Individualių namų savininkams Alytuje – po konteinerių komplektą

Alytaus miesto individualių namų gyventojams, neturėjusiems kompostavimo konteinerių, praėjusiais metais buvo išdalinti 1 636 maisto atliekoms rinkti skirti konteineriai. Šiuo metu dalijama dar 1 800 papildomai įsigytų konteinerių. Artimiausiu metu kiekvienas individualus namas turės jau po keturių konteinerių komplektą, t. y. mišrioms komunalinėms, pakuotės, stiklo bei maisto atliekoms rinkti. Šiuos konteinerius individualių namų gyventojams dalija bendrovė „Ekonovus“.

Apskaičiuota, kad maisto atliekos gali sudaryti net iki 40 proc. dalį mišriose komunalinėse atliekose. Maisto atliekos – tai ne tik tai, kas nesuvalgyta. Tai yra ir vaisių bei daržovių likučiai, pavyzdžiui, bulvių lupenos, bananų, apelsinų žievės, kiaušinių lukštai, kaulai, arbatos tirščiai bei pakeliai, kavos tirščiai ir filtrai. Dauguma žmonių tai žino, bet kad į maisto atliekoms rinkti konteinerį reikia mesti ir riebalais ar kitais maisto produktais suteptą rankšluostinį popierių, kambarinius augalus ir jų dalis, sodo ir daržo atliekas, piktžoles –  gyventojams būna naujiena. O tokių atliekų tikrai susidaro kiekvienuose namuose.

Natūralu, kad rūšiuojant maisto atliekas, mišrių komunalinių atliekų kiekis sumažėja.

Alytaus miesto savivaldybė primena, jog vietinės rinkliavos mokestis mokamas tik už mišrių komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Kuo daugiau atliekų bus rūšiuojama, tuo labiau bus mažinamas mišrių komunalinių atliekų kiekis ir mokėti reikės mažiau.

Įvedus maisto atliekų surinkimą, Alytaus miesto savivaldybės taryba sumažino minimalų mišrių komunalinių atliekų ištuštinimo dažnį, t. y. besinaudojantiems 120 litrų talpos mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteineriu, minimalus jų ištuštinimas sumažintas nuo 17 iki 12, o turintiems 240 litrų talpos konteinerį – nuo 12 kartų iki 8 kartų per metus. Pagal grafiką mišrios komunalinės atliekos surenkamos 12 kartų per metus, t. y. 1 k. per mėn.

Maisto atliekos surenkamos šiltuoju metų laiku, t. y. gegužės – rugsėjo mėn. – 2 k. per mėn., šaltuoju metų laiku, t. y. spalio – balandžio mėn. – 1 k. per mėn. Taigi vietoje buvusių mišrių komunalinių atliekų išvežimo dažnio šiltuoju metų laiku (2 k. per mėn.), pradėjus rinkti maisto atliekas, atliekų surinkimo dažnumas bus jau 3 k. per mėn., t. y. 2 k. per mėn. surenkamos maisto atliekos ir 1 k. per mėn. – mišrios komunalinės atliekos.

Alytaus mieto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *