Jurgiškių seniūnaitijoje – gyventojų sveikatos patikrinimas ir pirmosios pagalbos pamokos

Vasara – oficialiai atostogų ir poilsio metas. Tačiau sveikata ir šiuo laikotarpiu neturėtų būti užmirštama, o gal kaip tik priešingai – į ją atkreipiamas dėmesys, jeigu iki šiol jai per visus darbus ir užimtumus vis nesurasdavome laiko.

Alytaus miesto Jurgiškių seniūnaitijos seniūnaitė Edita Jurčienė kartu su Visuomenės sveikatos biuru paskutinįjį birželio penktadienį pakvietė miesto gyventojus nemokamai pasidaryti kūno sudėties analizę bei išmokti pirmos pagalbos pagrindų.

Gyventojai gavo ne tik patarimų, bet ir žinių

Biuras naudodamas modernias šiuolaikiškas kūno analizės svarstykles kiekvienam apsilankiusiam gyventojui atliko nemokamą kūno sudėties analizę. Kūno analizės duomenys yra nepakeičiamas įrankis, kuriuo naudodamasis biuro specialistas kiekvienam gyventojui suteikė individualius patarimus dėl gyvensenos, fizinio aktyvumo, mitybos, rekomendavo reikiamą kalorijų kiekį, nurodė pagrindinius pirmuosius žingsnius ir prioritetus sveikatos gerinimui.

Kūno sudėties analizės aparatu galima nustatyti ne tik kūno svorį, bet ir raumenų, riebalų masę, mineralų, vandens kiekį (bendrą ir atskirai esantį ląstelėse ir tarp jų), pilvo riebalų kiekį,  juosmens ir klubų santykį bei kitus sveikatą atspindinčius rodiklius. Niekada negalime spręsti apie savo sveikatos būklę tik pagal išvaizdą arba kūno svorį. Net ir labai lieknas žmogus, gali turėti kažkokių sveikatos rizikos veiksnių, pvz. per daug vidinių riebalų, kurie yra kur kas pavojingesni negu išoriniai riebalai.

Apsilankymo metu gyventojai, taipogi, galėjo pasitikrinti rankų jėgą dinamometru, skirtu matuoti plaštakos raumenų jėgą. Plaštakos jėga yra susijusi su daugeliu kasdieninio gyvenimo darbų ir yra labai svarbi, kad galėtume tinkamai atlikti elementarius kasdieninius veiksmus. Esant sąnarių ligoms, buvusioms traumoms, po tam tikrų ligų, pvz. insulto, ji gali būti sumažėjusi ir netgi nepakankama.

 Mokėsi ir padėti kitiems

Kodėl ištikus nelaimei, mes dažnai nesugebame padėti? Bijome, pritrūksta žinių ar tiesiog geranoriškumo vienas kitam? Padėti nelaimės ištiktam – kiekvieno pareiga ar tai tik medikų darbas? Dažnas mano, kad jam nebūtina žinoti pirmos pagalbos principų, jis vis tiek nemokės padėti, tam yra greitoji medicinos pagalba, tai jos darbas ir pareiga. Iš tiesų, statistika rodo, kad didžioji dalis nelaimingų atsitikimų įvyksta namuose, apie 80 proc. iš jų liudininkų akyse.

Pačios svarbiausios ir lemtingos yra pirmosios 4 minutės. Ir visai nesvarbu koks įvykis bebūtų, ar skęstančiojo gelbėjimas, ar tiesiog pagalba gatvėje nukritusiam žmogui, labai svarbu pagalbą suteikti kuo greičiau iki kol atvažiuos greitoji medicinos pagalba. Ilgiau uždelsus, žmogų ištinka mirtis, ir net pati „specializuočiausia“ medicininė pagalba yra bejėgė padėti.

Atsižvelgdamas į tai, biuras apsilankymo metu priminė pagrindinius pirmos pagalbos principus: gaivinimo standartus, užspringusiojo gelbėjimą ir, taipogi, pravedė mokymus kaip naudotis automatiniu išoriniu defibriliatoriumi. Automatinis išorinis defibriliatorius (AID) – tai kompiuterinis prietaisas, kuris analizuoja širdies ritmą, atpažįsta defibriliuojamą ritmą ir atlieka defibriliaciją. Lietuvoje jų jau esama oro uostuose, kai kuriuose prekybos centruose, geležinkelio stotyse, įvairiose įmonėse ir kt. Išmokti naudoti defibriliatorių nesunku, tačiau tai yra labai veiksmingas ir paprastai naudojamas prietaisas galintis kažkam išgelbėti gyvybę.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro stiprinimo specialistė Daiva Krasauskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *