Kokią kosminę idėją Dainų slėniui pasiūlė konkurso prizininkė iš Alytaus?

Alytiškė architektė Austėja Jurčiukonytė savo gimtajam miestui pasiūlė, Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio vertinimu, kosminę idėją – Dainų slėnyje įrengti multifunkcinį centrą, kuriame gyvenimas virtų kiekvieną dieną. Su šia idėja jauna mergina dalyvavo žurnalo „STRUCTUM“ organizuotame konkurse „Išmanusis miestas V“ ir iškovojo trečiąją vietą.

N. Cesiulis jaunos architektės idėją taip ir įvertino – „kosminė“ ir pripažino, kad jam padarė įspūdį. Mero pasiteiravus, ar tai reiškia, kad Dainų slėnio greitai lauks pasikeitimai, miesto vadovas patikino, kad pirmieji darbai jau pradėti, tačiau kol kas pokyčiai nebus tokie milžiniški, kokius savo projekte numatė jaunoji architektė.

Ką pasiūlė jaunoji architektė?

Savo sukurtą projektą Austėja pavadino „Rekreacinis objektas Alytaus Dainų slėnyje“. Jos darbo vadovas – Vilniaus dailės akademijos docentas Vytenis Gerliakas. „Mano idėja – Dainų slėnį papildyti įvairioms amžiaus grupėms – šeimai, jauniems, vyresnio amžiaus žmonėms – pritaikytomis funkcijomis. Jau pats vietovės pavadinimas sako, kad Dainų slėnis turi dainuoti, todėl suprojektavau koncertų centrą. Tačiau labai norėjau suprojektuoti viską taip, kad Dainų slėnis būtų gyvas kiekvieną dieną, todėl sugalvojau, kad ten turi veikti ir edukacijų, jaunimo veiklos centas, orientuotas į koncertų rengimą. Čia turėtų veikti, šokio, dainavimo, teatro studijos“, – pasakojo jaunoji architektė.

Mergina pabrėžė, kad Dainų slėnis turi nuostabų kraštovaizdį. Jame gyventojai turėtų dažniau leisti laisvalaikį, pramogauti, todėl ji sumanė, kad čia turėtų veikti ir sveikatingumo bei laisvalaikio centras, kuriame – sporto salės, baseinas ir teikiamos SPA paslaugos.

Austėja numatė vietą ir surenkamai scenai su vidiniu kiemu, amfiteatru. Dar architektė suprojektavo ir tiltą tarp medžių kaip nusileidimą nuo pylimo į rekreacinę teritoriją prie upės. Čia numatyta ir vaikų žaidimų aikštelės, šunų vedžiojimo vietos, laipiojimo tarp medžių parkas. Projektą Dainų slėniui Austėja kūrė pusmetį.

Paklausus, kaip gimė idėja Dainų slėnyje suprojektuoti multifikacinį centrą su įspūdingomis įvairiomis lauko zonomis, alytiškė teigė, kad viskas gimė iš širdies, kurios dalis yra gimtinėje.

„Tiesiog rinkausi ką galėčiau padaryti baigiamajam bakalauriniam darbui. Mano gimtajame Alytuje esantis Dainų slėnis labai užmirštas, todėl pasirinkau jį. Nuvykau į miesto savivaldybę, kur tikėjausi gauti daugiau informacijos, reikėjo topografijos, dokumentų. Bendraujant su vyriausiuoju architektu Mindaugu Matažinsku, sužinojau, kad būtent Dainų slėnio teritorija yra laikoma apleista ir savivaldybė dalyvauja „STRUCTUM“ konkurse.“

Konkursas „Išmanusis miestas“ – vienas inovatyviausių tokio tipo nacionalinių projektų Lietuvoje, kuris vienija Lietuvos rajonų savivaldybes, aukštųjų mokyklų studentus, privataus bei valstybinio sektorių atstovus ir sprendžia probleminių viešųjų šalies erdvių likimą.

Ko išties reikia Alytui?

Pagal numatytąjį bendrąjį planą, Dainų slėnio teritorijoje išties numatytas rekreacinis kompleksas, todėl galimybė įgyvendinti alytiškės sukurtą projektą tikrai yra. „Visi projektuoja objektus didmiesčiams, o aš norėjau atsigręžti į regionus. Kadangi mano gimtinė – Alytus, labai norėčiau, kad jo vardas ir skambėtų. Galbūt ne viskas, bent jau dalis iš mano projekto tikrai norėčiau, kad būtų įgyvendinta Dainų slėnyje“, – vylėsi mergina.

Tapti prizininke „STRUCTUM“ konkurse alytiškė teigė nesitikėjusi, tačiau tai labai ją motyvavo toliau siekti savo gyvenimo tikslų. Artimiausiuose jos planuose – urbanistinių kompleksų architektūros magistro studijos Vilniaus Gedimino technikos universitete arba Dailės akademijoje.

„Man labai patinka architektūra, joje gerai jaučiuosi, todėl neabejoju, kad ir profesinė veikla vystysis būtent šia linkme“, – sakė Austėja ir pridūrė, kad būti architekte dėl skambaus specialybės pavadinimo ji norėjo dar besimokydama pradinėse klasėse. Bėgant laikui, ji išties ėmė domėtis, kuo užsiima architektai ir tai jai pasirodė patrauklu ir įdomu. Tuo metu Alytaus Jotvingių gimnazijos mokinė link savo tikslo ėjo kryptingai – Jaunimo centre lankė braižybos studijas, mokėsi Alytaus dailės mokykloje. Prieš stojimą į architektūrą jai teko įveikti ir stojamuosius egzaminus. Taip mergina išsikovojo vietą Dailės akademijoje nemokamose architektūros studijose.

Beje, savo ateitį kol kas dėl darbo perspektyvų ji sieja su Vilniumi.

Paprašyta įvertinti Alytaus miestą architektės akimis, Austėja nė nedvejodama pirmiausia išvardijo jo privalumus – miestas – kompaktiškas, lengvas susisiekimas, patogu gyventi šeimoms, nėra rūpesčių dėl vietos trūkumo darželiuose. „Man smagu, kad miestas atviras pasiūlymams, ieško savo vizijos. Tik bandymų, pasiūlymų keliu bus pasirinktos geriausios idėjos. Turi būti darnus planavimas pagal numatytą viziją. Kuo platesniu masteliu apimsime teritoriją, tuo vientisesnę architektūrą turės miestas“, – teigė alytiškė.

Valdžia jau turi konkrečių planų Dainų slėniui

Austėjos idėją Dainų slėniui įvertino ir miesto meras N. Cesiulis, pats dalyvavęs „STRUCTUM“ organizuotuose jaunųjų architektų apdovanojimuose: „Austėjos idėja – labai graži ir ją vertiname. Tačiau grožis, idėja yra viena, o ją įgyvendinti – kita, mat reikia galimybių. Visa tai įgyvendinti šimtu procentų būtų sudėtinga, nes idėja – ne iš pigiausių. Pasikartosiu, ką sakiau apdovanojimų metu – idėja yra kosminė, bet klausimas, ar mes ją sugebėsime įgyvendinti. Vienaip ar kitaip, Dainų slėniui mes turime planų. Norime nedideliame jo sklype matyti restoraną su nedideliu viešbučiu. Šis projektas tikrai netrukdytų Austėjos idėjos įgyvendinimui, net gražiai papildytų viena kitą“, – teigė N. Cesiulis.

Jis pabrėžė, kad tiek valdžios planų, tiek konkurso prizininkės idėjos sutampa – norisi įveiklinti Dainų slėnį, kad jame nuolat lankytųsi žmonės, ten gerai leistų laiką, kad tai nebūtų erdvė, skirta tik miesto dienų ar kitiems renginiams.

„Mes jau pradėjome darbus, peržiūrėjome minėtą sklypą, planuojame plėsti ir atnaujinti J. Basanvičiaus gatvę, organizuojame naują apšvietimą, stebėjimo kameras. Taip pat laukia kitų komunikacijų atvedimas į Dainų slėnį. Tačiau apibrėžti konkretų laiką, kada įvyks proveržis Dainų slėnyje, sunku, nes dar reiks surasti investuotojų, taip pat – laiko dokumentams parengti. Bet kas žino, gal kadencijos pradžioje pradėję šiuos darbus, naujajame restorane jau galėsime pietauti kadencijos pabaigoje“, – svarstė meras.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *