių Nemuno pilių sargybinių bokštų formą, siesis su vėlyvesne bažnyčių varpinių architektūra.

„Aplink Nemuną buvo labai daug pilių – į dangų vis kilo gynybiniai bokštai, šiose vietose stovėjo ir Vytauto pilis. Vėliau pilių bokštus pakeitė taisyklingo kvadrato formos bažnyčių varpinės. Būtent toks ir bus apžvalgos bokštas“, – pasakojo R. Milušauskienė.

Anot jos, bokšto fasadas dekoruotas trikampiais langeliais, kurie dizaine atsirado remiantis lietuvių liaudies kūryba – senovinių verpsčių ir šiaudinių sodų dekoracijomis.

Ateityje planuojama įrengti ilgą, nuo apžvalgos bokšto per visą Škėvonių atodangą vedantį taką. Šiuo metu jis siekia maždaug pusę kilometro ir tęsiasi iki Karališkosios rezidencijos, jame įrengta apžvalgos aikštelė. Pabaigus naujojo tako tvarkymo darbus, ši aikštelė bus sujungta su apžvalgos bokštu.

Iki šiol aukščiausias Lietuvoje buvo Mindūnų apžvalgos bokštas, 2015 metais pastatytas Labanoro girioje, Molėtų rajone. Bokšto apžvalgos aikštelė įrengta 36 metrų aukštyje.

Vaido Pilkausko nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *